Tokią poziciją KAM vadovė išsakė po to kai siūlymą sraigtasparnių įsigijimą finansuoti 138 mln. litų iš daugiabučių namų renovacijai skirtų, bet nepanaudotų, Europos Sąjungos lėšų sukritikavo Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras E. Masiulis.

"Negaliu nesistebėti kritika, kad Vyriausybė rado galimybių finansuoti gelbėjimo ir paieškos funkcijai vykdyti labai reikalingų sraigtasparnių pirkimą. Tai labai savalaikis sprendimas, nes tais sraigtasparniais bus pervežami donorų organai, gelbstimos žmonių gyvybės, atliekamas aplinkos stebėjimas, padedama įvairių nelaimių metu. Dabartinių sraigtasparnių resursas baigiasi 2016-aisiais, nejaugi norima likti be galimybės gelbėti žmones?", - teigiama BNS atsiųstame R. Juknevičienės komentare.

"Dar labiau stebiuosi, kad kritikuoja kolega E.Masiulis - sprendimas dėl lėšų šaltinio Vyriausybėje buvo priimtas vienbalsiai, taigi, Liberalų sąjūdis taip pat pritarė", - sako krašto apsaugos ministrė.

Ji pažymėjo, kad sraigtasparnių įsigijimo procesas su gamintojų atranka ir gamyba pagal užsakovo poreikius paprastai trunka apie trejus metus.

Tuo metu E. Masiulis šeštadienį Kaune vykusiame partijos tarybos posėdyje teigė, jog planai sraigtasparnius pirkti iš perskirstytų stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšų rodo, jog "dalis žmonių, esančių valdžioje, nebesuvokia realybės".

"Ar tikrai šiandien trūksta sveikos proto balso valdžios sprendimuose? Manau, kad niekaip kitaip negalima suprasti pačių paskutinių sprendimų, kai yra siūloma 140 mln. litų paimti iš daugiabučių renovacijos ir nupirkti Lietuvai tris naujus sraigtasparnius. Aš manau, kad tokie ar panašaus pobūdžio sprendimai įrodo, kad didžioji dalis žmonių, esančių valdžioje, nebesuvokia realybės, nebesupranta, kas darosi aplinkui", - susisiekimo ministrą cituoja portalas delfi.lt.

Sraigtasparnių įsigijimo būdą šeštadienį kritikavo ir opozicinės socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

"Galiu pasakyti, kad Vyriausybėje priimtas sprendimas dėl malūnsparnių už 138 mln. litų sukėlė nerimą. Kaip buvęs finansų ministras ir dirbantis Biudžeto ir finansų komitete žinau, jog norint pirkti pagrindines priemones, biudžete reikalinga atskira eilutė. Jeigu perka Krašto apsaugos ministerija, tai asignavimai turi būti patvirtinti Seimo, o kad savavališkai būtų galima pirkti ir labai lengvai naudoti pinigus kaip kolūkiuose senais laikais, tai man atrodo - nebe tie laikai. Pirmadienį pasistengiu išsiaiškinti, ar taip nebuvo pažeistas Biudžeto sandaros įstatymas", - šeštadienį sakė socialdemokratų konferencijoje sakė A.Butkevičius.

Ketvirtadienį buvo pranešta, jog Lietuvos kariuomenės perkamų trijų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių įsigijimą Aplinkos ministerija siūlo iš dalies finansuoti iš stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšų - tam siūloma skirti 138 mln. litų (40 mln. eurų).

Aplinkos ministerijos Europos Sąjungos paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis BNS sakė, kad šiuo metu renovuoti tik 6 namai ir panaudota tik 8,7 mln. litų "Jessica" programos lėšų (iš jų 0,69 mln. litų - valstybės paramos dalis). Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų, tačiau Europos investicijų bankas (EIB) paskaičiavo, kad Lietuvai pavyks įsisavinti tik apie 376 mln. litų.

"Mes pasirėmėme EIB skaičiavimais ir matome, kad net įsibėgėjus renovacijai, visos sumos įsisavinti nepavyks. Tai iš tos sumos atėmėme 40 mln. eurų (skirtų sraigtasparnių įsigijimui - BNS) ir lieka apie 378 mln. litų renovacijai", - BNS sakė I.Kiškis. Pasak jo, vienam daugiabučiui tenka apie 1 mln. litų paramos.

Tokiam paramos perskirstymui nepritaria Susisiekimo ministerija.

"Ministerija siūlo ieškoti galimybių spartinti daugiabučių namų atnaujinimo procesus ir neskubėti mažinti tam numatomų skirti ES lėšų", - rašoma Susisiekimo ministerijos rašte Aplinkos ministerijai.

Lietuvos kariuomenė šiemet paskelbė trijų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių konkursą, tačiau nugalėtojų dar nepaskelbė. Krašto apsaugos ministerija birželį BNS nurodė, kad paraiškas dalyvauti konkurse dėl sraigtasparnių įsigijimo pateikė trys įmonės. Ministerija jų neatskleidė.

Lietuva planuoja įsigyti vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinių užduočių vykdymui. Pirmasis iš jų turėtų būti pateiktas iki 2015 metų balandžio, kiti du - iki tų pačių metų rugsėjo.

Anksčiau buvo skelbiama, kad vieno sraigtasparnio įsigijimui Lietuva planuoja skirti 50 mln. litų Europos Sąjungos lėšų. Iš viso sraigtasparnių įsigijimui turėtų būti skirta 150 mln. litų ES paramos. Dalis šių pinigų turėtų būti iš 2007-2013 metų europinių lėšų, o dalis - iš 2014-2020 metų finansinės perspektyvos.

Naujus sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo resursas.