Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad jie nesiruošia palikti sprendimų paskutinei minutei ir kur bus įrengtas vakcinavimo centras jau ieškoma ne pirmą dieną.

„Buvo įvardyta viena galimų vietų – Klaipėdos piliavietė, tačiau kėlė abejonių, ar užteks kvadratūros. Buvo vertintos ir kitos vietos – Žvejų rūmai, net dar nepastatyta futbolo mokykla. Kalbama apie didelių srautų suvaldymą. Klaipėdoje atitinka dvi vietos: Klaipėdos „Švyturio“ arena ir LCC (LCC tarptautinis universitetas yra Šiaurės Amerikos stiliaus universitetas Klaipėdoje, – Delfi patikslinimas) patalpos. Abi vietos susidomėjo, tačiau tai ne kelių dienų darbas, reikia įvertinti ir tai“, – sako uostamiesčio meras.

V. Grubliauskas patikino, kad įranga, skirta visuotiniam žmonių registravimui vakcinai, kaip jau buvo skelbta antradienį, ieškoma ir turėtų būtų įdiegta kitą savaitę.

„Pagal Vyriausybės patvirtintą planą visų priemonių masinei vakcinacijai reikia birželio 1-ai, tačiau matydami gerą Vilniaus ir Kauno patirtį, įrangą registracijai įsigysime anksčiau. Registracija nesudarys ir tokių eilių, kokias dabar matome, tačiau naivu tikėtis, kad eilių visiškai nebus, jei žmonės ateina valanda ar anksčiau“, – sako savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Tiesa, kiek toks pirkinys kainuos savivaldai, kol kas neįvardijama. Visgi valdininkai neslepia, kad iniciatyvos imasi dėl to, kad nebėra laiko laukti ir tikėti pažadais.

„Tokia pat įranga naudojama Vilniuje ir Kaune, atėjusiųjų registracija bus gerokai paprastesnė, ji pagreitins vakcinavimo procesą. Kur bus įrengtas vakcinavimo centras, dar vykdomas viešojo pirkimo konkursas, laukiame galutinių pasiūlymų ir kainų“, – atvirauja G. Neniškis.

„Ilgą laiką buvo planuojama Sveikatos ministerijos parengti IPR, tačiau paleidus bandomąją versiją ir per kelias valandas užsiregistravus porai tūkstančių žmonių, ji palūžo. Šiai dienai ji neveikia. Sistemos be trikdžių naudoti neįmanoma. Ją „kažkada“ įsigis ir paleis. Bet mes neturime laiko laukti“, – sako Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

Miesto meras V. Grubliauskas sako, kad apžiūrint patalpas reikėjo įvertinti ne tik pačias erdves viduje, bet ir aplinką – ar patogu statyti daug automobilių, ar patogi kita infrastruktūra. Apie kainą, kiek miestui kainuos laikino vakcinavino centro įrengimas, miesto meras nekalba.

„Konkursas parodys, kuris iš galimų paslaugos tiekėjų tuos reikalavimus atitiks už priimtinesnę kainą. Kokia bus galutinė kaina, konkursas ir parodys. Šiandien kalbėti apie konkrečius kaštus, kiek tam pasiruošta skirti, kalbėti būtų šiek tiek neįžvalgu, kita vertus ir neteisinga“, – paaiškina meras, kodėl pasakęs, kad sulaukęs brangaus nuomos pasiūlymo nenori viešai įvardyti išgirstos sumos.

Antradienį surengtas gyvos eilės vakcinos laukimas senjorams davė gerų rezultatų – paskiepyta per tūkstantį vyresnio amžiaus asmenų. Norint įkurti vieną didesnį vakcinacijos centrą, anot valdininkų, atsižvelgta ir į jau esamą situaciją. O kiek miestui kainuos patalpų nuoma ir jų paruošimas, meras nelinkęs kalbėti, tik patikino, kad vienos didelės patalpos būtų kur kas efektyvesnis sprendimas, nei be esamų dviejų skiepijimo centrų, dar įrengti kelis mažus.

„Steigti daugiau mažų centrų, nėra racionalu. Tam reikia daug žmogiškųjų resursų. Žmogiškieji resursai bus didžiausias iššūkis. Jau turėsime sistemą, kuri gerokai palengvins. Kuo anksčiau pasiruošime masinei vakcinacijai, tuo viskas vyks geriau“, – patikino meras.

Tai, kad paskelbė apie sistemos paieškas ir jau realiai vykdomą pirkimą, V. Grubliauskas sako nebijantis sulaukti pastabų iš Vyriausybės. Meras tikina, kad iniciatyva ir pasiruošimas iš anksto yra paremta kitų miestų pavyzdžiu.

G. Neniškis sako, kad itin geras pavyzdys visiems yra Kaunas.

„Kaunas savaitgalį neturėjo ką veikti, nes jie buvo išnaudoję visas vakcinas“, – sako Klaipėdos administracijos direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)