„Šįryt apie 6 val. paskambino kaimynas, kuris sakė, kad ant mūsų namo yra kažkokie užrašai. Vyras jam dar atsakė, kad kol kas nieko nepamatys, nes yra tamsu. Užrašus pamatėme 7 val. ryto, atsikėlę. Iš vienos namo pusės yra didelės raudonos žvaigždės – nepagailėjo dažų, iš kitos pusės parašyta – „Rusai eik namo“, o iš trečios pusės – „Lietuvai laisvę, rusai, eikite iš čia“, dar kažkas. Viskas parašyta raudonais dažais, didelėmis raidėmis, aplinkui namą išmėtyti dažai“, – radijo stočiai „Lalūna“ pasakojo ji.

Namas išterliotas raudonais dažais, su gramatinėmis klaidomis parašyta, „Rusai eik namo“, „Rusai ne“ ir „Laisve Lietuvai“.

DELFI nesunku buvo rasti nuniokotą namą – jis yra šalia Klaipėdos, Tauralaukyje, pagrindinėje šios miesto dalies gatvėje, tad užrašai ant jo šviečia iš tolo. Prie namo buvo matyti, kad vandalai specialiai pasidėjo statybininkų naudojamas nedideles kopetėles, kad galėtų užrašus išpiešti kuo aukščiau.

Čia su šeima gyvenanti moteris įtaria, kad išpuolis susijęs su trečiadienį minėtu Klaipėdos išvadavimo iš fašizmo 70-mečiu, kuriame kalbėjo ir jos mama Irina Rozova. Tačiau ji neatmeta galimybės, kad taip pasilinksminti galėjo ir paprasti vandalai.

„Manau, kad žala bus didelė, nes reikės perdažyti beveik visą namą. Svarbi ir materialinė, ir kita žala“, – patikino ji. Vėliau patikslino, kad šeima žalą įvertino 10 tūkst. eurų.

Dėl nusikaltimo V. Ščerbina kreipėsi į policiją. Dar neaišku, kiek laiko teks gyventi su šiais užrašais, tiek dėl tyrimo, tiek dėl oro sąlygų, kurios dabar nepalankios perdažymui.

Pasak namo šeimininkės, sudėtingiausia situaciją paaiškinti dviems mažamečiams vaikams (8 ir 11 metų). Jie nesupranta, kodėl kažkam rusai yra toks blogis, kad net taip išterliotas namas.

V. Ščerbinos vyras yra jūrininkas ir tik vakar grįžo iš Brazilijos. Šis nemalonus incidentas tapo bjauriu pasveikinimu, apgailestauja žmona.

Dešinieji įtaria Rusijos provokaciją

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Eugenijaus Gentvilo viešai išplatintame pranešime teigiama, kad liberalas griežtai smerkia šį išpuolį. Jį jis vadina bjauria provokacija.

„Tai yra bjauri ir apgailėtina provokacija. Neatmesčiau galimybės, kad jos organizatoriai gali būti susiję su tomis išorės jėgomis, kurios kaltina fašizmu visus, išskyrus save. Norėčiau priminti, kad prieš daugiau kaip du dešimtmečius, Sąjūdžio laikais, Lietuva pademonstravo, kad kitataučiai yra gerbiami, jie aktyviai prisidėjo prie šalies Nepriklausomybės atkūrimo. Tokiais išpuoliais siekiama pasikėsinti į šias vertybes, bendrą visų mūsų gerovę ir saugumą“, – sakė E. Gentvilas.

Socialiniame tinkle „Facebook“ savo poziciją šiuo klausimu išsakė ir TS-LKD rinkimų štabo vadovė, Seimo narė Rasa Juknevičienė. Anot politikės, užrašai rašyti ne lietuvių.

„Provokacija, labiausiai naudinga Kremliui, visomis prasmėmis tik jiems naudinga. Ne lietuvių rašyta“, – patikino ji.

Meras pasmerkė išpuolį

Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko nuomone, ketvirtadienio naktį įvykdytu išpuoliu prieš Seimo narės Irinos Rozovos šeimos narius galimai siekta kurstyti tautinę nesantaiką.

„Seimo narės dukters namo apipaišymą antirusiškais užrašais laikyčiau ne vandalizmo, o provokacijos aktu, kuriuo galimai ciniškai siekta sukiršinti daugiakalbės ir daugiakultūrės Klaipėdos gyventojus. Mano įsitikinimu, tai yra sąmoningas, aiškų savo tikslą turintis veiksmas", - sakė V. Grubliauskas.

Mero teigimu, pastaruoju metu ne tik įvairiose viešose Klaipėdos vietose, bet ir visame Klaipėdos regione yra pasirodę prieš NATO ar Europos Sąjungą nukreiptų užrašų. Gyventojams taip pat platinami įvairūs lankstinukai su galimai nesantaiką kurstančiais tekstais.

„Dramatiškų geopolitinių konfliktų kontekste įvairios provokacijos, taip pat dezinformacija ir propaganda yra šiuo metu vykstančio informacinio karo, nepabijosiu to ištarti garsiai, bruožai. Tai nieko bendro neturi su lietuvių ir tautinių mažumų santykiais Klaipėdoje. Mieste, kuriame skirtingų tautų taikus kultūrinis ir politinis sugyvenimas yra natūrali klaipėdietiško identiteto dalis, o tautines mažumas atstovaujančios politinės partijos nuolat įeina į valdančiųjų koalicijų miesto Taryboje sudėtį", - sakė V. Grubliauskas.

Miesto vadovas jau yra kreipęsis į Valstybės saugumo departamento pareigūnus dėl galimų mėginimų mieste kurstyti tautinę nesantaiką.

DELFI primena, kad I.Rozova anksčiau yra dirbusi Europos Parlamento nario Valdemaro Tomaševskio padėjėja. Šiuo metu ji yra politinės partijos „Rusų aljansas“ narė.