Politologai ir politikos apžvalgininkai sutaria: šiam parlamentui ir Vyriausybei pavyko išsaugoti minimalų valstybės stabilumą. Beje, prieš 4 metus nė vienas politologas nedrįso prognozuoti, kad įvairiaspalvė valdančioji koalicija - konservatoriai, Eligijaus Masiulio liberalai, Liberalų ir centro sąjunga ir tuometė Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partija - kartu išsilaikys visą Seimo kadenciją.

"Istorija A. Kubiliaus Vyriausybę turėtų įvertinti palankiai. Pastaruoju metu ji buvo nepopuliari Lietuvoje, bet manau, kad po 10 ar 20 metų žmonės manys, kad ji dirbo gana gerai", - taip prieš porą savaičių 4 metų darbus įvertino britų savaitraščio "The Economist" tarptautinio skyriaus redaktorius Edwardas Lucasas.

Vos pradėjęs dirbti Seimas sulaukė kritikos ir gyventojų prakeiksmų dėl vadinamosios naktinės mokesčių reformos. Paskutinėmis 2008-ųjų dienomis ir naktimis buvo priimta maždaug 60 įstatymų pataisų: padidinti pridėtinės vertės ir pelno mokesčiai, degalų, cigarečių ir alkoholio akcizas, tačiau sumažintas gyventojų pajamų mokestis, panaikinta dauguma pridėtinės vertės mokesčio lengvatų.

"Chaosas", - maždaug taip tuomet ekspertai apibūdino Seimo ir Vyriausybės darbus. Vis dėlto prieš artėjančius rinkimus nė viena partija A. Kubiliaus mokesčių sistemos keisti ir grįžti į senus laikus jau neketina. Tai - taip pat savotiškas įvertinimas.

Tačiau minusų valdančiųjų ir Seimo darbe - daugiau nei pliusų. Valdantieji taip ir nesugebėjo pažaboti biurokratų armijos. Politinės valios šioje srityje dešinieji nerodė. Saulėlydžio komisija patyrė visišką fiasko. Būsto renovacijos programa taip pat gėdingai žlugo.