Spalio 19 dieną į NATO pratybų „Trident Juncture 2015“ sausumos pajėgų komponento lauko taktines pratybas Ispanijoje išvyksta Karaliaus Mindaugo husarų bataliono kuopa su štabo elementu, sustiprinta Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono prieštankiniu būriu – iš viso apie 200 karių.

Šis Lietuvos jungtinis vienetas Ispanijos San Gregorio poligone veiks trišalio Baltijos bataliono (BALTBAT) sudėtyje, kuris 2016 metais priskirtas budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. NATO Response Force, NRF).

Lietuva į šias pratybas be Sausumos pajėgų karių taip pat skiria beveik 50 vienetų karinės technikos, Karinių jūrų pajėgų priešmininį laivą M53 „Skalvis“. Paramą pratybose dalyvaujantiems kariams užtikrina Lietuvos kariuomenės logistai, karo policininkai ir karo medikai.

Iki lapkričio 6 d. Ispanijoje, Italijoje ir Portugalijoje ir dar keliose kitose vietovėse Belgijoje, Kanadoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Vokietijoje vykstančios NATO pratybos „Trident Juncture 2015“ yra didžiausios nuo 2002 metų. Šių pratybų metu operacijas sausumoje, jūroje ir ore vykdys daugiau nei 36 tūkst. karių iš daugiau nei 30 NATO ir partnerių šalių.

Pratybose „Trident Juncture 2015” vertinamas NATO greitojo reagavimo pajėgų pasirengimas budėti 2016 metais. NATO greitojo reagavimo pajėgas sudaro gerai pasiruošusios ir technologiškai pažangios daugianacionalinės pajėgos, susidedančios iš sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgų komponentų.

Pagrindinė Lietuvos sausumos pajėgų karių grupė į pratybas iš Šiaulių oro uosto išvyks spalio 19 dieną.

Vakarų Lietuvoje vyks pratybos „Drakono kardas"

Spalio 19-22 dienomis Klaipėdos, Telšių ir Tauragės apskrityse vyks kariuomenės sausumos dalinių pratybos „Drakono kardas". Pratybų metu nebus naudojami mokomieji šoviniai ar pirotechnika.

Pratybų metu gynybinių operacijų planavimo bei vykdymo įgūdžius tobulins beveik 300 karių, daugiausiai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Būtigeidžio dragūnų ir Juozo Vitkaus inžinerijos batalionų, taip pat Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios ir Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinių.

Pratybos „Drakono kardas" - tai trečiasis ir paskutinis tęstinių Sausumos pajėgų padalinių štabų mokymų etapas. Per pirmuosius du etapus kariai atnaujino pagrindinių gynybos principų teoriją, išžvalgė vietovę, planavo operacijas naudodami žemėlapius ir vietovės maketą. Paskutiniajame mokymų etape planai bus tikrinami lauko pratybose. Pratybos bus vykdomos be padalinių, o jose bus treniruojami ir vertinami štabų ir valdymo grupių gebėjimai vadovauti operacijai reaguojant į puolamuosius priešo veiksmus.