Laidos pašnekovas teigė, jog visą praėjusią savaitę „nebuvo jokio ryšio, interneto, net SMS žinutės irgi buvo blokuojamos“.

„Vienintelis ryšys, kuris kažkiek veikė, tai buvo telefoninis ryšys“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo Almatoje gyvenantis lietuvis.

„Internetas Kazachstane bus įjungiamas atskiruose regionuose tam tikram laikui. Bet regionai ir laikas nėra detalizuojamas“, – apie ryšio sutrikimus pasakojo A. Jozėnas.

Pirmadienį Kazachstane yra paskelbta gedulo diena, nuleistos vėliavos, visos pramoginės televizijos programos nutrauktos, pasakojo jis.

„Nėra tikslių žinių, informacija nuolatos keičiasi apie žuvusiųjų skaičių. Bet kuriuo atveju, apie 170 žuvusiųjų, virš 100 iš jų – Almatoje. Čia buvo pagrindinės riaušės. Šiandien, vakar padėtis stabilizuojasi. Nuo pirmadienio pradeda veikti ir viešasis transportas, atsirado internetas, pradeda atsidaryti parduotuvės“, – pasakojo Žinių radijo pašnekovas.

Anot jo, šeštadienį jis buvo išėjęs pasivaikščioti į miestą, jame buvo daug karinės technikos, policijos.

„Mieste daug žmonių, viskas centre yra sugriauta, išdaužyta – parduotuvės, bankai, mėtosi sulaužyti bankomatai. O daug žmonių gatvėje ir juos galima suskirstyti į dvi kategorijas – vieni, kurie ieško nusipirkti maisto. Ir kiti – kurie eina su paketais, kuriuose yra maisto, tai tie laimingieji, žmonės juos stabdo, klausdami, kur gavo nusipirkti.

Nes didžioji dalis parduotuvių neveikia, vaistines kelias apėjome, irgi neveikia. Nes buvo problemos su produktais, kadangi dideli prekybos centrai išlaužti, sudeginti. O mažos parduotuvės tiesiog neturi prekių, kadangi yra bėdos su kuru, benzino kolonėlės irgi uždarytos“, – apie savaitgalį Almatoje pamatytus vaizdus Žinių radijo laidoje pasakojo lietuvis.

A. Jozėnas pasakojo, jog mieste daug civiliniais rūbais apsirengusių vyrų, kurie „nekrenta į akis“.

„Jie prie parduotuvių, kur daugiau žmonių. Bet iš jų elgesio matyti, kad jie yra iš saugumo tarnybų. (…) Nuolatos pravažiuodavo karinė technika. Netgi matėme vežamus sulaikytus riaušininkus. Viską rodo per televiziją, veikia tik viena vietinė televizija, vis rodo, kad tai vieną grupuotę su ginklais sugavo netoli Almatos. Dabar toks kaip valymas vyksta, bet miestas grįžta į normalų režimą, šūvių nėra“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ pasakojo Kazachstane gyvenantis lietuvis.

Riaušių Almatoje kontrolės mieste nebuvo, pasakojo A. Jozėnas.

„Buvau ne pačiame riaušių sūkuryje. (…) Kurį laiką valdžia buvo praradusi kontrolę. (…) Su ginklais, šaudė, grobė, degino policijos mašinas. Tikrai nei aš mačiau išėjęs, nei per televiziją, nebuvo jokių politinių reikalavimų. Kaip uraganas, kaip cunamis labai greitai, prasidėjo vakarų Kazachstane dėl dujų kainų. Ir iki Almatos, kur vyko pagrindinės riaušės yra apie 3 tūkst. kilometrų. Ten prasidėjo demonstracijos, valdžia labai greitai sugrąžino dujų kainas kaip buvo, visus reikalavimus įvykdė, net atlyginimus pakėlė to regiono gyventojams.

Ir ten viskas nurimo, žmonės išsivaikščiojo, susirinko savo palapines. Ir tada po kelių dienų viskas prasidėjo Almatoje – šturmas prezidento rezidencijos, merijos, kuri buvo paimta, televizijos bokšto, policijos skyrių, daug ginklų, susišaudymai. Netgi su pažįstamais kalbėjau, kurie naktį kažkur važiavo, tai grįžo jie su apšaudyta mašina“, – apie įvykius Almatoje pasakojo ten gyvenantis lietuvis.

Jo teigimu, sukėlus gaisrą buvo kviečiamos atsakingos tarnybos, o vaizdo įrašai liudija, kad protestuotojai grobdavo jų transportą.

„Tas prasidėjo praktiškai vienu metu visuose regionuose. Bet pagrindinis karas praktiškai vyko Almatoje“, – sakė lietuvis A. Jozėnas.

Paklaustas, kurią pusę labiau palaiko gyventojai, Almatoje gyvenantis lietuvis A. Jozėnas pasakojo, jog jos aplinka yra valdžios pusėje.

„Pasakysiu atvirai, šiuo metu bent jau mano aplinkoje visi yra valdžios pusėje. Kai anksčiau būdavo kokių demonstracijų, visaip būdavo. O dabar, kai prasidėjo kaip karas, jokių politinių reikalavimų ir nieko. Ir tai, ką matė mieste mano draugai ir aš, tai nėra panašu į kažkokius politinius dalykus. Čia toks tikrai nepavykęs politinis perversmas – daug žmonių neteko verslų. (…) Visų galvoje dabar tik noras, kas viskas kuo greičiau pasibaigtų“, – teigė Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas A. Jozėnas.