Kaip teigiama Vyriausybės pranešime spaudai, Lietuvos piliečiams, kurie dirbo Jungtinėje Karalystėje ir norės grįžti į Lietuvą, siekiama iškovoti:

Ligos, motinystės ir nedarbo stažo skaičiavimas. Ligos ir motinystės bei nedarbo socialinio draudimo stažas asmenims, kurie jį įgijo Jungtinėje Karalystėje iki „Brexit“, bus įskaitomas nustatant teisę į minėtas išmoka Lietuvoje ir Londonui pasitraukus iš Europos Sąjungos be išstojimo sutarties.

Tai reiškia, kad lietuviams, dirbusiems Jungtinėje Karalystėje iki „Brexit“ ir grįžusiems į Lietuvą, ligos ir motinystės bei nedarbo socialinio draudimo stažas bus įskaitomas tokia pačia tvarka, kaip buvo įskaitomas iki šiol.

Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad išmokų dydis ir mokėjimo trukmė bus nustatomi pagal Lietuvos nacionalinius teisės aktus. Bus vertinamos tik Lietuvoje sumokėtos socialinio draudimo įmokos.

Pavyzdys: Jei Lietuvos pilietis po „Brexit“ grįš į Lietuvą, įsidarbins ir po tam tikro laiko susirgs arba išeis nėštumo ar gimdymo atostogų, tačiau Lietuvoje reikalingo stažo neturės, bus vertinamas ir tas dvejų metų laikotarpis, kai asmuo dirbo Jungtinėje Karalystėje iki „Brexit“.

Tarkime, žmogus, grįžęs į Lietuvą, dirba nuo 2019 m. balandžio 1 dienos, suserga gegužės mėnesį.

Skiriant išmokas bus vertinamas dvejų metų laikotarpis (nuo 2017 m. kovo iki 2018 m. kovo). Jei asmuo tuo metu legaliai dirbo Jungtinėje Karalystėje ir ten įgijo stažą, tai ir stažas iki „Brexit“ jam bus įskaitytas.

Pensijų stažo skaičiavimas. Iki „Brexit“ Jungtinėje Karalystėje įgytas pensijų socialinio draudimo stažas įskaitomas koordinavimo reglamentuose nustatyta tvarka.

Tai užtikrintų, kad nustatant teisę į pensiją bus atsižvelgta į Jungtinėje Karalystėje iki „Brexit“ įgytą stažą ir asmuo nepraras įgytų teisių į pensiją. Tokia nuostata ypač aktuali Lietuvos piliečiams, kurie gana ilgą laiką dirbo Jungtinėje Karalystėje ir nesudėjus draudimo laikotarpių gali neįgyti teisės į socialinio draudimo pensiją Lietuvoje.

Jungtinės Karalystės piliečiams, kurie dirbs Lietuvoje po „Brexit“

Atleidimas nuo socialinio draudimo įmokų. Jungtinės Karalystės piliečiams, kurie iki „Brexit“ buvo komandiruoti Lietuvą ir kurie pagal Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentus buvo atleisti nuo socialinio draudimo įmokų mokėjimą Lietuvoje, nes komandiruotės metu liko apdrausti Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje nebus skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos iki nustatyto komandiruotės termino pabaigos ir taip bus užtikrinti Jungtinės Karalystės piliečių teisėti lūkesčiai.

Pavyzdys: Jei Jungtinės Karalystės pilietis buvo komandiruotas į Lietuvą nuo 2018 m. kovo iki 2019 m. lapkričio pabaigos ir jam buvo nustatyta Jungtinės Karalystės taikytina teisė socialinės apsaugos srityje, Jungtinei Karalystei išstojus iš Europos Sąjungos be išstojimo sutarties minėtas Jungtinės Karalystės pilietis galės nemokėti socialinio draudimo įmokų Lietuvoje iki komandiruotės termino pabaigos, tai yra iki 2019 m. lapkričio mėn.

Neįgaliųjų socialinės integracijos paslaugos. Jungtinės Karalystės piliečiai ir jų šeimų nariai, kuriems išduoti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje, turi teisę pasinaudoti Lietuvoje veikiančia neįgaliųjų socialinės integracijos sistema, kurią sudaro medicininės, profesinės ir socialinės reabilitacijos paslaugų teikimas, neįgalumo lygio, darbingumo lygio, specialiųjų poreikių lygio ir specialiųjų poreikių nustatymas, tikslinių kompensacijų skyrimas ir mokėjimas specialiesiems poreikiams tenkinti bei užtikrinama teisė gauti šalpos išmokas.

Išmokos vaikams. Pritarta nustatyti teisę Jungtinės Karalystės piliečiams ir jų šeimos nariams, kuriems išduoti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje ir kurie Lietuvoje gyvena ne mažiau kaip 3 mėnesius, tomis pačiomis sąlygomis kaip ir ES piliečiams ir jų šeimos nariams gauti išmokas vaikams (vienkartinė išmoka vaikui, išmoka vaikui, išmoka gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui, išmoka besimokančio ar studijuojančio asmens vaiko priežiūrai ir vienkartinė išmoka nėščiai moteriai), laidojimo pašalpą ir piniginę socialinę paramą nepasiturintiems gyventojams.

Kitos išmokos. Taip pat siūloma nustatyti, kad minėtos išmokos, kurios mokamos periodiškai ir buvo paskirtos Jungtinės Karalystės piliečiams ir jų šeimos nariams, gyvenantiems Lietuvoje, iki Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos būtų mokamos atitinkamų Lietuvos įstatymų nustatytomis sąlygomis iki teisės į minėtas išmokas pabaigos.