Kaip ELTA skelbė pirmadienį, balsuojant dėl paramą Baltarusijos opozicijai reiškiančios rezoliucijos, europarlamentaras ir valdančiosios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis nedalyvavo, o dabartiniams valdantiesiems priklausęs Stasys Jakeliūnas ir Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas balsavime susilaikė.

G. Kirkilas, kaip ir premjeras Saulius Skvernelis, teigė, kad jį S. Jakeliūno pozicija nustebino.

„Kodėl nebalsavo Tomaševskis aš nežinau, reikia jo paklausti. Keistokas, mano požiūriu, ir Stasio Jakeliūno sprendimas. Atitrūko gal žmonės Briuselyje. Nors kiek aš žinau šio Europos Parlamento (Lietuvos– ELTA) sudėtis beveik nėra išvažiavusi, nes praktiškai po išrinkimo pateko į karantiną ir dirba nuotoliniu būdu. Turėtų žinoti realią padėtį ir atsakingai balsuoti“, – „Žinių radijui“ teigė G. Kirkilas.

Tuo tarpu V. Uspaskicho atžvilgiu, tęsė „socialdarbietis“, yra viskas aišku. G. Kirkilo įsitikinimu, Darbo partijos pirmininkas tiesiog užsiima populizmu.

„Dėl Viktoro Uspaskicho – tai nesistebiu. Tai visiškai įsikomponuoja į jo visą populistinę kampaniją. Jis įsivaizduoja, kad Lietuvos žmonės nepritaria. Tarsi mes labai norėtume sankcijų, mes juk norime apginti žmones (...) Ar Lietuva turi tylėti matydama visa tai?“, – svarstė G. Kirkilas.

Antradienį premjeras Saulius Skvernelis taip pat teigė, kad jam keistai atrodo S. Jakeliūno balsavimas.

Ketvirtadienį plenarinėje Europos Parlamento (EP) sesijoje didžiąja balsų dauguma (574 – už, 37 – prieš ir 82 – susilaikė) priimta rezoliucija, kuria atmetami rugpjūčio 9 d. Baltarusijoje įvykusių vadinamųjų prezidento rinkimų rezultatai, taip pat pareiškiama, kad EP nepripažins Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu pasibaigus jo dabartinei kadencijai.

Europos Parlamentas taip pat reikalauja Magnickio tipo sankcijų mechanizmo: ES Taryba raginama nedelsiant sukurti visapusišką, veiksmingą ir savalaikį ES masto ribojamųjų priemonių mechanizmą, pagal kurį būtų galima taikyti priemones bet kokiems asmenims, valstybiniams ir nevalstybiniams subjektams bei kitiems subjektams, atsakingiems už sunkius žmogaus teisių pažeidimus arba su jais susijusiems. Be to, europarlamentarai reikalauja išplėsti sankcijų sąrašą, įtraukiant į jį visus Baltarusijos rinkimų klastojimo, smurto ir represijų veiksmų vykdytojus Baltarusijoje, daug aukšto ir vidutinio rango pareigūnų, taip pat verslininkų, kurie remia režimą arba atleidžia savo darbuotojus už dalyvavimą streikuose.

Rezoliucijoje pažymima, kad EP ragina atlikti nepriklausomą ir veiksmingą tarptautinį OMON ir kitų Baltarusijos valdžios institucijų nusikaltimų, susijusių Aliaksandro Taraikouskio, Aliaksandro Vichoro, Arciomo Parukovo, Henadzio Šutavo ir Kanstantino Šyšmakovo mirtimis, tyrimą. Europos Parlamentas yra pasiruošęs prisidėti prie tokio tarptautinio tyrimo realizavimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)