Pasak Lietuvos karjerų asociacijos prezidento Antano Bartulio, pataisos Seime skinasi kelią, nepaisant premjero Algirdo Butkevičiaus patikinimo, kad jos nebus priimtos.

„Ministro pirmininko viešu patikinimu negalime tikėti – Aplinkos ministerijos pozicija kita, o mūsų nuogąstavimų čia negirdima. Matome ir kitus paskubomis priimamus įstatymų pakeitimus – dedamos visas pastangos, kad būtų suspėta įšokti į nuvažiuojantį traukinį“, – BNS sakė A.Bartulis.

Pasak jo, pataisomis labiausiai suinteresuotas Anykščių ūkininkas A. Juška, kuris ant kvarcinio smėlio karjero neteisėtai stato beveik 10 mln. eurų vertės pramoninius šiltnamius, kuriems skirta 6,5 mln. eurų ES paramos. Į statybas jau investuota apie 3 mln. eurų.

„Pataisos priėmimas yra reikšminga prielaida įteisinant šias statybas – tai esminė taikos sutarties tarp ūkininko, Anykščių valdžios ir Statybų inspekcijos sąlyga“, – sakė A. Bartulis.

Pataisas parengė parlamentaras anykštėnas Sergejus Jovaiša kartu su kolegomis Pauliumi Saudargu ir Stasiu Šedbaru. Jie tikina, kad pakeitimai, kuriais siūloma leisti nesudėtingų statinių statybas naudingųjų iškasenų telkiniuose, leis išnaudoti laisvus žemės plotus, o šiltnamių statybos Anykščių rajone ir siūlomos pataisos yra tik sutapimas.

Karjerų įmonės bei geologai baiminasi, kad įteisinus statybas, telkiniuose ateityje bus sunku išgauti kvarcą, smėlį ir kitus išteklius, nes nugriauti statinius nebus paprasta. Be to, įteisinus Anykščiuose statomus šiltnamius, kiltų grėsmė, kad po keliolikos metų šalis neturėtų galimybių išgauti savo kvarco, jį tektų brangiai importuoti. Maža to, statybas jau yra palaiminęs teismas, kurio sprendimas paremtas dar tik planuojamu Seime svarstyti įstatymo pakeitimu.

Lietuvos geologijos tarnybos Žemės gelmių išteklių skyriaus vedėjas Vytautas Januška BNS anksčiau sakė manantis, kad įstatymą siūloma keisti dėl vieno konkretaus atvejo - A. Juškos šiltnamių. Anot jo, Geologijos tarnyba nepritaria pataisoms, nes „čia yra labai nešvarus dalykas“.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas BNS anksčiau teigė, kad ši istorija yra vietos verslininkų konfliktas ir tikino, kad telkinyje, kuriame statomi A.Juškos šiltnamiai, išteklių gavyba nebus vykdoma dar kelis dešimtmečius, todėl ir šiltnamių griauti nereikės dar kurį laiką.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija statybas teisme buvo sustabdžiusi, tačiau vėliau su ūkininku ir statybos leidimą išdavusia Anykščių valdžia susitarta taikiai.

A. Juška priklauso žemės ūkio kooperatyvui „Agrolit“ – jį steigiant, susijungė 5 didžiausi šalies šiltnamių daržovių augintojai: „Kietaviškių gausa“, „Kauno šiltadaržiai“ ir „Kėdainių gėlės“ bei ūkininkai A. Juška ir Algimantas Žemaitis.

Šiuo metu įstatymas numato, kad nenaudojami žemės gelmių ištekliai turi būti apsaugoti nuo veiksmų, bloginančių jų kokybę, gavybos sąlygas, nuo teritorijos užstatymo, ar kitų veiksmų, trukdančių žemės išteklius naudoti ateityje. Jį siūloma papildyti nuostata, kad naudingųjų iškasenų telkiniuose leidžiama statyti šiltnamius ir kitus nesudėtingus statinius, išskyrus gyvenamuosius ir sodo namus.

Numatyta, jog pataisos turėtų būti priimtos dar šį mėnesį, o jos įsigaliotų nuo spalio 1 dienos.