„Aš nežinau, kuo čia viskas baigsis, nes man labai keista, kad Seimo pirmininkas nesupranta realios situacijos. Tai kaip jis įsivaizduoja, kad jis dirbs, nepalaikomas jokių politinių jėgų?“, – žurnalistams Seime penktadienį sakė G. Kirkilas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ ketvirtadienį pasirašė memorandumą dėl valdančiosios koalicijos, kur numatyta, kad Seimo pirmininko pareigos atiteks G. Kirkilo vadovaujamiems „socialdarbiečiams“.

G. Kirkilas užsiminė, kad V. Pranckietis turėtų atsistatydinti pats, siekiant išvengti nepasitikėjimo procedūros Seime.

„Aš nežinau, ar reikia iki to (pasitikėjimo procedūros) eiti. Aš manau, kad reikia elgtis civilizuotai ir europietiškai“, – sakė politikas.

Pasak jo, antrai pagal dydį koalicijos partijai atiduoti Seimo pirmininko pareigas yra sena politinė tradicija.

„Nieko asmeniško čia nėra“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Klausiamas, ar pats norėtų tapti Seimo pirmininku, parlamentaras teigė, kad jam „čia nėra kažkoks prioritetas ar kažkoks didelis džiugesys“.

„Jeigu partija siūlytų, nesikratyčiau. Pagalvosime, su šeima reikia pasitarti“, – tvirtino „socialdarbiečių“ lyderis.

Seimo pirmininkas kol kas atsisako trauktis iš pareigų. V. Pranckietis stebisi, kodėl Seimo pirmininko pozicija yra įtraukiama į koalicines derybas, nes „tai yra statutinė pareigybė ir ta pareigybė renkama Seimo“. Ji, V. Pranckiečio manymu, gali būti diskutuojama parlamento darbo pradžioje.

Parlamento vadovas citavo Seimo statutą, kad pirmininkas renkamas ketverių metų kadencijai, o atstatydintas gali būti konkrečiais atvejais.