„Kalbėjausi su vyr. gydytoju, laukiu laboratorijos vedėjos informacijos. Bet šiandien jie turėtų paleisti „Roche“ įrangą, taip, kad turėtų viskas kaip ir susitvarkyti. Toliau aš irgi kol kas nieko negaliu komentuot, laukiu informacijos“, – BNS sakė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros (NVSC) laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas.

Su Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovu Vinsu Janušoniu BNS telefonu kol kas susisiekti nepavyko.

V. Zimnickas teigė, kad visi Klaipėdoje buvę mėginiai perskirstyti po kitas laboratorijas.

Klaipėda neturi nei vieno mėginio, tie mėginiai buvo operatyviai išskirstyti po kitas laboratorijas, taip kad ten nėra likusių mėginių jokių“, – teigė NVSC vadovas.

Iš viso per vakar dieną Lietuvoje buvo ištirta 2269 ėminių dėl koronaviruso, nuo epidemijos pradžios – 23 tūkst. 645 ėminiai. Koronavirusas nustatytas 811 žmonių.

11 val. Sveikatos apsaugos ministerija suteikė daugiau informacijos apie laboratorijos gedimą.

„Kaip informavo Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorija, mėginių tyrimas šią naktį sutriko dėl techninio įrangos gedimo. Šiuo metu įranga tvarkoma ir apie 12 val. planuojama tyrimus atnaujinti. Laboratorijos specialistų teigimu, dėl šio gedimo mėginius pridavę pacientai nepatirs nepatogumų – mėginių nereikės iš naujo priduoti, nes tyrimams užteks turimos biologinės medžiagos", - informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Dėl Klaipėdoje sugedusios įrangos pasisakė ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Savo soc. tinkle „Facebook“ jis teigė, kad jam šiandien kyla įvairiausių abejonių dėl tyrimų rezultatų.

„Nesiimu vertinti situacijos dėl KUL laboratorijoje atliekamų tyrimų laikino sustabdymo eksperto lygmenyje, tai turi daryti specialistai. Ir ne tik SAM, bet ir čia, Klaipėdoje tiesiogiai tame procese dalyvaujančios laboratorijos atstovai – jie yra priešakinėse fronto linijose.

Bet vienas bent kol kas daugiausia pamąstymų keliantis aspektas yra toks – kodėl iš tiesų laikinai sustabdyti šie tyrimai? Ar kalbame apie kažkokį esamos įrangos gedimą, ar abejonių kyla dėl naudojamų reagentų patikimumo ir kokybės?

Aprūpinimas jais, priminsiu, tiesioginė SAM kompetencija ir jos prievolė paaiškinti kame šio strigimo priežastis ar priežastys. Kalbama ir apie tyrimų vykdymo protokolus, kurie galioja visoms Lietuvoje tokius tyrimus atliekančioms laboratorijoms, tame skaičiuje ir privačioms. Ir kuomet kyla abejonė, kad abejonių kelianti „grandis“ galimai yra būtent reagentai ir jų kokybė, natūralu kad reikalingi papildomi, patikrinamieji tyrimai, laikinai stabdant esamų reagentų naudojimą, net ir laikantis vadinamų „protokolų“. Tokios pat abejonės kyla ir privačiose laboratorijose atliktų tyrimų atveju, bent jau Klaipėdoje.

Kas galėtų paneigti galimybę, kad jei ši grandis dėl vienų ar kitų priežasčių „buksuoja“, tokiu atveju tyrimų rezultatai gali būti ne visiškai tikslūs ir vakar „teigiamais“ tapę tyrimų rezultatai po pakartotinio patikrinimo tampa „neigiamais“?

Dabar nekantriai laukiama naujojo tyrimų aparato paleidimo KUL, ir rezultatai, kurie bus gaunami tiriant būtent tuo aparatu, kaip ir turėtų bent iš dalies atsakyti – kur tikroji tikrinimo proceso strigimo ir laboratorijos veiklos sustabdymo priežastis – ar įrangos gedimas, ar reagentų patikimumo ir kokybės klausimas? Tenka laukti ekspertų iš SAM išaiškinimo, tikintis, kad visi suvokiame, jog kalbame ne apie „munduro“ garbę, o apie aiškumą tokioje itin jautrioje ir sudėtingoje situacijoje“, – rašė jis.