Sparčiai auga įtampa tarp Kinijos ir Taivano. Pekinas įsiutęs dėl JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito pradėjo didžiausias per ilgą laiką karines pratybas.

Kinija paleido balistines raketas į vandenis aplink Taivano pakrantes.

Taivanas yra neatsiejama Kinijos teritorijos dalis, kariuomenės pratybos yra vykdomos prie Kinijos Taivano salos yra būtinos ir teisėtos priemonės, skirtos apsaugoti nacionalinį suverenitetą, teritorinį vientisumą, bei atremti separatistines Taivano nepriklausomybės ir išorės kišimosi pajėgas“, – teigė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Hua Chunying.

Trys iš šešių zonų, kuriose vyksta pratybos, yra vos už 19 kilometrų nuo salos.

Maždaug 10 laivų ketvirtadienio rytą trumpam kirto Taivano sąsiaurio vidurinę liniją – neoficialią skiriamąją liniją su Kinija.

Dėl pratybų Taivano tarptautinis oro uostas atšaukė daugiau nei 50 tarptautinių skrydžių. O šalies valdžia sako, kad toks žingsnis pažeidžia suverenitetą ir prilygsta blokadai.

Kinijos užsienio reikalų ministras dar kartą pakartojo Pekino poziciją dėl N. Pelosi vizito ir pavadino jį maniakišku, neatsakingu ir labai neracionaliu.

Pasak jo, Kinija dėjo visas diplomatines pastangas, kad išvengtų krizės, bet niekada neleis nukentėti savo pagrindiniams interesams.

Bet Baltieji rūmai ir toliau tvirtina, kad šis vizitas nekeičia JAV laikysenos Taivano atžvilgiu.

„Labai aiškiai pasakėme, kad mūsų vienos Kinijos politiką, kurią vykdome vadovaudamiesi Taivano santykių įstatymų nepasikeitė. Tai tiesiog nepasikeitė. Todėl JAV nesiekia ir nenori krizės. Bet esame pasirengę viską išspręsti, kad ir ką Pekinas nuspręstų daryti“, – kalbėjo Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean–Pierre.

Didžiojo septyneto šalys vieningai pasmerkė Kinijos veiksmus. Jos karines pratybas pavadino nepateisinamomis. Reaguodamas į tai Pekinas net atšaukė susitikimą su Japonijos užsienio reikalų ministru.

„Kinija nesurengs Kinijos ir Japonijos užsienio reikalų ministrų susitikimo Kambodžoje. Nes Japonija, kartu su kitomis Didžiojo septyneto šalimis ir ES paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame nepagrįstai kaltina Kiniją. Jie supainiojo gėrį ir blogį ir palaiko JAV vykdomą Kinijos suvereniteto pažeidimą“, – teigė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Japonijos gynybos ministras teigia, kad 5 iš 9 Kinijos balistinių raketų nukrito jų išskirtinėje ekonominėje zonoje. Pasak jo, tai yra rimta problema, kelianti didelę riziką nacionaliniam saugumui.

Su nerimu situaciją stebi ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šiomis dienomis mūsų informacinėje erdvėje ir socialiniuose tinkluose gausu pranešimų apie konfliktus ir grėsmes kitose geografinėse vietovėse. Pirmiausia – Balkanai, tada Taivanas, dabar dar gali būti Kaukazas. Visos šios situacijos atrodo skirtingos, bet jas vienija vienas veiksnys – neveikia pasaulinė saugumo architektūra. Jei ji veiktų, nebūtų visų šių konfliktų“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Dėl didėjančios įtampos susirūpinimą ir ketvirtadienį Pietų Korėjoje viešinti N. Pelosi. Ji, kartu su Nacionalinės asamblėjos pirmininku aptarė Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programos klausimus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: