Tokį Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pakeitimo projektą ketvirtadienį Seimui pristatė D. Grybauskaitės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė, pabrėžusi, kad 10 proc. deklaruotų metinių pajamų aukos riba būtų taikoma ne partijų nariams.

Ir nors parlamentarai tokiam teisės aktui turėjo daug kritikos, tačiau po pateikimo pritarė: 68 Seimo nariai balsavo „už“, 2 tautos atstovai „prieš“ ir 16 parlamentarų susilaikė. Įstatymas būtų priimtas, jeigu jam Seimas pritars dar du kartus.

D.Grybauskautė už laisvę, bet siūlo draudimus

Prezidentės patarėja teisės klausimais parlamentarus bandė įtikinti, kad tokio politinių partijų finansavimo įstatymo nori Lietuvos visuomenė ir esą todėl jis turi būti priimtas. S. Cirtautienė ragino Seimo narius būti tikrais lyderiais bei įrodyti, jog netapo „piniginės paramos įkaitais“. Anot patarėjos, juridinių asmenų paramos atsisakymas padės susigrąžinti visuomenės paramą valdžiai.

„Prezidentė nėra varžančių draudimų šalininkė, priešingai, ji yra už priemones, kurios išlaisvina. Pirmiausia nuo iliuzijos, jog partijų rėmimas verslo pinigais yra partijų nepriklausomumo ir gyvavimo pagrindas“, - kalbėjo S. Cirtautienė, nors jos pristatytame teisės akto projekte trys iš keturių pasiūlymų buvo būtent draudžiantieji: šalies vadovė norėtų uždrausti partijas finansuoti juridiniams asmenims, sumažinti maksimalius fizinių asmenų aukų dydžius, uždrausti kompensuoti dalį politinės kampanijos išlaidų, bet sutiktų leisti mažas sumas aukojantiems žmonėms taikyti supaprastintą apskaitą.

D.Kuodytė prašė įvardinti, kas kam atidirbinėja

Tačiau Seimo nariai prezidentės siūlymui kritikos negailėjo. Pavyzdžiui, konservatorių frakcijos atstovas Mantas Varaška svarstė, kad politinės partijos ras nepiniginių priemonių gauti paramai – tarkime, iš kokios nors įmonės gaus dovanų automobilį arba nekilnojamojo turto, o dovanojimo aktas bus teisėtai patvirtintas notaro.

Saulius Bucevičius taip pat aiškino, kad kiekvienas juridinis asmuo susideda iš fizinių asmenų, tad vienaip ar kitaip įmonės savininkas, norėdamas paremti kurią nors politinę jėgą, išdalys pinigus darbuotojams, kurie ir parems konkrečią partiją.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis savo ruožtu suabejojo, ar vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatuojantis politikas begalės iš žmonių suaukotų dešimtinių išleisti bent lankstinuką, mat politinės partijos paprastai apmoka tik daugiamandatėje rinkimų apygardoje kandidatuojančių politikų išlaidas.

Liberalė Dalia Kuodytė iš viso pasipiktino prezidentės anksčiau išsakytais teiginiais, kad gyvendamos iš verslo pinigų partijos vėliau atidirbinėja bei priima verslui naudingus sprendimus.

„Aš manau, kad nepasitikėjimą politinėmis partijomis ir visa politine sistema sukelia būtent tokia neatsakingi apibendrinti teiginiai, kai viskas sumetama į vieną puodą. Kažkokie politikai, kažkokios partijos kažkam atidirbinėja ir tuo pagrindu mes keičiame įstatymus. Tai man regis, žmonių nepasitikėjimas ateina būtent iš tokių teiginių ir todėl prašau įvardinti konkrečius pavyzdžius“, - piktinosi politikė, bet atsakymo nesulaukė.

Finansavimo šaltiniai įvairūs

Šiuo metu politinės partijos savo veiklą finansuoja iš kelių šaltinių: nario mokesčio, juridinių asmenų aukų, fizinių asmenų aukų, valstybės dotacijų, dalies rinkimų kampanijų išlaidų kompensavimo bei įvairios leidybinės veiklos.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus vienas juridinis asmuo arba įmonė partijai per metus gali skirti ne didesnę nei 20 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU) sumą, arba apie 42 tūkst. Lt. Jeigu tais metais vyksta rinkimai, įmonė vienai politinei partijai gali paaukoti antra tiek.

Tokias pat sumas partijoms per metus gali skirti ir pavieniai fiziniai asmenys. Jeigu tais metais vyksta rinkimai, asmuo vienai partijai gali skirti dar 20 VMDU sumą.

Iš valstybės biudžeto visoms politinėms partijoms šiemet yra skirta 5,5 mln. Lt, o partijoms, kurios per praėjusius rinkimus surinko ne mažiau nei 3 proc. rinkėjų balsų ir neturi skolų, gali būti kompensuojama iki ketvirtadalio politinės kampanijos išlaidų.