Vienas buvęs KGB rezervo karininkas su Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) sėkmingai dalyvavo pernykščiuose savivaldos rinkimuose. KGB rezerve vyr. leitenanto laipsnį turėjęs Romas Kalvaitis su TS-LKD pernai kandidatavo į Radviliškio rajono tarybą ir buvo į ją išrinktas.

Tačiau R. Kalvaitis vietos taryboje atsisakė dėl savo užimamų pareigų. Konservatorius nutarė pasilikti Baisiogalos seniūno kėdėje.

Dar vieną buvusį KGB rezervo karininką konservatoriai delegavo stebėti rinkimų. Pernai TS-LKD deleguotu rinkimų stebėtoju Kėdainių apygardoje buvo vyr. leitenanto laipsnį KGB rezerve taip pat turėjęs Stasys Okunevičius.

Iš DELFI sužinoję apie KGB rezervininkus savo gretose, konservatoriai šį klausimą nutarė svarstyti artimiausiame partijos Priežiūros komiteto posėdyje, jau šį trečiadienį. Tai DELFI patvirtino TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas, istorikas Arvydas Anušauskas, pats svariai prisidėjęs prie KGB veiklos Lietuvoje išviešinimo.

A. Anušausko teigimu, abiejų KGB rezervui priklausiusių konservatorių padėtis nėra vienoda – esą S. Okunevičius jau prieš keletą metų informavo partiją apie savo praeitį ir turi nemažų nuopelnų Lietuvos nepriklausomybei, o jokio R. Kalvaičio prisipažinimo bendradarbiavus su KGB konservatoriai kol kas neaptiko.

„Iš tų kelių šimtų KGB rezervo karininkų, kiek mes žinome, geras dešimtadalis 1990 m. atsisakė būti rezerve, dalis buvo braukiama vėliau. Bet tikslių pavardžių nežinome. Kadangi prieš maždaug septynerius metus tas neoficialus rezervininkų sąrašas buvo pasirodęs, S. Okunevičius buvo sustabdęs narystę partijoje, pasakęs visas aplinkybes. Bet kadangi jis dalyvavo ir Sausio 13-osios įvykiuose, ir parlamento gynyboje, buvo savanoris, skyrius jo narystės sustabdymą po kurio laiko atšaukė. O R. Kalvaičio šiek tiek kita istorija. Aš bent jau negavau tokios informacijos, kad jis būtų kažkada informavęs partiją apie priklausymą KGB rezervui“, - kalbėjo konservatorių Priežiūros komiteto vadovas.

Pasak jo, Priežiūros komitetas trečiadienį į posėdį kviečia ir abu svarstomus partijos kolegas. Kokie sprendimai bus priimti dėl jų tolesnio priklausymo TS-LKD – esą anksti prognozuoti.

DELFI primena, jog Darbo partija dviems savo nariams – buvusiam KGB rezervo kapitonui Petrui Vičiuliui ir vyr. leitenantui Stasiui Stonkui – po DELFI publikacijos apie jų bendradarbiavimą su KGB pasiūlė savo noru trauktis iš „darbiečių“ gretų. Abu politikai tai padarė nedelsdami.