A. Brazausko inauguracijos prezidentu metinės bus jau pirmadienį, tačiau grandiozinis jo įamžinimas taip ir liko planuose. Kol kas vienintelis svarus indėlis prezidentui atminti - atsiminimų apie jį knyga. Tiesa, jos pristatymas neapsiėjo be netikėtumų. Renginyje nepasirodė antroji A. Brazausko žmona K. Brazauskienė. Prezidento dukros tuo nesistebi, esą ji jokios pagalbos rašant knygą nesuteikė.

„Nenorėjo ponia Kristina rašyti atsiminimų su mumis kartu, ką aš žinau, nemėgsta gal mūsų”, - teigė Laima Mertinienė.

Žurnalistų klausiama, ar K. Brazauskienė buvo kviečiama rašyti, dukra atsakė teigiamai, tačiau esą nesulaukta ne tik prisiminimų, bet ir pagalbos pinigais. L. Mertinienę akivaizdžiai sunervino klausimai apie antrą tėvo žmoną.

„Nepradėkime apie Kristiną čia dabar, nenervuokite manęs”, - mestelėjo ji ir pasišalino.

K. Brazauskienė nustebo sužinojusi, kad knygos pristatymas jau įvyko. Ji atkerta, kad paremti knygos leidybą jos niekas neprašė.

Kristina Brazauskienė, A. Brazausko našlė

„Vakar vakare grįžau iš Visagino ir jokio pakvietimo negavau ir nežinojau, kad toks yra renginys. Negavau nei pakvietimo, nei prašymo jokio”, - teigė K. Brazauskienė.

Ji mano, kad knygos leidybai „užtenka tų finansų, nes tėvas (A. Brazauskas pakankamai paliko, net pagal testamentą per abi po pusę milijono, tai man atrodo, nemažai. Jei nepakako, tai tegul iš banko pasiima, kur tėvas palikimą paliko. Nemanau, kad čia yra varguolių gauja, kuri iš pašalpų gyvena”.

Į knygą savo atsiminimus sudėjo 146 asmenybės. Mintimis apie A. Brazauską pasidalino net aukščiausi šalių vadovai, tokie kaip prezidentė Dalia Grybauskaitė, Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka.

„Patys garsiausi pasaulio lyderiai atsiliepė į prašymą apibūdinti A.Brazauską. Šioje knygoje ne vien pozityvas aprašytas, bet yra ir kritinių straipsnių”, - teigė premjeras Algirdas Butkevičius.

Įdomu, kad knygos sudarytojas kai kurių žmonių prisiminimus priėmė, bet į knygą nedėjo. Vienas iš tokių - sausio 13-osios perversmo organizatorius Mykolas Burokevičius. A. Brazausko atminimo įamžinimo komisijos pirmininkas tikisi, kad ateityje pavyks įgyvendinti ir užstrigusius projektus, tokius kaip Brazausko vardo tiltas ar Kauno hidroelektrinė.

„Yra idėjų, žmonės pritaria, bet dabar jau nebūtina skubėt, nes daug padaryta”, - sakė komisijos pirmininkas Česlovas Juršėnas.

K.Brazauskienė visuomenei norėtų pademonstruoti Brazausko gintarų kolekciją, tačiau vis dar laukia atsakymo iš Valdovų rūmų.