Kauno savivaldybė savo žinioje turi beveik 4,6 tūkst. socialinių būstų. Aiškėja, kad būstų remontas valdininkams galėjo tapti aukso kasykla.

Sukėlė įtarimą

Į viešumą galimai neskaidrūs darbai ėmė kilti tuomet, kai Kauno miesto savivaldybės Socialinių, sveikatos ir šeimos komiteto nariai nusprendė nuodugniau išnagrinėti, kaip naudojami socialiniams būstams remontuoti skirti pinigai.

Komiteto bei Kauno miesto savivaldybės narys Artūras Orlauskas teigia, kad miesto tarybą nuolat pasiekia prašymai socialinių būstų remontui skirti šimtatūkstantines sumas.

„Neša porcijomis – po 20 butų ir panašiai. Grubiai sakant, sąmatos siekia 330-350 tūkst. Lt. Kainos, aišku, didelės, mums pasirodė per didelės ir mes nusprendėme pasižiūrėti“, - DELFI teigė A. Orlauskas.

Komiteto nariai aplankę butus buvo šokiruoti.

„Radome tokią situaciją. Parašyta: reikia keisti langus, o mes randame jau sudėtus plastikinius langus, nors sąmatoje parašyta, kad reikia keisti langus. Parašyta, kad buto remontui reikia 8 tūkst. Lt, nors realiai viską galima padaryti už 3 tūkst.“, - stebėjosi frakcijos „Dirbam Kaunui“ atstovas.

Konfliktas tarp komiteto narių ir savivaldybės Turto skyriaus specialistų kilo dar praėjusį rudenį, o politikams buvo pasiūlyta nekišti nosies, kur nereikia.

„Sąmatos išpūstos, prirašyta darbų. Rašoma, kad reikia pakeisti sudegusią elektros instaliaciją, nors instaliacija sudėta nauja. Parašyta, kad grindų nėra, o grindys yra. Kilo konfliktas, nes mes pasakėme, kad čia yra betvarkė. Mums buvo pasakyta: jūs nesikiškite, jūs nekompetentingi ir trukdote mums dirbti. Man taip nedrįso pasakyti, bet dabartinę pirmininkę Loretą Kudarienę išvadino kvaila blondine“, - teigė A. Orlauskas.

Vadina nusikaltimu

Artūras Orlauskas
Komiteto nariai kreipėsi į Kauno savivaldybės administraciją su prašymu pasiaiškinti dėl susidariusios situacijos. Tačiau norimų atsakymų nesulaukta.

„Radome krūvą pažeidimų ir prirašytų darbų. Mes paprašėme savivaldybės administracijos ištirti klausimą, kodėl prirašomi darbai. Tai yra nusikalstama – išpūstos sąmatos, įkainiai neatitinka tikrovės, grubiai tariant, darbų prirašyta dukart daugiau. Gavome atsakymą, kad administracija atliko tarnybinį patikrinimą ir konstatuota, kad įkainiai geri. Mes klausiame, kodėl darbai prirašyti, o jie atsako, kad įkainiai geri“, - stebisi A. Orlauskas.

Pardavė pusvelčiui

A. Orlauskas žodžių į vatą nevynioja. Jo manymu, savivaldybėje veikia grupė suinteresuotų valdininkų, kurie pelnosi miesto sąskaita.

„Yra susidariusi grupuotė žmonių, kuri piktnaudžiavo. Piktnaudžiavo ir niekas jų nekontroliavo. Akivaizdu, kad darbai buvo nedaromi, darbai nurašinėjami. Nurašinėjami ir pinigai. Tai yra lėšų grobstymas. Aišku, pinigus jie dalijosi, nes vienas kitą dengia kryžiumi. Tarkim, stovi nauji skaitliukai ir jie mums aiškina, kad čia viskas sudegę. Tai sakau: čia mes durni ar jūs kvaili?“ - sako politikas.

A. Orlauskui taip pat įtarimą kelia tai, kad už savivaldybės lėšas suremontuoti butai netrukus buvo parduoti už juokingas kainas.

„2009 metais suremontuoja butą už 60 tūkst., o 2010 metais įvertina, kad jis yra nugyventas ir parduoda už 400 Lt. Tokiu būdu 2009 metais už daugiau nei 100 tūkst. Lt buvo suremontuoti trys butai, kuriuos visus tris pardavė už kiek daugiau nei 8 tūkst. Lt., o prieš metus jų remontui išleista daugiau nei 100 tūkst. (...). Faktas, kad tuos butus pardavė už didesnę sumą, tik ant popieriaus parodė (mažą sumą – DELFI). O viskas nuėjo kažkam į kišenę. Sakykime taip – čia šaika buvo susidariusi gera“, - neslepia A. Orlauskas.

Nejaučia kontrolės

A. Orlauskas pastebėjo, kad Kauno valdžia laikosi labai „minkštos“ politikos ir neužkerta kelio galimam lėšų grobstymui.

„Jie verkdami griūna po kojomis, kad tik iš rankų nepaleisti kąsnio. O kadangi savivaldybės administracijos ir mero pozicija yra minkšta, nežinau, kodėl ji tokia minkšta, tai jiems leidžiama daryti tokius fokusiukus. Jeigu jiems nekerti per ranką tai jie daro. Jie mato nuolaidžiavimą. Kodėl tas nuolaidžiavimas yra, galima spėlioti. Galima daryti prielaidas, kad, matyt, naudinga. Nes realiai tai akis bado. Audito išvadas, kurias kontrolierius padarė, ten yra katastrofa. Ten yra konkreti baudžiamoji byla“, - sako A. Orlauskas.

Socialinių, sveikatos ir šeimos komiteto nariai kreipėsi į Kauno savivaldybės administracijos vadovą Dainių Ratkelį su prašymu dokumentus perduoti prokurorams.

Kreipėsi į prokurorus

Dainius Ratkelis
D. Ratkelis trečiadienį DELFI patvirtino, kad medžiaga antradienį buvo perduota prokurorams.

„Pasirašiau ir antradienį kreipėmės į prokuratūrą. Jei bus nusikalstamų veiksmų teks atsakyti, jei nebus tai nebus. Kol kas sunku pasakyti, tačiau situacija įtarimų kelia“, - teigė Kauno savivaldybės administracijos vadovas.

Tiesa, D. Ratkelis nesistebėjo, kad butai parduodami pusvelčiui, tačiau direktoriui nesuprantama, kam reikėjo remontuoti butus ir tuomet juos parduoti po kelis šimtus litų.

„Man nekelia abejonių, kad butai parduodami už kelis litus – ten yra vertinimai visokie, yra visokios tvarkos, yra nusidėvėjimai. Tai man nenuostabu. Bet jei butą ruošiamasi parduoti, kam jį remontuoti? Šis klausimas man kelia abejonių ir man tai yra nesuprantama“, - DELFI teigė D. Ratkelis.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė Vaida Kibirkštytė DELFI teigė, kad kol kas jokio skundo iš Kauno savivaldybės dar nėra gauta.

Poskyrio vedėjas: svarbiausia – sąžiningumas

Kauno miesto savivaldybės administracijos Socialinio būsto tvarkymo poskyrio vedėjas Jonas Juocevičius DELFI neigė, kad remontuojant socialinius būstus įsivyravo korupcija.

J. Juocevičius teigė girdėjęs „įvairiausių gandų“, o iš savo pavaldinių reikalauja itin tikslaus ir sąžiningo darbo.

„Tokios nuogirdos yra. Negaliu nieko konkrečiai pasakyti, kadangi tai yra tik kalbos. Kalbos yra, buvo ir bus. Apkalbos visada bus – vieniems padaro, kitiems nedaro. Vieni kalba vienaip, kiti – kitaip. Kiekvienas kalba taip, kaip jam tinka. Kai yra tokie darbai tai kalbos buvo, yra ir bus. Aš, iš savo pusės, iš darbuotojų reikalauju sąžiningumo, darbo atlikimo, kad sąmatos būtų kuo tikslesnės. Kitokio būdo negali būti. Kartais pikta dėl kalbų, bet iš žmonių liežuvio neatimsi“, - teigė J. Juocevičius.