„Esu geras žvejys, bet, pasirodo, orientacininkas ne koks. Turbūt jau girdėjote apie šiandien įvykusį incidentą. Noriu patvirtinti, kad ši informacija yra teisinga. Šiandien žvejodamas Kuršių mariose netyčia kirtau Rusijos valstybės sieną. Buvau sulaikytas ir skirta piniginė bauda. Apgailestauju dėl šio incidento. Įvykis ne pats maloniausias, bet jau vykstu namo. Taip pat noriu padėkoti ir mūsų šalies konsuliniams pareigūnams už operatyvumą ir pagalbą“, – savo fasebook paskyroje sekmadienio vakarą rašė politikas.

Rusijos pareigūnų Kuršių mariose sekmadienį buvę sulaikyti trys Lietuvos piliečiai – Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas ir du verslininkai – perduoti Lietuvai, BNS patvirtino Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Lietuvos sienos įgaliotinis pranešė, kad visi incidento Kuršių mariose dalyviai jau Lietuvoje. Perdavimo procedūra baigta“, – BNS sekmadienio vakarą informavo užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

Lietuvos piliečiai buvo perduoti Panemunės pasienio poste.

Sekmadienio popietę pranešta, kad Rusijos pareigūnai sekmadienį Kuršių mariose sulaikė tris Lietuvos piliečius, patvirtino Užsienio reikalų ministerija (URM) ir pasieniečiai, tačiau nedetalizavo informacijos apie sulaikytuosius, žiniasklaidai skelbiant, jog tarp šių – Klaipėdos rajono meras.

„Užsienio reikalų ministerijos žiniomis, yra sulaikyti Rusijos Federacijos teritorijoje trys Lietuvos piliečiai, incidentas šiandien įvyko Kuršių mariose, dirba mūsų konsuliniai pareigūnai“, – BNS patvirtino užsienio reikalų ministro atstovė Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

Ji negalėjo pakomentuoti, kas ir dėl kokių priežasčių buvo sulaikytas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis BNS teigė, kad įvyko sienos pažeidimas, veikiausiai netyčinis.

„Sienos pažeidimas – netyčinis, greičiausiai. Čia prieš 14-tą valandą fiksuotas, Kuršių mariose kateris, pirminiais duomenimis, kirtęs sieną įplaukė į Rusijos pusę ir buvo sulaikytas Rusijos pareigūnų. Kiek žinome, yra trys Lietuvos piliečiai“, – kalbėjo G. Mišutis.

Pasak jo, kaip įprasta tokiais atvejais, pradeda veikti Sienos įgaliotinio institutas, kuris yra sukurtas panašiems incidentams spręsti – keičiamasi informacija, tikslinamos aplinkybės.

„Paprastai tokiais atvejais – čia ne pirmas toks atvejis, – kiek iki šiol būta, tai Rusijos pareigūnai taiko administracinę atsakomybę, negaliu sakyti, kad šiuo atveju taip bus (...) Ir išsiaiškinę viską po kažkurio laiko grąžina tuos asmenis nubaudę, grąžina plaukiojimo priemonę“, – sakė VSAT atstovas.

G. Mišučio teigimu, tokių sienos kirtimo incidentų būna ypač šiltuoju metų laiku: „pramogautojai, kateriai, jachtos ir taip toliau – ir į vieną, ir į kitą pusę pasitaiko“.

Apie incidentą pranešusio portalo 15min.lt žiniomis, Rusijos pareigūnai dėl galimo sienos pažeidimo sekmadienį sulaikė Klaipėdos rajono merą Bronių Markauską ir dar du Lietuvos piliečius.

15min žiniomis, kiti sulaikytieji – Dalius Žilinskas ir Romualdas Šukys. Viešai skelbiamais VRK duomenimis, 42 metų D.Žilinskas 2019 metais dalyvavo savivaldos rinkimuose, bet į Klaipėdos rajono savivaldybės tarybą nepateko. Jis taip pat yra buvęs tuometinio ministro B.Markausko patarėju.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (483)