Prieš išvykdama atostogų į Madeirą kovo 8 dieną šeima sekė visas institucijų pateikiamas instrukcijas dėl izoliuotų ir uždarytų šalių. Tuo metu Užsienio reikalų ministerija (URM) neribojo išvykimo į šią salą, todėl pašnekovė nusprendė seniai planuotos kelionės planų neatsisakyti. Į Madeirą ji vyko kartu su vyru, vaikais ir anyta.

Šeima iš Varšuvos skrido į Lisaboną, o iš ten – į Madeirą, bet likus dviem dienoms iki skrydžio namo sužinojo, kad Lenkija uždaro visas savo sienas.

„Mums atšaukė skrydį. Kadangi patys esame atsakingi už savo keliones, nusipirkome naujus bilietus. Supratome, kad į Lenkiją mes tikriausiai nebepateksime ir mūsų mašina liks stovėti oro uoste, todėl nusipirkome naujus bilietus iš Lisabonos per Frankfurtą, o tada – į Vilnių, tačiau mūsų skrydis vėl buvo atšauktas. Net ir skrydis iš Madeiros buvo atšauktas. Skrydis per Frankfurtą taip pat buvo atšauktas, o mus nukreipė į Miuncheną. Iš Miuncheno jau lyg ir galėjome skristi, bet atšaukė ir tą skrydį. Viskas susimaišė. Galiausiai nuskridome į Lisaboną, o iš jos atsidūrėme Hamburge, išsinuomavome mašiną ir važiuosim į Kylį, iš kur keltu poryt tikimės pasiekti Lietuvą“, – sudėtingos kelionės įspūdžiais dalinosi pašnekovė.

Jos teigimu, nors situacija labai nepatogi ir kelia stresą, moteris nieko nekaltina ir džiaugiasi gavusi visą reikiamą informaciją iš URM. „Mes nesuprantam lietuvių, verkiančių prie sienos, nes manom, kad kiekvienas turi būti atsakingas pats už save. Jei išvažiavai, turi kažkaip grįžti. <...> Reikia savarankiškumo, noro ir kantrybės turėti“, – sakė pašnekovė.

Madeiroje atostogavusią moterį nustebino, kad viskas pasikeitė akimirksniu, taip pat – kaip skirtingai šalyse reaguojama į susiklosčiusią situaciją: „Pavyzdžiui, Lisabonoje kai skridom, tai vieniems jie net neduoda maisto, priėję prie tavęs dezinfekuoja su kažkokiu purškalu, Vokietijoje – viskas paprastai. Jie sako, kad sirgs maždaug 80 proc. piliečių – persirgs ir viskas.

Madeiroje iš viso viskas gerai, išskyrus tai, kad jiems užsidarinėjant sienas jie paskutinėmis dienomis bijojo užsieniečių, nes ten kol kas nėra nė vieno atvejo. Kai pamatydavo užsieniečius, pavyzdžiui, prekybos centre, tai užsidengdavo, traukėsi nuo tavęs, manydami, kad apkrėsi“, – sakė ji.

Šiuo metu Hamburge kelionės namo laukianti lietuvė užsiminė nežinanti, ar nesusirgs koronavirusu, bet tikisi, kad jauni organizmai ligą atlaikytų. Grįžusi ji su visa šeima ketina laikytis karantino taisyklių ir dvi savaites likti namuose.