LSDD frakcijos narė, Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė – viena iš projekto iniciatorių, siūlanti didinti valstybės remiamas pajamas, sako, kad atėjo laikas realiai mažinti socialinę atskirtį, o tai padėtų padaryti konkretus žingsnis – padidinti valstybės remiamų pajamų (VRP) dydį, kuris šiuo metu yra 122 eurai.

„Pirmas etapas įveiktas – mūsų pasiūlymui po pateikimo Seime pritarta. Socialinės apsaugos išmokų dydžiai susieti su ekonominiais rodikliais, ir valstybės remiamos pajamos pirmą kartą praėjusiais metais padidintos iki 122 eurų, o tai sudaro 50 proc. kiekvienais metais apskaičiuojamo minimalaus vartojimo poreikio dydžio (MVPD – šiuo metu yra 245 eurai).

Biudžetas nėra guminis, todėl turime savo planus įgyvendinti palaipsniui, tačiau didinti valstybės remiamų pajamų dydį reikia ir siūlome tai daryti kasmet po 10 proc., kol 2024 m. pasieksime 100 proc. MVPD“, – pasiūlymą Eltai komentavo parlamentarė I. Šiaulienė.

Statistikos departamento duomenimis, šalyje 2017 m. žemiau skurdo rizikos ribos gyveno apie 650 tūkst. asmenų, o dėl didelės socialinės atskirties Lietuva nuolat gauna pastabų iš europinių institucijų.

„Teko kalbėtis su neįgalius vaikus auginančiais tėvais, negalinčiais darbui skirti tiek laiko, kiek kiekvienas iš mūsų. Reikia suvokti realią situaciją. Skurdžiausiai gyvena neįgalieji, neturintys kvalifikacijos bedarbiai, mažas pajamas gaunantys gyventojai, šeimos su vaikais, vieniši tėvai ir pagyvenę žmonės, t. y. gyventojų grupės, kurių gaunamos pajamos priklauso nuo socialinės apsaugos išmokų dydžių. Turime imtis realių priemonių, kad mažintume skurdą, ir manome, kad valstybės remiamų pajamų didinimas yra vienas iš būdų“, – sakė Seimo LSDD frakcijos narė I. Šiaulienė.

Su valstybės remiamų pajamų dydžiu yra susijęs ir kitas „socialdarbiečių“ programinis reikalavimas – didinti vaiko pinigus.

„Pagal Vyriausybės programą vaiko pinigai yra didinami, tuo džiaugiamės, bet manome, kad tokios sumos nepakanka elementariems poreikiams. Tikimės, kad mūsų pasiūlymui bus pritarta, kad nuo 2020 metų sausio 1 d. – išmoka vaikui galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurus).

Jei derybose būtų pritarta, o Seime balsuota „už“ ir valstybės remiamų pajamų dydis ateityje keistųsi, priklausomai nuo to didėtų ir vaiko pinigai. Tikiuosi, kad tokiems mūsų pasiūlymams pritars derybinė grupė – tai yra esminiai socialiniai punktai, mes to siekiame derybose“, – Eltai sakė LSDDP pirmininkas, Seimo pirmininko pavaduotojas G. Kirkilas.

Šią savaitę „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir LLRA-KŠS ketina tęsti derybas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo.