Dėl dokumento turinio konservatoriai R. Žemaitaitį čia pat apkaltino Kremliaus pozicijos retransliavimu.

Parlamentui ketvirtadienį pateikta Seimo Užsienio reikalų bei Europos reikalų komitetų parengta rezoliucija dėl „Rusijos Federacijos keliamų grėsmių Ukrainos ir visos Europos saugumui“.

Dokumente Seimas „griežtai smerkia Rusijos Federacijos karinę agresiją prieš Ukrainą bei dalies Ukrainos teritorijos okupaciją ir Rusijos Federacijos Tarybos ir Valstybės Dūmos sprendimus dėl leidimo panaudoti Rusijos ginkluotąsias pajėgas Ukrainoje“ bei konstatuoja, kad Rusija „kelia grėsmę ne tik Ukrainos, kaimyninių šalių, bet ir ES, ir NATO valstybių narių saugumui bei stabilumui Europoje“.

„Darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas iš dalies kritikavo dokumentą. Mat jame nustatyta, kad Seimas Vyriausybei siūlo „siekti nuolatinio NATO karinio buvimo Lietuvoje sustiprinimo, ypač priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos srityje, ir kviečia pateikti siūlymus dėl tolesnio šalies gynybinių pajėgumų stiprinimo ir išlaidų krašto apsaugai didinimo“.

M. Zasčiurinskas pareiškė nuo 1988 m. esąs pacifistas, o priešraketinės gynybos iniciatyvą prilygino kitos valstybės karinių bazių steigimui Lietuvoje. Projektą pristatęs Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas „darbiečiui“ paaiškino, kad iniciatyva yra nukreipta į taiką, o jokių „kitų valstybių“ bazių Lietuvoje steigti neketinama.

Kiek kritiškai pasisakė ir „darbiečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys. Jis užsiminė, esą į dokumento rengimą įtrauktos ne visos Seimo frakcijos, bet „darbiečiai“, nepaisant to, dokumento tekstą palaiko. G. Kirkilas replikavo, jog niekas nušalintas nebuvo, o „darbiečiai“ taip pat.

V. Gapšys taip pat siūlė dokumentą papildyti raginimu konfliktą Ukrainoje sureguliuoti taikiai – esą toks sakinys tikrai praverstų. Vėliau analogišką siūlymą išdėstė ir socialdemokratė, buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

R. Žemaitaitį apkaltino kartojant Kremliaus reikalavimus

Remigijus Žemaitaitis
Tuo tarpu „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis įregistravo alternatyvų Seimo rezoliucijos projektą, kuriame Lietuva ne taip griežtai pasisakytų dėl Krymo referendumo, kurį kone visa ES vadina neteisėtu ir niekiniu. Be to, R. Žemaitaičio projekte Ukraina raginama grįžti prie vasario 21-osios susitarimo, kurį pasirašęs Viktoras Janukovyčius staiga dingo iš šalies.

Konservatoriai R. Žemaitaitį kaltino, esą šis pateikė dokumentą, kuriame iš esmės persakoma Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pozicija.

„Staiga prieš pat posėdį R. Žemaitaitis, kuris kartu su B. Bradausku per Lietuvos pirmininkavimą ES neleido rodyti filmo apie Kovo 11-osios salę, įregistruoja alternatyvų projektą, kuriuo siūlo išbraukti esminį punktą dėl požiūrio į taip vadinamą referendumą Kryme. Vietoje to – įrašyti Putino reikalavimą, kad Ukrainos valdžia kuo greičiau grįžtų prie 2014 m. vasario 21 d. kompromisinio susitarimo. Tai reiškia, kad jie siūlo į Ukrainą grąžinti Janukovyčių“, - socialiniame tinkle „Facebook“ piktinasi konservatorė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Analogišką poziciją konservatorė dėstė ir Seimo tribūnoje.

„Kas pasiūlė į rezoliuciją V. Putino pataisą? (…) Tai reikštų, kad Lietuvos Seimas siūlo į Kijevą sugrąžinti V. Janukovyčių“, - kartojo R. Juknevičienė. Sykiu ji pasiūlė R. Žemaitaičiui važiuoti į Ukrainą ir jos žmonėms pasiūlyti „dar metams sugrąžinti Viktorą Fiodorovičių“. Sykiu ji „tvarkietį“ paragino „nustoti kolaboruoti“.

R. Žemaitaitis skolingas neliko. Jis atkirto, esą Ukrainos opozicija, perėmusi valdžią, pati nesilaiko susitarimo ir valdžią naudoja nesilaikydami demokratinių principų.

„Gyvenu Klaipėdos krašte ir labai bijau, kad jo neokupuotų, - kalbėjo „tvarkietis“. - Jeigu dabartinis laikinai einantis Ukrainos prezidento pareigas asmuo nesilaiko susitarimo, jis yra lygiai taip pat okupuotas.“

„Tvarkos ir teisingumo“ parlamentaras taip pat ragino siekti nepriklausomo tyrimo dėl Maidano įvykių – esą reikia aiškiai pasakyti, kas atsakingas už šūvius į protestuotojus. R. Žemaitaičio teigimu, tokio atsakymo nepateikus, V. Putinas ir toliau galės linksniuoti sąmokslo teorijas, kad „savi šaudė į savus“.

G. Kirkilas neslėpė skeptiškai vertinantis R. Žemaitaičio iniciatyvą ir ragino pritarti savajam rezoliucijos variantui.

Beje, R. Žemaitaičiu pasipiktino ne tik opozicija. „Pasiklausius vieno frakcijos kolegos šiandien Seime šnekant apie Ukrainą, kažkaip nelabai jauku pasidarė (čia labai jau švelniai šnekant)“, - socialiniame tinkle „Facebook“ parašė „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

Pasibaigus svarstymo stadijai, paskelbtas balsavimas. Už dviejų komitetų pateiktą rezoliucijos tekstą balsavo 82 Seimo nariai, prieš – nė vieno, susilaikė 4. Taigi dokumentas patvirtintas be R. Žemaitaičio pataisymų.