Kadenciją baigusį pulkininką leitenantą Achimą Neitzertą pakeis naujasis gynybos atašė Lietuvai komandoras Thomas Hackenas. Pareigas baigiančiam vykdyti plk. ltn. A. Neicertui krašto apsaugos viceministras Marijus Velička įteiks krašto apsaugos sistemos medalį „Už nuopelnus“.

Akreditacijos ceremonijoje taip pat dalyvaus Vokietijos ambasadoriaus pavaduotojas Peteris Ziegleris, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai.

Naujasis gynybos atašė Lietuvai kmdr. T. Hakenas savo tarnybą Vokietijos kariuomenėje pradėjo 1990 metais, tarnavo ir ėjo vadovaujamas pareigas įvairiose Vokietijos karo laivyno fregatose („Karlsruhe“, „Niedersachsen“, „Mecklenburg-Vorpommern“, „Rheinland-Pfalz“). Už dalyvavimą tarptautinėse misijose yra apdovanotas Vokietijos ir NATO lygmens medaliais. Prieš pradėdamas diplomatinę tarnybą Lietuvoje kmdr. T. Hakenas ėjo karinio patarėjo pareigas Vokietijos užsienio reikalų ministerijoje.

Vokietijos gynybos atašė Lietuvai reziduoja Rygoje (Latvija).

Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministerijų bendradarbiavimas vyksta pagal 1994 m. pasirašytą ir 2010 m. atnaujintą susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje. Lietuva su Vokietijos gynybos sistemos institucijomis bendradarbiauja įvairiose srityse ir lygmenyse.

Bendradarbiaujama kovinio rengimo, ginkluotės įsigijimo srityse, Lietuvos ir Vokietijos kariai kartu budi tarptautiniuose pajėgumuose. Lietuvos kariai mokosi Vokietijos karinėse mokymo įstaigose. Nuo 1994 m. įvairias Vokietijos karinio mokymo įstaigas, tarp jų ir Bundesvero vadų akademiją, baigė daugiau nei 300 Lietuvos karių. Vokietijos atstovai prisidėjo vystant karinio mokymo sistemą Lietuvoje, teikė ekspertinę paramą.

Lietuva kartu su Vokietija dalyvavo kuriant Europos Sąjungos kovines grupes ir drauge budėjo 2010 metais.

Vokietijos karinių oro pajėgų kontingentas ir naikintuvai jau penkis kartus buvo dislokuoti Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, iš kur vykdė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją