„Kol kas nekyla abejonių, mes neturime jokių ženklų, kas mums keltų kažkokias abejones“, – žurnalistams Vyriausybėje ketvirtadienį sakė ministras.

Planai dėl gydytojų algų Vyriausybėje ketvirtadienio rytą aptarti premjero Sauliaus Skvernelio, A. Verygos bei Lietuvos gydytojų sąjungos vadovo Liutauro Labanausko susitikime. Toliau derybos keliasi į ministeriją, čia prie diskusijų jungiasi ir naujai susikūrusio Lietuvos medikų sąjūdžio atstovai.

Pasak A. Verygos, ministerijoje ketvirtadienį numatoma diskutuoti, kaip algos turėtų kilti ne tik 2018 metais, bet ir tolimesnėje perspektyvoje.

„Šiandien turėtume pasikalbėti apie rodiklius, su kuriais nepolitizuojant sveikatos sistemos pinigų mes galėtume sieti atlyginimų augimo ateityje (...). Jeigu mes sugebėsime rasti tokius rodiklius, kurie būtų objektyvūs, tai yra nepriklausantys nuo politikų, kaip pavyzdžiui, vidutinis darbo užmokestis arba dar kažkoks rodiklis, kuris priklauso jau nuo ilgalaikės perspektyvos, tai reikš, kad tai nėra trims metams, tai reikš, kad apskritai mes fiksuojam kažkokį principą, pagal ką tas atlyginimas keičiasi“, – aiškino ministras.

Gydytojų sąjunga nori susitarti dėl trejų metų medikų atlyginimų perspektyvos numatant, kad 2020 metais vidutinis gydytojo darbo užmokestis būtų 2,5 tūkst., slaugytojos – 1,2 tūkst. eurų.

„Premjeras šiaip pritaria, jeigu taip galima sakyti, kad toks siekis yra teisingas, jisai galimas yra“, – po susitikimo Vyriausybėje ketvirtadienį žurnalistams sakė L. Labanauskas, sutinkantis su algų kėlimo pradžia vidutiniškai 20 proc. nuo gegužės.

Tuo metu Lietuvos medikų sąjūdis keliasdešimties tūkstančių žmonių pasirašyta peticija iki šiol siekė, jog nuo sausio 1-osios visų medikų atlyginimai būtų didinami 30 procentų. Sąjūdžio atstovai pripažįsta, kad greičiausiai teks susitaikyti su kompromisais.