Po savivaldybių tarybų rinkimų Kauno socialdemokratai suskilo į dvi stovyklas. Vieni viešai pradėjo kritikuoti Kauno skyriaus pirmininką Gintautą Labanauską, o kiti stojo jį ginti. Šeštadienį vykusioje konferencijoje šis konfliktas baigėsi atomazga - skyriaus vadovybėje įvyko permainos.

Į partijos lyderio nuomonę neatsižvelgė

Į LSDP Kauno skyriaus konferenciją atvyko ir Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Brazauskas. Dar prieš šį renginį buvo aišku, kad miesto socialdemokratus drasko nesutarimai.

“Kauno skyriuje būta įvairių laikotarpių. Iš tiesų vienu metu jis tarsi buvo užšalęs. Dabar matome, kad Kauno socialdemokratai pajudėjo į priekį. Nesakau, kad tai tik G.Labanausko, bet ir visų bendro darbo rezultatas. Negaliu agituoti nė už vieną kandidatą, tačiau dabartinis pirmininkas galėtų sėkmingai tęsti pradėtus darbus”, - prieš pirmininko rinkimus teigė A.Brazauskas.

Tačiau miesto socialdemokratai naujuoju Kauno skyriaus pirmininku išrinko S.Vaičikauską. Už jį balsavo 101 konferencijos dalyvis, o už G.Labanauską - 87.

Pageidavo visuotinio susirinkimo

Dar prieš prasidedant konferencijai abiejų pusių stovyklos nebuvo ramios dėl balsavimo rezultatų. “Pagal dalyvių skaičių pajėgos - apylygės. Kažką prognozuoti sunkoka”, - kuždėjosi užkulisiuose socialdemokratai.

G.Labanauskas neslėpė, kad siekė sukviesti ne konferenciją, o visuotinį Kauno skyriaus susirinkimą, kuriame lyderį rinktų apie 600 narių. Tačiau tam pasipriešino Kauno skyriaus taryba, kurioje dominavo buvusio lyderio oponentai.

“Mane kaltina autoritariniu vadovavimu. Tačiau siekiau, kad svarbiausius sprendimus priimtų kuo daugiau žmonių. Galiu tik apgailestauti, kad nepavyko įtikinti tarybos, jog ji nebijotų Kauno skyriaus narių pozicijos”, - teigė G.Labanauskas.

“Tai - fikcija. G.Labanauskas yra išbandęs įvairias transporto rūšis, tačiau buldozerio vairalazdė jam priimtiniausia”, - teigė socialdemokratas Saulius Meilutis, sukėlęs salėje nemenką šurmulį.

“Kažkam, matyt, užlipo ant nuospaudų, todėl dabar ir vyksta šis puolimas. Per dvejus metus jis nuveikė kur kas daugiau nei kiti vadovybės nariai”, - G.Labanauską užstojo Bronislovas Kučinskas.

Prabilo apie intrigas

Per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus Kauno socialdemokratai iškovojo 7 mandatus ir pirmą kartą dešiniųjų citadele vadinamame mieste užėmė antrąją vietą. Tačiau palyginti su 2002-aisiais vykusiais rinkimais, už socialdemokratus balsavo 7 tūkstančiais rinkėjų mažiau.

“Kandidatų sąrašas nebuvo optimalus. Galima pastebėti ir tam tikras reitingavimo intrigas. Be to, Kauno socialdemokratus į rinkimus turėjo vesti kitas lyderis - Zigmantas Benjaminas Kazakevičius”, - teigė Evaldas Gustas.

Net aptardami rinkimų rezultatus socialdemokratai tarsi stovėjo skirtingose barikadų pusėse. Vieni stengėsi kuo labiau įgelti buvusiam lyderiui G.Labanauskui, o kiti stojo jį ginti ir vardijo kitų tariamas ir tikras ydas.

Buvęs vadovas tapo pavaduotoju

Į Kauno skyriaus pirmininko postą buvo iškelti penki kandidatai. Miesto tarybos narė Orinta Leiputė ir Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Rabačius iškart paragino balsuoti už S.Vaičikauską ir savo kandidatūras atsiėmė. Tą patį tik be jokios agitacijos padarė ir Antanas Ivanauskas.

“Gyvenimas pasunkėjo, atsakomybė padidėjo”, - išgirdęs rinkimų rezultatus sakė S.Vaičikauskas. Jis iškart pažadėjo, kad skyriuje jokių revoliucijų nekels, o bandys ieškoti kompromisų. Tai patvirtindamas pirmuoju pavaduotoju jis pasiūlė išrinkti G.Labanauską.