Kauno rajono meras Valerijus Makūnas šiuo sprendimu piktinasi ir žada kartu su savivaldybės taryba ieškoti būdų, kaip į keblią situaciją patekusiems gyventojams kompensuoti jiems teksiančią finansinę naštą.

Ne Kauno gyventojams kaina didėja 16 kartų

Dalį pakaunės prisijungti siekiančio Kauno miesto ir su tuo nesutinkančio Kauno rajono savivaldybių konfrontacija, panašu, bandoma išnaudoti miesto darželius lankančių rajono vaikų kozirį.

Kauno savivaldybės tarybos sprendimu žymiai padidinta kaina mieste gyvenamosios vietos nedeklaravusiems tėvams. Nuo sausio 1 d. už darželyje vaiko praleistą dieną tėvai privalės mokėti 9,20 euro. Jeigu vienas iš tėvų deklaravęs gyvenamąją vietą Kaune, ši kaina bus kiek mažesnė – 4,89 euro.

Jei abu tėvai kauniečiai, jiems mokestis nedidės. Už vieną darželyje praleistą dieną teks mokėti tiek, kiek ir anksčiau, – 0,58 euro.

Kauniečių sprendimas sukels priešpriešą

Tokiam kaimyninės savivaldybės sprendimui nepritariantis Kauno rajono meras V. Makūnas sako ieškosiantis būdų, kaip tėvams kompensuoti drastiškai padidėsiantį mokestį už darželius. Pasak mero, šiuo metu į miesto darželius savo vaikus leidžia apie 400 rajono savivaldybės gyventojų.

„Šie vaikų darželiai yra valstybiniai, į juos investuoja ir valstybė, ir savivaldybė. Manau, jog tokie dalykai turi būti sprendžiami labiau susitarimais, nei vienašališkais sprendimais.

Šis sprendimas, kuris buvo skubotai priimtas Kauno miesto savivaldybės tarybos narių, sukels didžiulę priešpriešą, ir ne tik kalbant apie Kauno rajono gyventojus. Kaune yra daug atvykusių jaunų žmonių, tačiau neturinčių galimybės čia deklaruoti savo gyvenamosios vietos. Arba ją deklaruoja tik vienas iš tėvų“, – DELFI sakė Kauno rajono meras V. Makūnas.

Ragina atsisakyti „kunigaikštysčių“ aptvėrimo

Jis minėjo, kad ši problema aktuali ne tik Kauno rajonui, bet kitoms, prie didžiųjų šalies miestų esančioms, „žiedinėms“ savivaldybėms. V. Makūnas taip pat akcentavo, jog vidinė migracija, kai žmonės keliasi gyventi į kitus miestus, arba gyvena vienoje savivaldybėje, o dirba kitoje – neišvengiamas procesas.

„Nėra blogai, kad jauni žmonės migruoja, juda. Kauniečiai dirba Vilniuje, vilniečiai – Kaune. Iš Šakių atvažiuoja dirbti į Kauno rajoną ir taip toliau. Tačiau jie visi – Lietuvos piliečiai.

Manau, jog turėtume keisti tvorų tvėrimo, „kunigaikštysčių“ aptvėrimo mąstymą. Daugiau galvoti apie žmones, kurie į vieną ar kitą vietą atvažiuoja gyventi, dirbti bei kurti, jiems sudaryti sąlygas“, – svarstė Kauno rajono savivaldybės vadovas.

Į keblią padėtį patekusiems tėvams ruošia kompensavimo mechanizmą

Kauno rajono meras žadėjo, kad bus ieškoma būdų, kaip sumažinti padidėsiančią finansinę naštą tiems savivaldybės gyventojams, kurių vaikai lanko mieste veikiančius darželius.

„Savo savivaldybės taryboje mes svarstysime, kaip tėvams, kurie abu deklaravę savo gyvenamąją vietą Kauno rajone, o vaikus leidžia į Kauno miesto darželius, kompensuoti išlaidas“, – žadėjo V. Makūnas,

Paklausus, kokia išlaidų dalis bus kompensuojama, V. Makūnas atsakyti negalėjo. Jis minėjo, kad šis klausimas dar bus nagrinėjamas.

„Tai mūsų žmonės, kurių vaikai nepateko į Akademijos, Garliavos, Raudondvario, Užliedžių ar Domeikavos darželius. Manau, toks sprendimas bus socialiai teisingas“, – sakė Kauno rajono meras V. Makūnas.

Kauno rajone sparčiai augant gyventojų skaičiui, plečiantis priemiesčio gyvenvietėms, vietų trūkumas vaikų darželiuose išlieka itin opi problema. Dėl to tėvai, kurių vaikai nepatenka į rajono darželius, priversti rinktis esančius Kauno mieste. Čia vaikus leidžia ir nemažai Kaune dirbančiųjų.