„Fantastika. Turime nuostabaus grožio burlaivį, kai jis išskleidžia bures – nepakartojamas reginys. Kaip gali juo nesigrožėti?“ – „Delfi“ sakė penktadienio vakarą iš miegamųjų rajonų į Klaipėdos centrą specialiai dėl šio įvykio atkeliavusi jauna šeimynėlė su dviem vaikais.

„Nuo visų karantinų ir baimių, toks reginys – atgaiva širdžiai ir sielai“, – antrino šalia buvusi senjorų pora.

Būrys jaunuolių traukėsi savo telefonus ir ėmė įamžinti burių pakėlimo ceremoniją.

Iš viso „Meridianas“ turi 14 burių, kurių bendras plotas siekia beveik 700 kv. metrų.

Istoriniu jūrinio paveldo eksponatu po atviru dangumi tapęs „Meridianas“ savo burėmis džiugina jau aštuntą vasarą iš eilės.

Šįkart iškeltos pernai pasiūtos burės, kurios ypatingos tuo, kad atkartoja istorinį 1751 metų Baltijos jūros regiono žemėlapį, kurio originalas kabo „Meridiano“ kajutkompanijoje.

Šie metai „Meridianui“ yra yra dukart jubliejiniai – sukanka lygiai 50 metų, kai šis burlaivis 1971-ųjų liepą buvo prišvartuotas prie Dangės upės krantinės, o spalio 1-ąją tokį tap jubiliejų minės ir iki šiol svečius priimantis „Meridiano“ restoranas.

Tiesa, „Meridiano“ istorija iki atsiradimo Klaipėdoje yra gana spalvinga: prieš 60 metų, 1961-aisiais, „Meridianas“ buvo išplaukęs į tolimiausią ir bene įspūdingiausią savo jūrinį žygį, į kurio maršrutą buvo įtraukta egzotiškoji Vakarų Afrika ir, žvelgiant iš sovietinių laikų perspektyvos, už geležinės uždangos buvusi Didžioji Britanija.

Iš įvairių šaltinių yra žinoma, kad 1948–1955 m. tuometinis Klaipėdos jūreivystės mokyklos mokomasis burlaivis „Meridianas“ daugiausia plaukiojo tik po Baltijos jūrą. Vėliau Rygoje buvo įsteigtas Baltijos mokomųjų laivų būrys, į kurį buvo įtrauktas ir „Meridianas“ bei dar kelios Baltijos jūros uostuose besibazavusios mokomosios barkentinos: „Tropikas“, „Mendelejevas“, „Kropotkinas-.

Jubiliejinį prisišvartavimo Klaipėdoje sezoną burlaivis „Meridianas“ pasitinka iš dalies atsinaujinęs. Praėjusį rudenį šis Klaipėdos simboliu tapęs burlaivis kelioms savaitėms buvo sugrįžęs į remonto doką, kur buvo atlikti jo povandeninės dalies valymo, remonto, dažymo ir kiti darbai, taip pat įgyvendinta laivų priežiūrą reglamentuojančiuose dokumentuose numatyta prievolė periodiškai atlikti dokinę techninę apžiūrą. Nemažai įvairių remonto darbų buvo padaryta ir laivui stovint prie krantinės.

Dėvisi ir didžiausi „Meridiano“ jūrinės ekspozicijos eksponatai – burės. Per aštuonis sezonus buvo sunaudoti jau keli jų komplektai.

Penktadienio vakarą rengiamoje burių pakėlimo ceremonijoje tradiciškai dalyvavo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai. Žinia, pirminė „Meridiano“ paskirtis buvo mokomasis burlaivis. Per 20 metų nuo 1948 iki 1968-ųjų plaukiodami šiuo burlaiviu jūrinės praktikos įgijo daugybė jūrininkų bei žinomų kapitonų. Ši partnerystė tęsiasi iki šiol.

Beje, vasarą planuojama surengti dar vieną „Meridiano“ burių paėlimo ceremoniją, kuri bus skirta „Klaipėdai – Europos jaunimo sostinei-2021“. Šį titulą uostamiesčio jaunimas pirmą kartą parvežė ne tik į Lietuvą, bet ir į Šiaurės Europą, nors tokia jaunimo sostinių iniciatyva prasidėjo prieš daugiau nei dešimtmetį. Iš viso Europos jaunimo sostinės programoje numatyta arti 70 renginių, diskusijų, iniciatyvų, akcijų, kurios vyks visus šiuos metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)