Vieno Klaipėdos bendrabučio, esančio žvejybos uosto rajone, dar vadinamame „riportu“ gyventojai grįždami namo apie mėnesį ar truputį ilgėliau pradėjo pastebėti koridoriuje keistą siluetą. Pasirodė, kad tai jų buvusi kaimynė Tamara, kuri už skolas neteko namų. Ji nesusigaudo, kas atsitiko, sėdi ant kažkur rastos kušetės ir laukia, kada tie, kurie pakeitė spyną, atneš raktus. Koridoriaus gyventojos nuotrauka išplatinta socialiniuose tinkluose. Istorija susidomėjo ir neabejingi žmonės, jie pradėjo ieškoti socialinės pagalbos.

Kalbant apie suvargusį žmogų, teisinė informacija, įstatymai, laiko planavimas ir adekvati reakcija į pagalbą – gali būti ne visai teisingai suprasti. O štai bendrabučio dvasia – Tamara – vis dar laukime. Moteris nesuvokia, kad iš socialinio būsto ją iškeldino už skolas, tad prie savo buvusio buto durų laukė asmenų, atėmusių jos namų buto durų raktus.

Tamarą pažįstantys kaimynai pavalgyti išnešė, arbata pagirdė, į tualetą įsileido. Bet graudoka situacija – ne visai adekvati. Juk žmogus ne daiktas – jis negali gyventi niekur. O ir pačiai poniai Tamarai, juk nedaug ko reikia. Lauke nėra šalta, o bendrose bendrabučio tipo patalpose ir virtuvė yra, ir vandens. Lova atrasta. Atsigulti ir apsikloti yra.

Žmonės apskambino visas tarnybas

Dėl vienišo žmogaus, palikto likimo valiai, o kitaip tariant 73-metų senjoros, rūpestingi žmonės apskambino visas tarnybas: socialinės paramos skyrių, Socialinės paramos centrą, Viešąją įstaigą „Klaipėdos butai“, Raudonajį kryžių, Moterų Krizių centrą.

Socialines paslaugas teikiančios įstaigos teigė nežinojusios šio atvejo. Moterų krizių centras dirba tik su smurtą patyrusiomis moterimis, tad, jei Tamara iškeldinta už savo pačios skolas – pagalba jai neteikiama, nebent, kas pro šalį eidamas sumuštų. Specialistai paaiškino, jog moteris teismo sprendimu iškeldinama iš būsto už skolas, nesuteikiant kito būsto.

Jos likimas buvo sprendžiamas dar prieš karantiną. Ar buvo šalia tos moters sunkiu jai laiku socialinę pagalbą teikiančios tarnybos? Ar tai numatyta jų veiklos kryptyse? Koridoriuje gyventi karantino sąlygomis – neleidžiama. Lauke nakvoti dar šalta. Nakvynės namai negali suteikti prieglobsčio be sveikatos patikros ir atitinkamos pažymos. Norint gauti laikiną nakvynę privaloma persišviesti plaučius, gauti atsakymus, ar nėra tuberkuliozės bei psichiatro pažymas. Be pažymų – nors į žemę užsikask. Tačiau karantino metu tokios paslaugos neteikiamos.

Sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu atverti medicinos įstaigas žmonėms dar ruošiamasi. Šis etapas reikalauja tinkamo pasirengimo, nes būtina užtikrinti tinkamą infekcijų kontrolę, pacientų ir medikų saugumą.

Suteikė socialinį būstą, bet jo atsisakė

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė teigė, kad moteriai buvo suteikta visa parama, tačiau ji pati pagalbos atsisakė.

„Moteris nuo 2004 m. buvo įrašyta į eilę dėl socialinio būsto nuomos ir keletą metų, iki apgyvendinimo bendrabutyje, gyveno nakvynės namuose, taip pat buvo parašiusi prašymą gauti laikinąjį būstą bendrabutyje. 2008 m. jau buvo suteiktas laikinas bendrabučio kambarys minėtu adresu ir ji toliau laukė socialinio būsto. 2018 m. pagal eilę jai buvo pasiūlyta socialinio būsto nuoma, ji pasirašė sutikimą, tačiau po mėnesio sužinojome, kad moteris ten negyveno ir nuomos nemokėjo, ir savo sprendimu liko gyventi laikinajame būste“.

Ji akcentavo, kad tvarka yra tokia, jog žmogus, kuris pagaliau gavo socialinį būstą ir jo atsisakė, automatiškai yra išbraukiamas iš laukiančiųjų eilės ir teisės į laikinąjį būstą nebeturi.

„Juo labiau, kad per tą laiką, kurį ji gyveno, absoliučiai nemokėjo nuomos mokesčio ir už komunalines paslaugas, buvo susidariusi beveik 1000 eurų skola, o nuomos mokestis už gyvenimą bendrabutyje buvo 13 eurų per mėnesį. Jai ir buvo paaiškinta, kad teisę į tą laikiną būstą prarado ir turėtų išsikelti kitur. Moteris tai padaryti atsisakė, todėl buvo kreiptasi į teismą dėl iškeldinimo ir skolų priteisimo. Teismas priėmė sprendimą ją iškeldinti nesuteikiant kitos gyvenamosios patalpos šių metų vasario mėnesį“, – komentavo skyriaus vedėja.

Klaipėdos savivaldybė taip pat informavo, kad antradienio ryte soc. darbuotojai nuvyko į vietą ir moteris buvo nusiteikusi priešiškai, rėkė, įžeidinėjo darbuotojus ir kategoriškai atsisakė vykti į Nakvynės namus, pateikdama nepagrįstus argumentus. Taip pat buvo iškviesta policija ir po incidento moteris išėjo pas sūnų, kuris gyvena netoliese.

„Dėl jos likusių daiktų, didžiausias buvo lova, suderinta su „Klaipėdos bendrabučiu“, kad išvežtų. Socialinė darbuotoja buvo įpareigota pakartotinai nuvykti apžiūrėti tą vietą“.

Neveiklumą pridengia įstatymo raide

Kaip sakė Klaipėdos Krašto Socialinių Darbuotojų Asociacija vadovas Saulius Liekis, socialiniai darbuotojai kartais savo neveiklumą pridengia įstatymo raide. Žmonės skundžiasi, kad vos susisiekus su tarnybomis, pasiteiravus kada, kokie veiksmai bus daromi, atsisakoma padėti, paaiškinti savo veiksmus, neva ginant asmens privatumą.

„Tikiu, kad susisiekus žmonėms, galėjo būti ištarta frazė – esą socialinės tarnybos negali šios situacijos išsamiau komentuoti spaudai, neva tai yra duomenų apsauga. Bet kokia čia gali būti apsauga, jei žmogus atsidūrė gatvėje, juk reikia eiti, aiškintis, žiūrėti“, – svarstė S. Liekis. Anot jo, anksčiau vienai nakčiai priimdavo ir be sveikatos pažymų, dabar tuberkuliozinis ir psichikos sveikatos centras jų neišduoda, nes šalyje yra karantinas.

„Sakyčiau truputėlį skandalinga situacija. Įstatymo raidė, neeilinė karantino situacija šalyje – tiesiog trukdo suteikti pagalbą. Aišku, žmogus pats atsakingas už savo sprendimus. Mano žiniomis ši moteris nemokėjo mokesčių net aštuonerius metus. Suprantama, žmogus neturi socialinių įgūdžių, bet ir pačios Tamaros atsakomybė turėjo būti. Gyvenimo būdas, skolos – sukelia skaudžias pasekmes. Tikriausiai atvyko Savivaldybės atstovai, pakeitė spynas dar prieš karantiną ir iškeldino moteriškę už skolas“, – svarstė apie liūdno likimo moterį pašnekovas.

Pasak specialistų Tamarai buvo leista dengti įsiskolinimus dalimis, bet senjora į kontaktą nėjo.

„Žinokite, kad socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms, kartais būtinas sukrėtimas – visi jais rūpinasi, globoja, leidžia gyventi už nieką neatsiskaitant, be jokios atsakomybės. Jie vėliau prie to pripranta. Jei atvyktų policija ir išvežtų ją į Nakvynės namus, gal šis sukrėtimas padėtų atsipeikėti, permąstyti savo veiksmus, gyvenimo būdą?.. Šokas priverčia mąstyti. Vasara šilta, galima ir lauke gyventi, bet vis tiek tokiam žmogui pagalba būtina. Reikia tikėtis, kad Socialinės paramos ir paslaugų sistema, jos specialistai sureaguos, ras tinkamiausią išeitį“, – kalbėjo S. Liekis.

Klaipėdos policija „Delfi“ informavo, kad socialinė darbuotoja pranešė pareigūnams apie susidariusią situaciją ir pareigūnai buvo nuvykę į įvykio vietą. Tačiau spręsti moters apgyvendinimo klausimus turėtų socialiniai darbuotojai. Tiesa, kaip skelbė LNK žinios, pareigūnai senolę iš laiptinės išprašė, tačiau kaimynai neabejoja, kad ji grįš atgal.