Ryte, prieš Seimo posėdį, V. Vonžutaitė į parlamento salę prasmuko nepastebėta žurnalistų. Rytiniam Seimo posėdžiui einant į pabaigą, parlamentarė ilgai stoviniavo salėje, slankiojo nuo vieno išėjimo prie kito – galbūt žinodama, kad už durų laukia kameros ir mikrofonai.

Galų gale V. Vonžutaitė apsisprendė išeiti iš salės. Tačiau prie kamerų ji nė nestabtelėjo ir nužygiavo Seimo koridoriumi, paskui save vydama atgaliomis einančius televizijų operatorius.

Savo vyro karjeros politikė teigė neketinanti komentuoti.

„Aš nekomentuosiu savo vyro karjeros. Jisai pats ją daro, aš jam nepadedu“, - sakė V. Vonžutaitė.

Į pasvarstymus apie Ūkio banko investicinėje grupėje ir Vladimiro Romanovo futbolo klube dirbusio savo sutuoktinio patirtį žemės ūkyje politikė taip pat nesileido. Mandagiai atsiprašiusi, ji apėjo operatorius ir nužygiavo savais keliais.

Ministras tikina nežinojęs, kad įdarbintas partietės vyras

VAT vadovu S. Fedotovas išrinktas kaip Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) konkurso laimėtojas. Atrankai vadovavusi „darbietė“ viceministrė Živilė Pinskuvienė teigia nenutuokusi, kad konkurse triumfavo partietės antroji pusė. Ministras V. Jukna tvirtina taip pat nieko apie tai nežinojęs.

„Kad čia kažkokios sąsajos su V. Vonžutaite yra – vakar ir pats tiktai sužinojau iš žiniasklaidos. Visiškai skirtinga pavardė – būtų sunku tą nuspėti“, - žurnalistams Seime teigė žemės ūkio ministras.

Vis dėlto politikas tikina ėmęsis priemonių išaiškinti, ar S. Fedotovas konkursą laimėjo skaidriai.

„Sužinojęs tai, be abejo, dar pavedžiau Teisės departamentui, kad paruoštų visą informaciją – ir chronologinę, ir susisteminą – apie konkursą. Taip pat kreipėmės procedūrine tvarka į specialiąsias tarnybas – na, dėl patikrinimo“, - tęsė V. Jukna.

Ministras patikino asmeniškai peržiūrėjęs S. Fedotovo laimėto konkurso sąlygas. Anot jo, ankstesniam vadovui taikytas patirties žemės ūkio sektoriuje reikalavimas išbrauktas pagrįstai, o ŽŪM anksčiau kritikuota dėl tokių reikalavimų kėlimo, pavyzdžiui, ieškant naujo Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktoriaus.

„Numatyti pakankamai platūs reikalavimai – tai yra socialiniai mokslai, biomedicinos mokslų sritis. Stažas vadovavimo – treji metai, kaip ir rekomenduojama 2002 m. Vyriausybės nutarime. Šitie reikalavimai buvo peržiūrėti Valstybės tarnybos departamento ir patvirtinti.

Yra tame pačiame (Vyriausybės – DELFI) nutarime, kad vadovai įstaigų turėtų turėti bendrą vadovavimo patirtį, departamentų direktoriai – turi turėti specifinę patirtį. Norėčiau priminti kitą dalyką: kai vyko NMA direktoriaus konkursas, kur nurodėme siauresnius reikalavimus ir konkretesnius, su žemės ūkio patirtimi, tai kažkaip visi labai sukritikavo, kad per siaurai numatome galimybes“, - aiškino V. Jukna.

Protekcijos požymių konkurse ministras neįžvelgia. „Šiai dienai, mano turimais duomenimis, nebuvo jokios protekcijos. Bet aš papildomai pavedžiau, kaip minėjau, Teisės departamentui surinkti ir susisteminti visą medžiagą, chronologine tvarka. Jeigu matysiu, kad yra būtinybė, sudarysime darbo grupę ištirti konkurso vykdymo eigai. Ir, kaip minėjau, tuo pačiu dabar atiduota į specialiąsias tarnybas, kur irgi lauksime žinių“, - reziumavo V. Jukna.

S. Fedotovas – ilgametis Vladimiro Romanovo bendražygis. Seimo narės vyrui buvo patikėtas ir vieno prabangiausių V. Romanovo pirkinių – Škotijos futbolo klubo „Hearts“ – valdymas. Pernai spalį paskelbtų turto deklaracijų duomenimis, S. Fedotovas turi privalomo registruoti turto už 534 tūkst. Lt ir beveik 841 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis. Tiesa, politikės vyras taip pat deklaravo gautų ir negrąžintų paskolų už daugiau kaip 442 tūkst. Lt. V. Vonžutaitės turto deklaracijoje mirgėjo kur kas kuklesnė suma – 50 tūkst. Lt piniginėmis lėšomis.

V. Uspaskichas: kitos partijos įdarbina daugiau saviškių

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas S. Fedotovo įdarbinime nieko blogo nemato.

Viktoras Uspaskichas
„Džiaugiuosi, kad V. Vonžutaitės vyras protingas. Išlaikė visus egzaminus, nugalėjo konkurse ir tapo to padalinio vadovu. Be jokių protekcijų“, - žurnalistams sakė V. Uspaskichas.

Anot politiko, kitos partijos saviškių įdarbina kur kas daugiau. „Jeigu imti visą Vyriausybę, visas ministerijas, tai Darbo partija įdarbina, jeigu taip lyginti, tai vienas prieš devynis kitose partijose. Mūsų vienas procentas – devyni procentai kitų“, - teigė V. Uspaskichas.

„Visi tvarkingai įdarbina žmones, kurie atitinka kompetenciją. Ir čia nieko blogo nėra“, - pridūrė Darbo partijos įkūrėjas.

V. Vonžutaitė šiuo metu siekia išteisinimo Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje. Teismo nuosprendį, kuria parlamentarei paskirta reali trejų metų laisvės atėmimo bausmė, ji apskundė Apeliaciniam teismui. Kartu bylinėjasi taip pat nuteistas partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, pirmos instancijos teismo nuteistas ketveriems metams laisvės atėmimo, bei „darbiečių“ frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys, nuteistas pinigine bauda.