Kaip Delfi pasakojo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, delegacija, kurią sudaro jis, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, parlamentaras Justinas Urbonavičius bei Kazlų Rūdos savivaldybės tarybos narys Marius Žitkus, šiuo metu yra Vakarų Ukrainoje, netoli Lenkijos sienos esančiame Voluinės Volodymyre.

„Tai miestas, kuris irgi buvo atakuotas pirmosiomis dienomis. Čia yra tam tikrų Ukrainos karinių, gynybinių elementų. Esame visai netoli Lucko, kur buvo smūgiai. Voluinė patyrusi tris raketinius smūgius“, – komentavo L. Kasčiūnas.

Totalinė gynyba: „priešinsis visi“

Jo teigimu, kelionės pas ukrainiečius tikslas pirmiausia yra moralinė parama.

„Atvežėme ir kai kurią materialinę paramą, bet apie tai gal kiek vėliau pranešime. Mintis paprasta: kaip Vasario 16-ąją šventėme kartu, tada dar Radoje Kijeve, taip nusprendėme Kovo 11-ąją paminėti kartu su mūsų broliais ukrainiečiais, kurie šiandien gina ne tik save, bet ir visą Europą“, – paaiškino politikas.

Apie tai Delfi papasakojo ir Seimo vicepirmininkas P. Saudargas.

„Situacija yra tikrai karinė, net ir tose srityse, kur realūs kariniai veiksmai nevyksta, bet vyksta bombardavimas. Štai Luckas buvo šiąnakt bombarduodas ir Voluinės srityje buvo keli raketų smūgiai – jie teigia, kad būtent į karinius objektus. Ačiū Dievui, kol kas ne į gyvenamuosius kvartalus. Ten gesinami gaisrai“, – komentavo politikas.

L. Kasčiūnas sakė kalbėjęs su vietos kariais, politikais, gyventojais.

„Buvo įsimintinas teiginys: jei Rusijai tai yra ginkluotųjų pajėgų susidūrimas ir civilių, karinių taikinių naikinimas, bandymas galbūt užkariauti teritorijas, sunaikinti ukrainiečių tautą, tai ukrainiečiams tai yra naujas Tėvynės karas. Tuo ir skiriasi, jų čia ir yra stiprybė: labai stiprus partizaninis judėjimas net ir okupuotose teritorijose, stipri teritorinė gynyba. Tai yra veiksnys, kuris ir laužo visus Rusijos bei Kremliaus planus“, – akcentavo NSGK pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį į ukrainiečių valią gintis.

„Valia ir širdis yra be galo svarbu šiuose karo veiksmuose. Tai yra tai, ko mes turime mokytis iš ukrainiečių ir, matyt, savo gynybos politikoje turime taip pat neatmesti ir rezistencinio pasiruošimo, pilietinio pasipriešinimo.

Kaip aš paklausiau, kiek Voluinės srity yra pasiruošusių priešintis, (…) tai man atsakė labai paprastai: „visi“. Tai rodo apie tą totalinę gynybą“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

P. Saudargas taip pat akcentavo, kad krašto gynybai yra pasiruošę visi gyventojai.

„Kai reikės – ginsis visi. Atsakymas yra vienas. Tas jų nusiteikimas yra beprotiškai įkvepiantis“, – pabrėžė Seimo vicepirmininkas.

Jo teigimu, Vakaruose šiuo metu esantys ukrainiečiai strateguoja ir stebi situaciją šalies Pietuose bei Rytuose.

„Jie žino, kad gali prireikti šių pajėgų, kurios čia saugo kažką. Jie saugo Baltarusijos flangą, ruošiasi šitam – kur mes esame, tai visos brigados yra pasiruošusios atremti baltarusių atėjimą. Per tą laiką ukrainiečiai supranta, kad yra Kyjivo žiedas (rusų pajėgos aplink sostinę), stengiasi juos apsupti antru žiedu bei bando kontratakuoti, tą žiedą pralaužti ir tokiu būdu atsiimti teritoriją arba bent jau neleisti jos ilgai laikyti“, – pasakojo P. Saudargas.

Bando užimtuose miesteliuose įtvirtinti prorusišką valdžią: bus tvirta rezistencija

L. Kasčiūno teigimu, ukrainiečiai karo dinamiką vertina atsakingai.

„Jie aiškiai mato, kad Putino planas nesuveikė. Aišku, jie mato, kad yra siunčiama vis daugiau ir daugiau pajėgų, ypač prie Kyjivo ir link Rytų, bet jie irgi supranta, kad Putinas neįvertino labai svarbios jų valios priešintis. Tu gali laikinai netgi okupuoti teritoriją, bet tu jos neišlaikysi, nes tiesiog nerasi jokio palaikymo. Dabar įtvirtinti kažkur prorusišką valdžią būtų labai sunku, nors jie bando tai dėlioti okupuotose pietinėse teritorijose“, – pasakojo L. Kasčiūnas.

Vis dėlto, jo vertinimu, tai nėra ilgalaikis ir tvarus procesas.

„Rusai siunčia gvardijas, FSB, kurie neva turėtų įtvirtinti civilinę valdžią, jau represijomis pradėjo užsiimti, bet rezistencija tikrai bus ir ten. Visur bus, kur tik yra okupacinės jėgos. Tai ukrainiečiai tą mato ir sako, kad mes tas vietas susigrąžinsime, apginsime, partizaninis karas bus nuolatinis net ir dalinės okupacijos sąlygomis“, – pažymėjo Seimo narys.

Seimo nariai išvyko į kariaujančią Ukrainą

L. Kasčiūnas taip pat pastebėjo, kad ukrainiečiai puikiai supranta, jog V. Putinas gali imti naudoti vis grubesnius ir baisesnius ginklus.

„Tai yra tam tikras scenarijus, apie kurį jie galvoja, bet tai nepalauš jos valios priešintis. Jei Putinas galvoja, kad čia sukels paniką ir palauš, tai ne. Jei Putinui tai kažkokia operacija, ukrainiečiams tai yra kraujo ir širdies klausimas, kartų klausimas – Putinui iššūkis bus iš kartos į kartą“, – tvirtino parlamentaras.

Jam antrino ir P. Saudargas.

„Jau rusai įvedinėja praktiką, žinomą mums nuo Sovietų Sąjungos – jau keičia į savo valdžią po truputį, represuoja gyventojus, protestus gesina, suiminėja, rūsiuose tardo, kankina ir bando „perauklėti“ bei gniaužti tą pasipriešinimą.

Ukrainiečiai sako, kad jau dabar tose teritorijose įsijungia partizaninio pasipriešinimo modelis, kuriam jie ruošiasi, kurį koordinuoja jų specialiųjų operacijų pajėgos ir kova ten pereina į pogrindį, tad iš vidaus eis ten rusus „tvarkyti“, – komentavo parlamento vicepirmininkas.

Visgi jis akcentavo, kad partizaninis judėjimas priešinsis mažesniuose, jau okupuotuose miesteliuose.

„Ukrainiečiai mano, kad atlaikys ir Kyjivą, ir kitus. Jie nemano, kad visą jų teritoriją rusai sėkmingai užims. Yra tikėjimas“, – pabrėžė P. Saudargas.

Vis dar tikisi neskraidymo zonos ir lėktuvų

P. Saudargas Delfi taip pat sakė, kad ukrainiečiai vertina Vakarų paramą, tačiau vis dar tikisi jos stipresnės. Be to, vis dar viliamasi ir neskraidymo zonos.

„Jie laukia stipresnės reakcijos, neskraidymo zona jiems yra tema numeris vienas. Eiliniai kariai gatvėje tiesiog prie manęs priėjo, nes vis tiek čia yra ir objektų apsauga, ir savivaldybės, kur mes buvome, ir tiesiog paklausė: „Ar duos mums lėktuvų?“. Sakiau, jog manau, kad duos, tik pažymėjau, jog įvyko peripetijos, Lenkija truputį nesusikalbėjo su JAV, bet aš tikiuosi, jog ilgainiui tai išsispręs“, – pasakojo P. Saudargas.

Ukrainiečiai, pasak jo, supranta, kokia svarbi yra oro erdvė.

„Ant žemės kaip ir jie jaučiasi pakankamai tvirtai“, – pastebėjo Seimo vicepirmininkas.

Suveikė sirenos: Seimo nariams teko slėptis

Politikams ruošiantis kalbėtis su Delfi, Voluinės Volodymyre suveikė sirenos.

„Suveikė, žmonės tiesiog labai ramiai suėjo į savo vietas, be jokios panikos. Pabuvome pusę valandos ir dabar vėl išėjome. Raketos skrido į šalia esančią sritį. Taigi, patyrėme ir šį tarpsnį“, – pasakojo NSGK pirmininkas.

Jis teigė, kad baisu nebuvo.

„Jokiu būdu, nebuvo baisu. Drąsiausi Seimo nariai čia esame, tai problemų neturime. Esame išskleidę čia Trispalvę, neslankiojame pakampėmis, bet, aišku, tai nėra aktyvių veiksmų erdvė, tačiau jaučiasi, jog karas tikrai vyksta“, – sakė L. Kasčiūnas.

Panašiai kalbėjo ir P. Saudargas.

„Kartu su gyventojais teko leistis ir pabūti, kol praeina tas oro pavojus. Man paliko įspūdį ta jų ramybė, tas nusiteikimas, pasiryžimas“, – teigė Seimo narys.

Politikai Ukrainoje praleis visą dieną ir grįš atgal į Lietuvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją