Mobiliąja laboratorija gali naudotis ir šalį paliekantys keliautojai, jų čia ir apsilanko daugiausiai. Kaip nurodoma LNK televizijos reportaže, laboratorija su kelių valandų pertrauka veikia visą parą.

„Atsiranda tam tikrų šalių reikalavimas atlikti testavimą per labai trumpą laiką, tai mes tai su šia vieta ir ispręsime“, – sako Lietuvos oro uostų Operacijų ir infrastruktūros departamento vadovas Dainius Čiuplys.

Per pirmas darbo valandas atlikti testo į mobiliąją laboratoriją registravosi keli šimtai keliautojų. Teigiamo atsakymo iš ištirtųjų nebuvo

„Vyksta išankstinė registracija, žmonės registruojasi mūsų internetinėje svetainėje arba skambina. Stengiamės kuo daugiau surinkti informacijos – elektroninius paštus, kad jie nurodytų ir atlikus testą keliaujančiam žmogui, atsakymas, sertifikatas ateina į el. paštą“, – pasakojo „Rezus.lt“ direktorė Daiva Kazlauskienė.

Testas mobilioje laboratorijoje kainuoja 90 eurų

Grįžtantieji į šalį patikros punktuose mieste gali darytis nemokamą testą. Tuo metu šalia oro uosto įsikūrusioje mobilioje laboratorijoje COVID-19 testas kainuoja 90 eurų, greitasis – 140 eurų, o greitieji antigenų testai – nuo 33 iki 43 eurų, jei testo rezultato reikia per 20 minučių.

Koronaviruso testas

Testo skubiai laboratorijoje prašė iš Latvijos atvykęs Andrejus, keikęs tvarką, reikalaujančią testų.

„Norėjau į Olandiją, dėl šitų testų manęs neįleido. Turėjau Latvijoje daryti testą, bet čia sustabdė, sako, kad reikalinga dar viena pažyma“, – LNK televizijai piktinosi keliautojas.

Kol kas testai skraidantiems privalomi. Galbūt, įsibėgėjus vakcinavimui, atsiras kelioniniai skiepų pasai. Taisykles dėl žaliojo paso Europos Komisija žada paskelbti dar šį mėnesį

Nuo turizmo smarkiai priklausomos šalys, kaip Graikija, ragina šį dokumentą įteisinti kuo greičiau, tačiau dauguma šalių, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, mano, kad toks žingsnis būtų per daug ankstyvas.

Dabar iš Vilniaus ir į Vilnių organizuojami skrydžiai 15 krypčių

„Amsterdamas, Frankfurtas, Stambulas – yra nemažai krypčių. Taip pat atsidarė ir kai kurie skrenda į Tenerifę, tai yra užsakomieji skrydžiai, bet mes kovo mėnesio gale tikimės tų skrydžių vis daugiau“, – pažymėjo D. Čiuplys.

Testų kainas vadina lupikavimu

Aukštomis koronaviruso testų kainomis privačiose laboratorijose Lietuvoje skundžiasi ir daugiau keliautojų.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką keliauti norintys lietuviai testus turi atlikti savo lėšomis, todėl privalomais PGR testais, o, tiksliau, jų kainomis privačiose klinikose nepatenkinti tautiečiai tikina, kad tai keliones pavertė prabangos preke.

Privačiose laboratorijose PGR testų kainos prasideda nuo 70 eurų. Testų kainų nesumažino ir nuo sausio jiems taikomas lengvatinis – nulinis – PVM tarifas.

„Vilniuje esančioje privačioje klinikoje PGR testus darausi už 75 eurus, o kai skrendu į tolimesnę šalį ir tenka daryti skubų testą, už jį sumoku 125 Eur. Tiesa, keliaujantys į užsienį privalo neigiamą testo rezultatą pateikti anglų, rusų ar kita kalba, todėl už dokumento vertimą tenka primokėti dar 5 eurus. Tai man panašu į lupikavimą, nes tekstas nėra specialiai verčiamas kiekvienam klientui, tiesiog pateikiamas pagal turimą šabloną anglų ar kita kalba“, – Delfi savo pastebėjimais dalijosi jau daugiau nei už 30 testų sumokėjęs Orijus Gasanovas.

Kainomis piktinosi ir kitas po įvairias užsienio šalis keliaujantis Danas Pankevičius. Pasak jo, peršasi mintis, kad laboratorijos siekia pasipelnyti iš susidariusios situacijos.

Visus keliautojų atsiliepimus apie testavimo tvarką Lietuvoje ir įspūdžius iš kitų šalių galite skaityti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)