Sekmadienį Ukrainos sostinė skendo pilkų dūmų debesyje – ankstų rytą miestą sudrebino sprogimai. Teigiama, kad Rusijos strateginiai bombonešiai, pakilę iš Kaspijos jūros paleido 14 raketų, dalis jų pateikė į gyvenamųjų namų kompleksą ir darželį, kuriame, laimei, nebuvo vaikų.

Ukrainos pajėgos pavyko vieną raketą numušti. O jos nuolaužos nukrito ant netoliese esančio kaimo.

„Išgirdau švilpimą, pabudau ir tada įvyko stiprus smūgis. Nuo kurio nukritau, namas sugriuvo. Tada pasiėmiau šunis ir buvo dar vienas smūgis, mes vėl kritome. Gulėjau ant žemės ir laukiau, kada tai baigsis“, – pasakojo vietos gyventojas Bohdan.

9 aukštų name įsiplieskė gaisras – jo viršutiniai aukštai sunaikinti, dalis gyventojų – po griuvėsiais.

„Du žmonės šiuo metu yra ligoninėje, pastate daug dūmų, žinome, kad gyvenamasis namas yra sugriautas, jame yra žmonių, girdime jų balsus. Padarysime viską, kad juos išgelbėtume“, – sakė Kyjivo meras Vitalij Klyčko.

Kyjivą rusų atakos aplenkė tris savaites, todėl pasak miesto mero, ši ataka yra simbolinė – prieš Madride vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad jokie raketų smūgiai negali palaužti ukrainiečių dvasios.

„Tai ne tik mūsų infrastruktūros naikinimas, tai taip pat labai ciniškas, apskaičiuotas spaudimas mūsų emocijoms. Bet mes nesileisime spaudžiami. Tai mes darysime spaudimą.

Jokios Rusijos raketos, jokie smūgiai negali palaužti ukrainiečių dvasios. Ir kiekviena jų raketa yra argumentas derybose su mūsų partneriais“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Ukraina patvirtino, jog Severodoneckas atiteko į Rusijos pajėgų kontrolę.

Maskvos remiami separatistai dabar visiškai kontroliuoja chemijos gamyklą, kuri buvo paskutinė Ukrainos karių prieglauda mieste.

„Keista, kad čia dabar tiesiog sėdime. Per aktyvias kovas žūsta ir sužeidžiama daug karių – juos pakeičia naujokai, kurie yra mažiau pasirengę, todėl turime nuolat treniruoti savo dalinį“, – kalbėjo Ukrainos karinio jūrų laivyno pėstininkų vadas Oleksandr.

Jis teigė, jog jo dalinys patyrė didžiulius nuostolius.

„Mano dalinis buvo 100 procentų sudarytas iš profesionalių karių, kurie turėjo daug patirties. Dabar 80 procentų jų rimtai sužeisti arba žuvo“, – kalbėjo Ukrainos karys.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savaitgalį Sankt Petereburge susitiko su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

„Artimiausiais mėnesiais Rusija teiks Baltarusijai trumpojo nuotolio raketų sistemą „Iskander“, – sakė A. Lukašenka.

O Rusijos gynybos ministerija skelbia, kad Sergėjus Šoigu aplankė karius Ukrainoje. Jis apdovanojo Rusijos karius medaliais už jų pastangas vadinamoje specialiojoje karinėje operacijoje.

Kurioje tiksliai Ukrainos vietoje lankėsi S. Šoigu – nepranešama. Ukrainos duomenimis – nuo karo pradžios Rusija prarado maždaug 35 tūkst. karių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: