R. Rudoko teigimu, tėvo ir vaiko laikas nepriklauso nuo valdžios sprendimų. „Nepriklausys nuo to nei valstybės gerovė, nei šeimos gerovė, kad tėtis praleis trupučiuką daugiau laiko gaudamas už vaiką per dieną 3-4 eurus. Nebesvaikit, mielieji. Nebesvaikit, Ramūnai, nebesvaikit, Gabrieliai, nebesvaikit visi kiti“, – kalbėjo R. Rudokas.

Jis tvirtino, kad pirmiausia reiktų gerinti sąlygas mamoms, auginančioms mažuosius Lietuvos piliečius. „Duokite mamoms auginti vaiką bent jau trejus metus namuose. Duokite joms pinigų, duokite algą, kad jos galėtų auginti tą vaiką, nors minimalią algą. Ir viskas baigsis, baigsis visos nesąmonės. Bus Lietuvos demografinė padėtis normali, vaikus auginsime normaliai, – tvirtino laidos svečias. – Tėvas tegul dirba, tegul eina į darbą.“

Pats R. Rudokas – jau keturių vaikų tėvas. Jauniausiai atžalai dar nėra nė dvejų.

„Negalvokime, kad davėme 200 eurų per mėnesį mamai ir dvidešimt eurų tėvui, kad jis pabūtų su vaiku. Nebus taip“, – piktinosi R. Rudokas.

Kristina Pocytė, Ramūnas Rudokas

Jo teigimu, svarbiausia – leisti kuo ilgiau mamai auginti savo vaiką. „Pusantrų metų motinos atsisako savo mielo laisvalaikio praleidimo su vaiku, kiša į darželį, kad galėtų dirbti, nes šeima neišgyvena. Vaiko pašalpa, tai ne pašalpa, o išmalda. Tai, ką dabar gauna motinos, augindamos savo mažamečius vaikus, vos gimusius vaikus. Išmalda realiai. Viena motina ar tėvas, u-dirbdamas minimumą ar motina, gaudama, kiek, 200 eurų? – svarstė R. Rudokas, o išgirdęs, kad viskas priklauso ir nuo uždirbto atlyginimo, pridūrė, kad tik tuo atveju, jei mama dirbo, o jei ji studentė ar nedirbo, situacija kitokia. – Jei mama studentė, jei mama studijuoja, ji gauna išmoką poros šimtų euriukų per mėnesį, tėvas dar gauna kokius 4,5-5 šimtus eurų. Šeima turi nuomotis būstą, automobiliu važinėti, vaiku rūpintis, vaistai ir t.t. Kas tai yra? Pragyvenimas Vilniuje? Juokaujate.“

Režisierius svarstė, kad už tokią sumą galbūt būtų įmanoma gyventi kur nors mažame miestelyje, bet ne sostinėje.

Svarstant apie pokyčius vaiko priežiūros atostogose, vienas iš argumentų, norint jas trumpinti – mamoms per sunku grįžti į darbo rinką po dvejų metų pertraukos. Tačiau R. Rudokas su tuo griežtai nesutinka.

Ramūnas Rudokas

„Čia kas taip nusprendė? Man labai įdomu, kas nusprendė, kad sunku grįžti kažkam į darbą kažkokį. Negaliu suvokti, kokiam asilui arba vištai, atsiprašau už epitetus, tai neskirta konkrečiai kažkam, aš apie gyvūnus kalbu, gali šaut į galvą, kad „nebesiintegruos į darbą“. Kokios čia nesąmonės? Kaip gali ji negrįžti? Ji su didžiausiu noru sugrįš ir dar su potencialu“, – tikino R. Rudokas.

Aštrią savo nuomonę R. Rudokas rėžė aptardamas svarstymus keisti vaiko priežiūros atostogų tvarką. Šiuo metu svarstomi du variantai: dvejų metų trukmės vaiko priežiūros atostogos ir pusantrų metų. Ir vienu, ir kitu atveju du mėnesiai vaiko priežiūros atostogų priklausytų tėvui, tad mamai priklausytų išmokos už metus ir dešimt mėnesių arba už metus ir keturis mėnesius. Tėtis savo atostogų dalies mamai perleisti negalėtų. Tvarką keisti ketinama remiantis ES direktyva.

Ir nors Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai teigia, kad nauja tvarka bus palankesnė ne tik tėvams, bet ir vaiko raidai, savo nuomonę išreiškęs Lygių galimybių plėtros centras tvirtina vėl įplieskė diskusijas pareikšdamas, kad naujas modelis ne mažins nelygybę, o tiesiog padės žmonės lengviau eksploatuoti darbo rinkoje.

Laidoje „Jūs rimtai?“ apžvelgiamos savaitės naujienos. Šį kartą laidoje R. Rudokas kalbėjo ir apie „Vilnius Pride 2020“ eitynes, ir apie naują „Žalgirio“ trenerį, ir apie kometą, Seimo narių turtus ir dar daugiau.