Ar pirmadieniais giedos himną, spręs kiekvienos mokyklos bendruomenės.

Diskusijos buvo nutrauktos

Mintis bendrojo lavinimo mokyklose įvesti tradiciją giedoti himną kilo Kauno merui Andriui Kupčinskui. Beje, himnu pamokos pirmadieniais iki šiol jau pradedamos keturiose laikinosios sostinės mokyklose.

Idėjai pritarė ir Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyrius, kuris kelerius metus skatina ir ragina ugdymo ir švietimo įstaigas įvesti tradiciją, pagal kurią visose Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklose būtų giedamas Valstybinis himnas - Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė" kiekvieną pirmadienį nustatytu laiku.

„Naujų Lietuvos valstybės himno giedojimo tradicijų įdiegimo klausimais diskutuojama su mokyklų vadovais pasitarimuose ir individualiai. Vadovai skatinami mokiniams patraukliu būdu formuoti pilietinę sampratą, gilinti žinias apie valstybės simbolius, jų reikšmę, ugdyti mokinių pagarbą ir pilietinę bei tautos savimonę. Be abejo, pačios mokyklos, mokinių tarybos turi apsispręsti, kurią dieną būtų atliekama Tautinė giesmė, šiuo atžvilgiu negali būti jokios prievartos", - teigė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Tarybos nariai siūlymą vertino prieštaringai.

„Himno giedojimas vistiek išliks mokinių galvelėse“, - sakė Gediminas Budnikas.

„Per prievartą žmogui nieko neįsiūlysi. Žmogus pats turi būti sąmoningas“, - sakė Gintarė Skaistė.

„Ar jau nebėra Kaune svarbesnių klausimų? Ar nėra daugiau apie ką kalbėti ir diskutuoti?“, - teigė buvęs Kauno meras Rimantas Mikaitis.

„Tai ir mes posėdžius pradėkime himno giedojimu“, - sakė tarybos narė Ona Balžekienė.

Galiausiai diskusijas nuspręsta nutraukti, tačiau politikai ir toliau aktyviai reiškė nuomones nuo šoninių mikrofonų.

Mokiniai nenori giedoti

Posėdyje pasisakė ir mokinių atstovas Dovydas Bernotas. Apklausus Kauno mokyklų mokinių tarybas paaiškėjo, kad mokiniai netrykšta noru giedoti himną.

„Mes raginame tarybą nepriimti šio sprendimo. Prievole diegiamos priemonės neišugdys patriotiškumo. Priešingai – tai sukels priešišką reakciją, sumenkins himno reikšmę“, - teigė D. Bernotas.

„Tai apskritai paklauskime vaikų: ar jie nori eiti į mokyklą“, - siūlė tarybos narys Stanislovas Buškevičius.