Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, šią dieną visi Karo laivų flotilėje prisišvartavę laivai bus papuošti signalinėmis vėliavėlėmis, flotilės aikštėje iškilmingai rikiuosis Karinių jūrų pajėgų laivų įgulos.

Puoselėjant Karinių jūrų pajėgų tradicijas, ceremonijos metu Karinių jūrų pajėgų kapelionas palaimins laivą ir jo įgulą.

Utenos rajono savivaldybės deleguota atstovė atidengs laivo „Sėlis“ vardo lentą, bus pasirašytas simbolinis laivo krikšto aktas.

Po ceremonijos renginio svečiai turės galimybę apžiūrėti naujausią Lietuvos karinių jūrų pajėgų patrulinį laivą.

Naujasis laivas P15 „Sėlis“ keičia senąjį laivą P32 „Sėlis“, kuris yra jau techniškai pasenęs ir planuojamas nurašyti.

Danijoje statytas „Flyvefisken“ klasės patrulinis laivas P15 Lietuvai buvo perduotas pernai lapkričio 23 dieną Danijoje, Korsoro uoste, o gruodžio 7 dieną atplaukęs prisišvartavo Klaipėdos uoste.

Nuo šiol Lietuvos karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės Patrulinių laivų divizioną sudarys keturi vienodo tipo „Flyvefisken“ klasės laivai – P11 „Žemaitis“, P12 „Dzūkas“, P14 „Aukštaitis“ ir P15 „Sėlis“.

Vienodo tipo modernūs multifunkciniai laivai ilgam užtikrins efektyvų paskirtų užduočių vykdymą, teigia ministerija.

Karinės jūrų pajėgos nuo 1993 metų laikosi karinių laivų vardų suteikimo tradicijos, kai laivams skiriami Lietuvos etnografinių regionų pavadinimai, taip sukuriant sąlygas plėtoti bendradarbiavimą ir draugiškus ryšius su atitinkamo regiono ribose esančiomis savivaldybių bendruomenėmis.

Karinių jūrų pajėgų laivai jau yra pavadinti „Žemaičio“, „Dzūko“, „Aukštaičio“, „Sėlio“, „Jotvingio“, „Sūduvio“, „Skalvio“ ir „Kuršio“ vardais, o kiekvieno šių laivų krikštamotė yra atitinkamos savivaldybės atstovė.

Kariniai laivai savo simbolikoje naudoja miestų, su kuriais bendradarbiauja, herbus.

Laivų įgulų nariai dalyvauja miestų ir regionų šventėse, susitinka su moksleiviais, propaguoja karinę tarnybą jaunimo tarpe, bendradarbiaujančių miestų bendruomenių atstovai kviečiami į įvairius Karinių jūrų pajėgų organizuojamus iškilmingus renginius, ekskursijas kariniuose laivuose.