Ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje savivaldybės taryba turėtų pritarti rengiamam sprendimo projektui dėl piniginės paramos skyrimo, pranešė savivaldybė.

"Šiuo metu dar svarstoma, kokio dydžio parama galėtų būti skirta", - BNS sakė uostamiesčio mero padėjėja Eglė Petkutė.
Lėšos bus skirtos iš Savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo.

Kudži miestas, su 40 tūkst. gyventojų įsikūręs Honšiu salos šiaurinėje dalyje prie Ramiojo vandenyno krantų, yra Klaipėdos miestas partneris. Kovo 11-13 dienomis vykusio žemės drebėjimo metu jis pateko į labiausiai nusiaubtą zoną.

Uostamiesčio savivaldybė taip pat ketina atidaryti banko sąskaitą aukoms Japonijai rinkti.

Anot Klaipėdos savivaldybės pranešimo, bendradarbiavimo sutartis tarp Kudži ir Klaipėdos pasirašyta 1989 metais.

Lietuvai vos atkūrus nepriklausomybę Kudži miesto meras Yošiaki Kudzi, nepaisydamas neutralios Japonijos vyriausybės pozicijos dėl Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo, iš karto po Sausio įvykių 1991 metais ėmėsi ryžtingų priemonių, parašydamas protesto laišką tuomečiam Sovietų Sąjungos Komunistų partijos generaliniam sekretoriui Michailui Gorbačiovui, reikalaudamas nedelsiant sustabdyti agresiją Lietuvoje.

Už ilgametę ir aktyvią veiklą plėtojant Klaipėdos ir Kudži miestų bei Lietuvos ir Japonijos draugiškus santykius J.Kudzi 2003 metais buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo Ordino Karininko Kryžiumi.

Kudži miestas devintojo dešimtmečio pradžioje intensyviai rėmė Klaipėdos miesto ligonines.

Penktadienį Japonijoje kilęs žemės drebėjimas ir cunamis galėjo pražudyti daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Šeštadienį ir pirmadienį stichijos pažeistoje Fukušima Daijiči (Fukušimos 1-ojoje) atominėje elektrinėje įvyko du sprogimai.

Per pastarąsias dienas iš jėgainės apylinkių evakuoti daugiau nei 180 tūkst. žmonių, pusantro šimto žmonių patyrė spinduliuotės poveikį.