Užkrečiamųjų ligų specialistas, profesorius Saulius Čaplinskas, reaguodamas į didėjantį žmonių susidomėjimą nepageidaujamomis COVID-19 skiepų reakcijomis, pasidalijo JAV atliktų stebėjimų duomenimis. Pasak S. Čaplinsko, duomenų apžvalga atskleidė, kad vakcinų reaktogeniškumas yra gana didelis, o nepageidaujamų reakcijų dažnis yra panašus į abiejų gamintojų klinikinių tyrimų išvadas.

Tirtos dvi vakcinos

„JAV išsamiai paskelbė nepageidaujamų reakcijų statistiką. JAV ligų kontrolės centras (CDC) parengė apžvalgą apie nepageidaujamas reakcijas po skiepo COVID-19 vakcinomis. JAV gyventojams per pirmąjį vakcinacijos mėnesį (12.14.2020-01.13.2021) iš viso įskiepyta 13,8 mln. vakcinų nuo COVID-19 ligos dozių.

Per tą laikotarpį buvo užregistruoti 6 994 pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas po vakcinacijos, iš kurių 90,8% buvo priskirti prie nesunkių ir 9,2% – prie sunkių. JAV gyventojai skiepyti Pfizer-BioNTech ir Moderna vakcinomis. Galvos skausmas (22,4%), nuovargis (16,5%) ir galvos svaigimas (16,5%) buvo dažniausiai pasitaikantys nepageidaujami reiškiniai po vakcinacijos bet kuria vakcina.

Taip pat buvo pranešta apie retus anafilaksijos atvejus – sunkią alerginę reakciją, kuriai reikalinga medicininė pagalba – vartojant abi vakcinas, t.y. buvo patvirtinti 62 pranešimai apie anafilaksiją, 46 (74,2%) gavus Pfizer-BioNTech vakciną ir 16 (25,8%) gavus „Moderna“ vakciną. Šios sunkios nepageidaujamos reakcijos dažnis siekė 4,5 atvejo vienam milijonui dozių ir tai mažesnis nei anksčiau agentūros nurodytas penkių atvejų milijonui dozių dažnis“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė profesorius.

S. Čaplinskas taip pat pateikė ir palyginimą su kitomis vakcinomis.

„Palyginimui su kitomis vakcinomis, tai anafilaksija po skiepo inaktyvuota gripo vakcina siekia 1,4 atv./mln. dozių, pneumokokine polisacharidine vakcina 2,5 atv./mln. dozių bei po skiepo gyva susilpninta herpes zoster vakcina – 9,6 atv./mln. dozių“, – „Facebook“ žinutėje pastebėjimais dalijosi jis.

Kartu užkrečiamųjų ligų specialistas pripažino, kad stebėjimai ir tyrimai atskleidė gana didelį vakcinų reaktogeniškumą.

„Abiejų vakcinų saugaus stebėjimo rezultatai rodo didelį vakcinų reaktogeniškumą. Buvo pranešta apie didesnį reaktogeniškumą po antrosios Pfizer-BioNTech dozės nei po pirmosios, ypač kitą dieną po vakcinacijos (duomenų apie antrąją „Moderna“ vakcinos dozę nebuvo). Po antrosios Pfizer-BioNTech vakcinos dozės įskiepijimo karščiavimas ir šaltkrėtis užregistruotas 4 kartus dažniau nei po pirmosios dozės.

Pastarojo vertinimo duomenimis, nepageidaujamų reakcijų dažnis yra panašus į abiejų gamintojų klinikinių tyrimų išvadas, kuriose dažniausiai buvo pranešta apie nepageidaujamas reakcijas, tokias kaip injekcijos vietos skausmą, nuovargį, galvos skausmą ir raumenų skausmą“, – rašė profesorius.

Saulius Čaplinskas

S. Čaplinsko teigimu, minėtoje CDC apžvalgoje pranešta apie 113 mirčių po skiepijimo, tačiau turima informacija, įskaitant mirties liudijimus ir skrodimo ataskaitas, neparodė priežastinio ryšio tarp vakcinacijos nuo COVID-19 ir mirčių.

Remiantis šiais duomenimis, anot S. Čaplinsko, abi minėtos JAV patvirtintos naudoti COVID-19 vakcinos turi patikimą saugumo profilį, be jokių naujų problemų, rastų duomenyse, surinktuose per pirmąjį skiepijimo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)