Apie pastarąjį kreipimąsi tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis. Kartu su juo pareiškimą pasirašė ir europarlamentarai Andrius Kubilius, Petras Auštrevičius, Seimo nariai Dovilė Šakalienė, Giedrius Surplys bei Eugenijus Sabutis.

„Daugiau nei 80 parlamentarų (Inter-Parliamentary Alliance on China bei mums prijaučiantys) iš įvairių Europos šalių (...), 11 Užsienio reikalų komitetų pirmininkų (...), prie kurių kartu su manim prisidėjo ir Lietuvos parlamentarai (...) oficialiai kreipėsi į Prancūzijos Užsienio reikalų ministrę Catherine Colonna prašydami persona non grata paskelbti Kinijos Ambasadorių Prancūzijoje, kurio viešos abejonės Ukrainos ir kitų šalių suverenitetu tiesiogiai prieštarauja tarptautinei teisei bei gręsia šių šalių saugumui“, – rašė parlamentaras.

„Kadangi šį pareiškimą pasirašė nemažai dabartinių 14+1 formato šalių, manau, kad šiam formatui pačio Pekino rankomis suduotas paskutinis smūgis – tikiu, kad jokia šalis nenorės dalyvauti formate, kuriame Kinija abejos jų suverenumu“, – pabrėžė Ž. Pavilionis ir pridūrė, jog kreipimąsi pasirašiusieji laukia oficialios Paryžiaus reakcijos.

ELTA primena, kad Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye interviu vietos žiniasklaidai metu suabejojo ​​buvusių sovietinių respublikų suverenitetu.

Atsakydamas į televizijos kanalo LCI žurnalisto klausimą, ar Krymas yra Ukrainos dalis, Lu Shaye teigė, kad viskas priklauso nuo to, kaip žiūrėsime į šią problemą. Žurnalistui įsikišus ir pareiškus, kad pagal tarptautinę teisę Krymas yra Ukrainos dalis, Kinijos diplomatas atsakė, kad pagal tarptautinę teisę buvusios sovietinės respublikos neturi jokio statuso, nes „nėra tarptautinės sutarties, kuri materializuotų jų suverenitetą“.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, reaguodamas į pastaruosius ambasadoriaus pareiškimus, teigė, kad po tokių pasisakymų nebeturėti kilti dvejonių, kodėl Kinijos tarpininkavimas Rusijos ir Ukrainos kare yra neįmanomas.

Taip pat ministerija pranešė, kad pirmadienį išsikvies Kinijos reikalų patikėtinį pasiaiškinti dėl susiklosčiusios situacijos. Latvija ir Estija taip pat praneša išsikvietę šalyse reziduojančius Pekino atstovus.