Jų įgulos - 23 jūrininkai iš Karaliaučiaus - tapo savotiškais įkaitais, nes beveik dvejus metus negaunantys jokio atlyginimo jie gyvena minėtuose laivuose. Iki šiol nepavyksta nustatyti, kas yra tikrasis laivų šeimininkas. Apie susidariusią kritišką situaciją ne kartą buvo informuoti Rusijos bei Lietuvos valdžios atstovai, tačiau realios pagalbos kol kas nesulaukta.

Rusijos jūrininkai, antradienį susitikę su Lietuvos bei Karaliaučiaus jūrininkų profesinių sąjungų, Rusijos generalinio konsulato ir Klaipėdos uosto direkcijos atstovais, dar kartą prašė nepalikti jų likimo valiai.

Pasak Klaipėdos uosto saugios laivybos administracijos direktoriaus Sigito Šilerio, šią įsisenėjusią problemą reikia kuo greičiau išspręsti. Anot jo, pervargę Rusijos jūreiviai gali tapti neprognozuojami. Jūreiviai pareiškė neginsią ir nesirūpinsią laivais, o tai kelia grėsmę uostui ir uosto naudotojams, mano saugios laivybos administracijos atstovas.

Rusijos jūrininkai norėtų, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija kreiptųsi į teismą, kad šie laivai būtų pripažinti bešeimininkiais ir juos pardavus būtų galima atsiskaityti su įgula. Tačiau uosto direkcija to padaryti juridiškai negali, tad kol kas situacija lieka nepakitusi.