Opozicijai sukėlė klausimų tai, kad V. Vobolevičius, būdamas všį „Laisvos visuomenės institutas“ valdybos pirmininku yra darbiniais ryšiais susijęs su to paties instituto direktore Salomėja Fernandez Montojo, kuri taip pat yra vienos artimiausių valstiečių–žaliųjų lyderio Ramūno Karbauskio bendražygių – Agnės Širinskienės padėjėja–sekretorė.

Dėl J. Valčiukienės klausimų kilo dėl to, kad ji dirba APB „Leximus“ advokato padėjėja, o jos vyras Evaldas Valčiukas yra tos pačios bendrovės vadovas ir advokatas, atstovaujantis „Agrokoncernui“, R. Karbauskiui asmeniškai ir asmuo, kuriam R. Karbauskis yra perdavęs „Agrokoncerno“ neturtines teises. Ši advokatų profesinė bendrija teikia paslaugas Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungai ir jos frakcijai Seime.

Opozicija klausia, ar šie asmenys gali dalyvauti svarstant VRK sprendimus dėl politinių partijų.

Taip pat opozicija klausia VTEK, ar VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė neturėjo jų nušalinti nuo sprendimų, kur jų dalyvavimas gali kelti interesų konfliktą, priėmimo.

Nemato interesų konfliktų

V. Vobolevičius nesutinka, kad jo elgesys arba buvimas VRK gali kelti interesų konfliktas.

„Aš jau dabar dirbu liberalams, konservatoriams, valstiečiams–žaliesiems. Bet koks žmogus, kuris yra politologas, dirbantis su politika besidominčiais žmonėmis, automatiškai yra diskvalifikuojamas“, – sakė V. Vobolevičius.

Jis taip pat patikslino informaciją susijusią su spekuliacijomis dėl jo ryšių su A. Širinskiene.

„Aš esu „Laisvos visuomenės instituto“ valdybos pirmininkas, ir į šio instituto direktores valdyba priėmė darbuotoją, kuri vėliau, jau tapus instituto direktore, pradėjo dirbti ir A. Širinskienės padėjėja“, – sakė V. Vobolevičius.

Jis šioje situacijoje nemato jokio interesų konflikto.

„Institute direktorės pareigos nėra skatinti vieno ar kito politiką perrinkimą ar jam advokatauti, dėl to, kad ji savo laisvu nuo darbo institute laiku talkina vienam ar kitam politikui, manau, nedaro jokio poveikio mano sprendimų kokybei“, – sakė V. Vobolevičius.

J. Valčiukienė teigia, kad ji neturėjo deklaruoti interesų dėl jos vyro veiklos.

„Tai yra advokato profesinė paslaptis, kuri yra apibrėžta įstatymu. Viską paaiškinsiu VTEK“, – sakė J. Valčiukienė.

VRK narė žada nusišalinti nuo visų sprendimų, kurie bus susiję su ja į komisiją delegavusiais valstiečiais–žaliaisiais.

„Daugelis kolegų yra skirti partijų, ir aš tikrai nedalyvavau jokioje darbo grupėje, kurioje tiriama kas nors, kas susiję su mano partija. Esu sakiusi savo kolegoms, kad tikrai nusišalinsiu, kai bus svarstoma, kas nors, kas susiję su visa partija“, – sakė J. Valčiukienė.