Šiose Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisose siūloma patvirtinti vienkartinio privačių interesų deklaravimo sistemą, atsisakant kasmetinio kartotinio deklaravimo tvarkos.

Pasak A. Paulausko, naujo privačių interesų deklaravimo mechanizmo esmė būtų ta, kad privačių interesų deklaracija būtų pildoma tik kartą.

Anot Seimo Pirmininko, asmuo, pradėjęs dirbti valstybinėje tarnyboje (ir Seimo nariai), per mėnesį privalės privačių interesų deklaraciją pateikti atitinkamai institucijai ir kartą per kalendorinius metus tik patvirtinti, t. y. deklaruoti, kad duomenys apie jo privačius interesus nepasikeitė. "Pasikeitus deklaruotiems duomenims, per dvi savaites asmuo turės deklaraciją patikslinti ir papildyti, nepildant naujos deklaracijos, o pateikiant tik vieno lapo deklaracijos priedą", - teigia įstatymo pataisas pateikęs Seimo vadovas.

Jo nuomone, taip būtų atsisakyta nereikalingo informacijos dubliavimo, atsakingų institucijų turima informacija apie tarnautojų privačius interesus būtų aktuali kiekvienai dienai. Be to, A. Paulauskas tikisi, kad būtų efektyviau įgyvendinamas įstatyme numatytas informacijos apie valstybės politikų, pareigūnų bei tarnautojų privačius interesus viešumo principas.

Atsižvelgiant į šiuo metu nepakankamą teisinį reglamentavimą, projekte siūloma nustatyti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narių įgaliojimų pasibaigimo teisinius pagrindus bei reglamentuoti komisijos narių darbo užmokesčio, atostogų bei kitų socialinių garantijų teikimo klausimus.

Priėmus siūlomą įstatymo projektą, anot A. Paulausko, būtų sudaryta galimybė tinkamiau vykdyti viešųjų ir privačių interesų konfliktų valstybinėje tarnyboje prevenciją. Be to, būtų pašalintos šiuo metu esančios įstatymo spragos. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys privačius interesus deklaruoja atėję į tarnybą ir vėliau kiekvienais metais iki gegužės 15 dienos.

A. Paulausko teigimu, penkerių metų privačių interesų deklaravimo apžvalga parodė, kad kasmetinis privačių interesų deklaravimas nėra racionalus, nes asmenys dažniausiai keletą metų iš eilės deklaracijose pateikia tą pačią nepakitusią informaciją apie savo privačius interesus. Tai yra jie, vykdydami įstatymą, formaliai priversti kelerius metus pildyti deklaracijas, kartojant tą pačią informaciją.

Iki šiol įstatyme nėra reglamentuoti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narių atleidimo iš pareigų, darbo užmokesčio, atostogų suteikimo bei kitų socialinių garantijų teikimo klausimai. Priėmus teikiamą įstatymo projektą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija turės patikslinti Privačių interesų deklaracijos formą ir pildymo taisykles.

A. Paulausko pateiktas įstatymo pataisas dar svarstys Seimo komitetai. Plenariniame posėdyje jas numatoma svarstyti birželio mėnesį.