Apie tai buvo kalbama penktadienį, „Žinių radijo“ laidoje „Europos greitkeliu“.

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega laidoje komentavo 10-ąjį ES sankcijų Rusijai paketą.

„Tai yra, viena vertus, ir simbolis, ir signalas, kad tą dieną, kai prieš metus Rusija pradėjo karinius veiksmus, ji gauna 10 atsako paketą. Jo viduje yra daug svarbių dalykų, susijusių su dvigubo naudojimo prekių tiekimo nutraukimu. Kaip ir kiekvienas paketas, kuris iš naujo sukalibruojamas, šis skirtas būtent tam, kad Rusijai būtų kuo sunkiau atnaujinti savo karinę įrangą ir tęsti karinius veiksmus Ukrainoje“, – sakė M. Vaščega.

11 pakete, kaip skelbiama, kalbama apie eksportą per trečiąsias šalis.

„Atsiranda įvairių bandymų įvairiais būdais apeiti tas sankcijas ir gauti tas prekes, kurių tiekimas tiesiogiai yra nutrauktas. Dėl tos priežasties labai svarbu dirbti su trečiosiomis šalimis. Čia EK ėmėsi veiksmų – paskyrėme sankcijų pasiuntinį, patyrusį diplomatą, kuris susitiko su įvairiomis trečiosiomis valstybėmis. Tai labai svarbus darbo baras, kuris artimiausiomis savaitėmis tęsis“, – paaiškino EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad ES skiria ir dideles pinigines lėšas Ukrainai.

„Yra palaikymas ir karinės paramos Ukrainai“, – kalbėdamas apie ES valstybių narių visuomenių palaikymą sakė M. Vaščega.

Dėl to bendrija planuoja bendrus ginkluotės užsakymus.

Vytauto Didžiojo Universiteto Jean Monnet profesorius Mindaugas Jurkynas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu įvedamas jau dešimtas sankcijų paketas.

„Tai rodo, kad ES sugeba susitarti ir netgi tam tikrus skirtumus užglaistyti. Šis procesas nėra sustojęs, kadangi sankcijos vienaip ar kitaip žeidžia Rusijos ekonomiką, karinį potencialą ir kitus aspektus, kuriai svarbūs Rusijai, kariaujant grobuonišką karą Ukrainoje“, – sakė ekspertas.

Vis dėlto, pasak jo, sankcijų poveikio norėtųsi didesnio – Rusijos ekonomika yra sulėtėjusi, tačiau ne žlugusi.

„Ji nėra, kaip buvo manoma, kritusi į dugną, ji pakankamai atsilaikė, jei žiūrėsime į statistikos skaičius. Vadinasi, reikia griežtesnių priemonių tam, kad nebūtų ekonominio pagrindo Rusijai finansuoti, apeiti technologinius apribojimus ar kitus sankcijomis numatytus metodus, silpninančius Rusijos karinį potencialą“, – akcentavo M. Jurkynas.

Jo teigimu, Rusija didelio puolamojo potencialo neturi, nors ir šalyje toliau vykdoma mobilizacija, o mobilizuojami vyrai ruošiami karui.

„Bet kad tai būtų kažkokio kokybiško proveržio potencialas, suformuotas šiai „jubiliejinei“ datai, tai tikrai nesimato. Kažkokio pagrindo didesniam nerimui tikrai nėra“, – įvertino M. Jurkynas.

Ukrainiečiams įkvėpimas yra ir mobilizuotis padeda, pasak jo, šalies prezidento Volodymyro Zelenskio pavyzdys.

Visą „Žinių radijo“ laidą klausykite čia: