Apie cerkvę antradienį diskutavo Klaipėdos vadovai, A.Rubliovo mokyklos ir stačiatikių bendruomenės atstovai.

Mokyklos direktorius Vladimiras Artamonovas, kuris vadovauja ir cerkvei, aiškino, kad šių maldos namų stačiatikiams labai reikėjo, nes prieš keliolika metų šalia Skulptūrų parko veikė vienintelė Klaipėdoje cerkvė. Todėl ir buvo padaryta išimtis, nors Bažnyčia Lietuvoje atskirta nuo valstybės.

Stengiantis padėti pietinėje Klaipėdos dalyje gyvenantiems rusakalbiams mokyklos patalpose buvo įrengta vieta melstis. Tam skirta maždaug 100 kvadratinių metrų patalpa anksčiau nebuvo naudojama – patalpų mokyklai ir taip pakako.

Nors jau keletą metų Smiltelės gatvėje veikia Mykolo Apvaizdos cerkvė, parapijiečiai lanko maldos namus ir ARubliovo mokykloje. Ši cerkvė veikia savaitgaliais ir per šventes. Sekmadieniais į pamaldas susirenka apie šimtą, o per šventes – dvigubai daugiau parapijiečių. Cerkvėje vyksta religijos pamokos moksleiviams, susipažinti su maldos namais ateina kitų mokyklų auklėtiniai.

Iš pradžių tarp Šventųjų Veros, Nadeždos, Liubovės ir Zofijos stačiatikių parapijos ir mokyklos buvo pasirašyta patalpų nuomos sutartis, kuri galiojo dešimt metų.

Pasikeitus įstatymams situacija tapo nebeaiški. 2004-aisiais mokykla pasirašė sutartį su krikščioniškojo švietimo draugija "Slovo". Patalpų nuomos ne pamokų metu sutartis sudaroma kiekvieniems mokslo metams. Pasak V.Artamonovo, tam yra gautas Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus leidimas.

Patalpos išnuomotos tarsi ir legaliai, nors tokią sutartį turėtų palaiminti politikai. Bet bažnytinė veikla jose neteisėta, religinės apeigos čia negali būti atliekamos.

Be to, savivaldybė sulaukė klaipėdiečių skundų – jie nepritaria cerkvės veiklai mokykloje.

"Norime viską išsiaiškinti ir įteisinti. Galbūt galima pasirašyti panaudos sutartį, o gal parapija galėtų tas patalpas nupirkti?" – svarstė mokyklos direktorius V.Artamonovas. Jis taip pat yra Klaipėdos dekanato stačiatikių cerkvės dekanas ir parapijos klebonas, vadovauja ne tik mokyklai, bet ir apeigoms cerkvėje.

"Lietuvoje toks atvejis – vienintelis. Tokia dvasinė ir socialinė partnerystė galima, tačiau šiuos santykius būtina įteisinti. Reikia sukurti modelį, kuriuo panašioje situacijoje galėtų vadovautis ir kitos mokymo įstaigos bei tikinčiųjų bendruomenės. Tai turi apsvarstyti ir nuspręsti miesto taryba, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.