Neatlygintinai keltais per Kuršių marias nuo liepos 1-osios bus keliami tik Neringos mieste ir Klaipėdos Smiltynėje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys, Kuršių nerijoje turintys savo registruotą buveinę įmonių darbuotojai ir jiems priklausančios transporto priemonės. Be to, nemokamai keltu galės naudotis tik tarnybos reikalais vykstantys greitosios pagalbos, priešgaisrinio gelbėjimo, policijos, civilinės saugos, Aplinkos ir Krašto apsaugos ministerijų, pasienio, kelių priežiūros, muitinės, uosto saugos tarnybų automobiliai, tolimojo bei vietinio reguliaraus susisiekimo autobusai.

Seimas neleido keltais nemokamai keltis tiems asmenims, kurie nekilnojamąjį turtą turi Neringoje, bet ten nėra deklaravę gyvenamosios vietos. Neregistruotų Neringoje įmonių, turinčių ten savo buveines bei plėtojančių verslą, darbuotojai lengvatomis negalės naudotis.

Lengvojo automobilio kėlimo per Kuršių marias savikaina yra maždaug 26 litai. Sausio pabaigoje Vyriausybės Strateginio planavimo komitete nutarta iš dalies kompensuoti persikėlimo keltais išlaidas.

Nuo praėjusių metų kovo 1 dienos bendrovės "Smiltynės perkėla" keltai į Kuršių neriją kelia nemokamai, persikėlimo kaštai dengiami Kelių priežiūros ir plėtros programai finansuoti skirtomis lėšomis.

Į Kuršių neriją keltais nemokamai keltis galinčių žmonių ir automobilių srautus nutarta riboti siekiant sumažinti keleivių ir jų transporto priemonių kėlimo į Kuršių neriją ir iš jos sąnaudas. Iki šiol galiojanti nemokamo perkėlimo tvarka šalies biudžetui kasmet kainuoja nuo 9 mln. iki 10 mln. litų.

Šiuo metu keleiviai ir transporto priemonės keltais per Kuršių marias neatlygintinai keliami Kelių priežiūros ir plėtros programai finansuoti skirtomis lėšomis.

Seimas taip pat nutarė kompensuoti Šilutės rajono gyventojų ir jų lengvųjų transporto priemonių perkėlimą užlietu Šilutės-Rusnės kelio ruožu.