“Kol man nebus paaiškinta, kas tai yra - jokio konkurso nebus”, - teigė Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

Politiko įstaiga dirba be konkurencijos

“Kauno diena” gavo dokumentų kopijas, įrodančias, kad pastaraisiais metais miesto valdžia ypač dosniai žarstė lėšas viešajai įstaigai “Kauno nova”, kurios valdybos pirmininkas - miesto Tarybos narys G.Petrauskas.

Prieš dvejus metus tarp Savivaldybės, apskrities viršininko administracijos ir “Kauno novos” pasirašyta sutartis “Dėl Kauno miesto ir regiono strategijos iki 2030 metų rengimo ir koordinavimo”. Tais pačiais metais iš Kauno biudžeto politiko vadovaujamai įstaigai atseikėjama 35 tūkstančiai litų. Pernai po “neskelbiamų derybų” “Kauno nova” iš miesto biudžeto gavo 95 tūkstančius litų.

Šiemet po “supaprastintų derybų” “Kauno novai” užsimota atseikėti 140 tūkstančių litų. Tokį sprendimą Viešojo pirkimo komisija priėmė gegužės 10 dieną, tačiau jį įgyvendinti sutrukdė Savivaldybės administracijos direktorius. Be jo parašo negalima pradėti pirkimo procedūrų.

“Kauno novos” atstovų netrūksta ir mero Arvydo Garbaravičiaus potvarkiu sudarytoje darbo grupėje, atsakingoje už patvirtintus miesto strateginio plano projektus.

“Galime įtarti, kad tokie pinigai mokami ne už gražias akis. Tačiau blogiausia, kad apie tarp apskrities, Savivaldybės ir “Kauno novos” pasirašytą sutartį miesto Tarybos nariai net nebuvo informuoti”, - teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Rimantas Mikaitis.

Tarybos nario G.Petrausko įstaigai “Kauno nova” miesto valdžia buvo dosni ir 2003-iaisiais. Tuomet atseikėta 85 tūkstančiai litų, kurie buvo skirti Kauno intermodalinio terminalo studijai parengti.

Specialistai gūžčiojo pečiais

“Aš jam žodžiu paaiškinau, kas yra strateginis planas. Jeigu reikės, paaiškinsiu ir raštu. Direktorius neseniai dirba, gal kažko nesupranta. Čia ne mano sugalvota. Atsiversk Europos programos “Espon” tinklalapį ir viską suprasi. Mes rengsime ne miesto, o regiono strateginį planą iki 2030-ųjų. Ir patikėk - tai tikrai bus daroma. Niekas man neįrodys, kad to nereikia daryti”, - tikino miesto Tarybos narys G.Petrauskas.

Miesto plėtros departamento direktorius Povilas Kuprys teigė, kad apie planuojamą rengti projektą departamento atstovams tebuvo “užsiminta žodžiu”.

“Lietuva neturi strateginio plano iki 2030-ųjų. Kodėl Kaunui reikia kurti tokį projektą? Kaip čia švelniau pasakius, tai galima vertinti kontroversiškai. Tokių planų neturi nei Susisiekimo, nei Ūkio ministerijos, todėl labai sunku prognozuoti ir miesto vystymosi kryptis”, - teigė P.Kuprys.

Bando aplenkti Lietuvą?

“Kauno dienai” užsiminus, kad kol Lietuva neturi parengusi tokios tolimos strategijos, būtų keblu kurti miesto ir regiono viziją, G.Petrauskas leido suprasti, kad jam tai nėra svarbu. Jis taip pat patvirtino, kad Lietuva nedalyvauja ir tarptautinėje programoje “Espon”.

“Na ir kas, joje dalyvauja ne šalys, o regionai. Būtent dėl to rengsime ne miesto, o apskrities strateginį planą”, - teigė G.Petrauskas.

Tačiau kitos Kauno apskrities savivaldybės šios miesto Tarybos nario idėjos neparėmė ir neskyrė nė lito. Vienintelė Kauno miesto savivaldybė, likus kelioms dienoms iki šių metų biudžeto tvirtinimo, numatė skirti 140 tūkstančių litų. G.Petrauskas siekė, kad iš biudžeto būtų skirta net 300 tūkstančių litų.

“Ar ne per brangiai kainuoja vienas balsas? Buvęs liberaldemokratas prisijungė prie valdančiosios koalicijos ir dabar visus šokdina, nekreipia dėmesio į specialistų išvadas. Tuo puikiai įsitikinome, kai parengėme specialią studiją, kurioje numatyta, kad krovininis uostas turėtų būti statomas Marvelėje. G.Petrauskas specialistų išvadas ignoruoja ir toliau įrodinėja savo tiesas”, - teigė miesto Tarybos narys socialdemokratas Gintautas Labanauskas.

Politikų-dirigentų galia sumažės

Kalbos apie Kauno viziją iki 2030-ųjų, tam skiriami pinigai stebina specialistus. Savivaldybės administracija jau ėmėsi konkrečių žingsnių siekdama pakeisti pernai patvirtintą miesto strateginį planą.

“Kauno diena” rašė, kad jame apstu “vasiukus” primenančių projektų. Nemaža dalis jų - proteguojami būtent G.Petrausko.

“Mane piktina, kai tvirtinami planai ir neįvertinamos galimybės. Jau sudaryta darbo grupė, kuri analizuoja patvirtintą strateginį planą. Siekiame išsiaiškinti, kodėl į jį įtraukti projektai neįgyvendinami. Taip pat bandysime nustatyti prioritetus”, - teigė A.Keserauskas.

Paklaustas apie miesto Tarybos nario G.Petrausko ir jo komandos bandymus savaip interpretuoti strateginį planą, Savivaldybės administracijos direktorius teigė, kad visi planai bus tikrinami. “Savivaldybė turi užsiimti jai priskirtais darbais ir nesikišti, kur nereikia. Atskiri politikai negali daryti įtakos administracijos darbui. Mes vadovaujamės tik miesto Tarybos sprendimais”, - teigė administracijos vadovas.

A.Keserauskas neslėpė, kad šiuo metu strateginį planą prižiūri kelios komisijos, administracijos skyrius, todėl ir pasigirsta įvairių interpretacijų.

“Toks chaosas netoleruotinas. Sunkiai suvokiu, kai vieni idėją pristato, o kiti ją turi įgyvendinti. Idėjos autorius turi iki galo būti atsakingas už savo projektą. Taip pat nenormalu, kai sudarant planus visiškai neatsižvelgiama į biudžeto galimybes”, - teigė Savivaldybės administracijos direktorius.

Rengiami pakeitimai

Strateginio planavimo skyriaus vedėjas Saulius Lukošius vakar dar nekomentavo, kokie rengiami strateginio plano pakeitimai.

“Galimi keli variantai. Kai kurie projektai gali likti strateginiame plane, tačiau reikia aiškiai nurodyti, kad jie nebus finansuojami iš Savivaldybės lėšų. Kitas variantas - juos išbraukti iš plano. Kalbame apie tokius projektus, kurie nėra Savivaldybės kompetencija arba išeina už jos ribų. Mūsų skyrius taip pat siekia parengti artimiausių metų priemonių planą, kuris būtų suderintas su Kauno biudžeto augimu. Jame jokių avantiūrų nebus”, - teigė S.Lukošiaus.

“Kauno dienos” žiniomis, specialistams abejonių sukėlė ir Kauno intermodalinio terminalo projektas. Niekas neprieštarauja, kad jis būtų įgyvendinamas, tačiau Savivaldybė neketina jo finansuoti. Šį projektą ypač globoja G.Petrauskas. Preliminariais apskaičiavimais, iš miesto buvo numatyta gauti ne vieną dešimtį milijonų litų.

“Kauno dienai” užsiminus, kad Savivaldybės administracijos direktorius sudarė darbo grupę, kuri analizuoja miesto strateginį planą, G.Petrauskas žadėjo “greitai viską išsiaiškinti” ir neslėpė, kad savo idėjų atsisakyti neketina.