Tai galioja ir dabartinio Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio įgyvendinamai politikai, penktadienį sakė Seimo pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, susitikęs su Ukrainos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Lietuvoje Volodymyru Jacenkivskiu.

Kartu su Seimo vadovybe jis turėtų susitikti su Ukrainos prezidentu jo oficialaus vizito Lietuvoje lapkričio 26–27 dienomis metu.

Seimo pirmininko pavaduotojas pabrėžia, kad Lietuva ir toliau nuosekliai vykdys savo pažadus Ukrainai, palaikydama Europos Sąjungos (ES) finansinės pagalbos „Europos planą Ukrainai“, stiprindama tarpparlamentinį bendradarbiavimą ir įgyvendindama iniciatyvą „Ukraina 2027“. Ja siekiama paraginti Ukrainą iki antrojo Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai 2027 metais atitikti Kopenhagos narystės ES kriterijus.

„Kitas mūsų tikslas – iki maksimumo išnaudoti tarpparlamentinio bendradarbiavimo su Ukraina instrumentus: dvišalę Lietuvos Seimo ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių asamblėją, trišalę Lietuvos Seimo, Lenkijos Seimo ir Senato bei Ukrainos Aukščiausiosios Rados Asamblėją, Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Ukraina grupę, taip pat įvairius ES parlamentinius formatus“, – teigia G. Kirkilas.

Pasak jo, tarpparlamentinis bendradarbiavimas yra ypač efektyvus, skatinant diskusijas svarbiausiais klausimais, keičiant ir stiprinant demokratines Ukrainos parlamentarų politines nuostatas, kad šios vėliau virstų realiomis demokratinėmis reformomis.