DELFI debatuose kartu su Sauliumi Skverneliu dalyvausi I. Šimonytė į klausimą, kaip vertina tokį G. Nausėdos pažymį, teigė, kad vertinti turėtų tie, kurie turi patirties tokiuose sprendimuose. „Nieko neatsakinėsiu. Jo teisė rašyti pažymius, tegu rašo pažymius. Aš tik norėčiau, kad man pažymius rašytų tie žmonės, kurie yra bent jau panašiomis aplinkybėmis kada nors ką nors panašaus turėję spręsti“, – teigė I. Šimonytė.

„Gitanas Nausėda nebuvo Vyriausybėje ir tuo metu kaip tik nebuvo labai daug entuziastų apskritai prisidėti prie vykdomosios valdžios žinant, kad nė vienas sprendimas turbūt nebus labai malonus ir galbūt vertinamas kontroversiškai. Ir buvo daugybė ekspertų Lietuvoje, kurie žinojo, kad viską reikia daryti atvirkščiai: reikia mokesčius mažinti, reikia išlaidas didinti, reikia nesiskolinti ir apskritai reikia kažkaip geriau gyventi“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė
Jo teisė rašyti pažymius, tegu rašo pažymius. Aš tik norėčiau, kad man pažymius rašytų tie žmonės, kurie yra bent jau panašiomis aplinkybėmis kada nors ką nors panašaus turėję spręsti.

Jos teigimu, dabar jai tenkanti kritika greičiausiai tėra tik „būdas galbūt atliepti kartais viešumoje sklandančius tam tikrus įsitikinimus“.

„Tas pats Gitanas Nausėda tuo pačiu metu, kada jis, tiesa, sakė, kad reikia skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo, sakė taip pat, kad reikia baigti su išlaidų mažinimu ir mokesčių didinimu, kurio Tarptautinio valiutos fondo programa būtų paprašiusi tik dar daugiau, – kalbėjo kandidatė. – Manau, kad tai tiesiog toks būdas galbūt atliepti kartais viešumoje sklandančius tam tikrus įsitikinimus. Galbūt patikti publikai.“

Ingrida Šimonytė

I. Šimonytė taip pat sukritikavo ir G. Nausėdą: „Nežinau, ar Gitanas, turėdamas prieštaringas nuomones kartais kai kuriais klausimais dėl to, kad nenori nė vieno aštraus kampo užimti, tiesą sakant, apskritai būtų galėjęs priimti kokį nors sprendimą tuo metu“.

Kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda prieš savaitę vykusiuose DELFI debatuose kartu su S. Skverneliu teigė, kad tuometinei finansų ministrei Ingridai Šimonytei ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybei bendrai parašytų ketvertą dešimtbalėje sistemoje už veiksmus, susijusius su skolinimosi politika krizės metu.

Ingrida Šimonytė
Nežinau, ar Gitanas, turėdamas prieštaringas nuomones kartais kai kuriais klausimais dėl to, kad nenori nė vieno aštraus kampo užimti, tiesą sakant, apskritai būtų galėjęs priimti kokį nors sprendimą tuo metu.

Pažymį kandidatas įvardijo išgirdęs debatų oponento S. Skvernelio klausimą. „Norėčiau paklausti paprasto, elementaraus klausimo: esate universiteto dėstytojas, turėjote ir turite daug studentų – jeigu Jums reikėtų parašyti pažymį tuometinei finansų ministrei Ingridai Šimonytei ir Vyriausybei už veiksmus, kurie buvo susiję su skolinimosi politika krizės metu, kokį pažymį dešimtbalėje sistemoje parašytumėte?“ – paklausė S. Skvernelis.

G. Nausėda sakė, kad parašytų ketvertą iš dešimties. „Nes manau, kad tai buvo klaida nesiskolinti Tarptautiniame valiutos fonde (TVF), pasiskolinti tarptautinio kapitalo rinkoje. Beje ir šituo klausimu 2009 m. kovą turėjau parašęs straipsnį, ir tą straipsnį aš citavau pono Jakeliūno komisijoje“, – sakė kandidatas.

Gitanas Nausėda

G. Nausėda teigė nemanąs, kad tokiuose veiksmuose buvo sąmokslo arba atskirų žmonių noro užsidirbti iš to pajamas.

Jis pripažino, kad tai greičiausiai buvo susiję su baime dėl to, kad būtų devalvuotas litas. „TVF spaudė Latviją devalvuoti latą, latviai atsispyrė, įrodė, kad vidinė devalvacija yra kur kas efektyvesnė priemonė negu nacionalinės valiutos devalvacija. Manau, kad mes būtume turėję proto įrodyti tą patį. Lėmė tai, kad mes norėjome išsaugoti ekomominės politikos neva savarankiškumą krizės sąlygomis. Ir kuo visa tai baigėsi? Tos ekonominio savarankiškumo laisvės nebuvo, nes krizės visa logika vertė daryti beveik tuos pačius sprendimus, kuriuos darė latviai“, – komentavo G. Nausėda.

Pirmuosiuose DELFI debatuose dalyvavo Gitanas Nausėda ir Saulius Skvernelis. Juos galite pamatyti čia.

Antruose debatuose dalyvavo Ingrida Šimonytė ir Saulius Skvernelis. Daugiau apie šiuos debatus skaitykite čia.

I. Šimonytės ir S. Skvernelio debatų akimirkos: