Kaip pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Greta Gargasienė, teigiamą greitojo antigenų testo rezultatą gavęs žmogus turi atlikti PGR tyrimą.

„Tada nuo PGR atlikto tyrimo rezultato priklauso, ar jam patvirtinama liga, ar ne. Jei patvirtinama, užsivedamas mechanizmas, kai turi izoliuotis šeimos nariai“, – sakė ji.

Izoliuotis nuo šiol, nepriklausomai nuo jų imuninio statuso, turės tik šeimos nariai bei aukštos rizikos kontaktą su sergančiuoju turėję kolegos darbe.

„Asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, net ir turintys kontaktą šeimoje, nesiizoliuoja. Jie atlieka kiekvieną dieną testus“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė–Motiejūnė.

Ji teigė, kad svarstoma, jog PGR metodu patvirtinus COVID-19 ligą asmeniui, jo šeimos nariams pakaktų atlikti greituosius antigenų testus.

„Siūlymas buvo diskusijai, jog jeigu yra nustatyta COVID-19 PGR testo vienam iš šeimos asmenų, likusiems šeimos asmenims, kurie gyvena kartu su sergančiuoju, pakaktų ir greitojo antigeno testo teigiamo tam, kad fiksuotume susirgimą“, – sakė viceministrė.

Visgi ji akcentavo, kad greitasis testas yra skirtas savikontrolei, todėl plačiau jo taikyti vietoje PGR tyrimų neplanuojama.

Tvarka mokyklose

Mokyklose ir toliau galios atskira izoliavimo tvarka, kuri šiame etape keista nebuvo.

„Jei atlikus savikontrolei skirtą antigeno testą mokiniui įtariama COVID-19 liga, jam rekomenduojama atlikti tyrimą PGR metodu dėl ligos nustatymo mobiliame punkte“, – rašoma Švietimo, mokslo ir sporto interneto tinklapyje, skirtame informacijai mokykloms.

Siekiant išvengti didelių COVID-19 protrūkių šalies ugdymo įstaigose ir toliau tęsti kontaktinį ugdymą, nuo praėjusio penktadienio bendrojo ugdymo ir pirminio profesinio mokymo mokiniams pradėti dalinti savikontrolės testai. Jie bus dalijami kiekvieną penktadienį.

„Norime mokyklas išlaikyti atviras ir kiek įmanoma saugias. Greitieji antigeno testai padeda identifikuoti sergančiuosius ir užkirsti kelią protrūkiams mokyklose. Savaitgaliais namuose atliekami testai pridės dar vieną saugiklį – pirmadieniais į mokyklas grįš tik sveiki vaikai.

Labai raginame tėvus testuoti vaikus ar leisti atlikti testus patiems vaikams, kad virusas kuo mažiau plistų mokyklose. Kartu prašau savivaldybių vadovų pasirūpinti, kad testus vaikai gautų jau šį penktadienį“, – pranešime spaudai praėjusią savaitę buvo cituojama švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Savikontrolės tyrimai ugdymo įstaigose atliekami kas 3-4 dienas, todėl mokiniai testuojasi du kartus per savaitę. Įsigaliojus pakeitimams, mokiniai vieną iš šių testų galės atlikti namuose prieš grįždami į ugdymą po savaitgalio, o antruosius testus bus galima atlikti savaitei įsibėgėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)