Antradienį Kauno miesto savivaldybės vadovas A. Kupčinskas kategoriškai atmetė visus kaltinimus ir teigė nežadąs atsisakyti ankstesnių savo žodžių. Jo manymu, liberalcentristų atstovas Vytautas Mikėnas - savivaldybės įsteigtos viešosios įstaigos "Krepšinio perspektyvos", per kurią "Žalgiriui" teikiama finansinė parama, direktorius - tyčia vilkino parengti reikalingus dokumentus. Ir atrodo, jis pasistengė, kad tik "Kauno energijos" valdyba kuo ilgiau nepriimtų sprendimo dėl laidavimo bankui, kuris suteiks krepšininkams paskolą.

"Manau, V. Mikėnas galėjo turėti didelę lobistinę įtaką, todėl visas šis reikalas taip komplikavosi. Spręsime dėl šio žmogaus tinkamumo toliau eiti pareigas. Be to, kyla abejonių, ar reikalinga pati įstaiga, kai nuo šių metų kovo savivaldybė jau turi įsisteigusi Sporto rėmimo fondą. Per jį galėsime organizuoti paramos teikimą, tiksliau - su sportu susijusių programų finansavimą. O dabar turime iki pabaigos išspręsti "Žalgirio" rėmimo klausimą", - sakė A. Kupčinskas.

Miesto tarybos nario Arvydo Garbaravičiaus teigimu, visokių būdavo problemų dėl "Žalgirio" krepšininkų rėmimo ir anksčiau, bet tai būdavo išsprendžiama tyliai, be grasinimų iš darbo atleisti energetikos įmonės generalinį direktorių ar paleisti jos valdybą.

"Manytume, miesto vadovui nepritinka svaidytis kaltinimais, demonstruojant savo neišmanymą ir visišką nesugebėjimą valdyti. Melas kaltinti "Kauno energijos" valdybą sabotažu, kurį atseit inicijavo liberalcentristai", - aiškino jis spaudos konferencijoje.

Pasak A. Garbaravičiaus, patys konservatoriai pasistengė iš visų valdybų ir stebėtojų tarybų liberalcentristus išmesti, jų nėra ir energijos įmonėje. Opozicijos teigimu, "Žalgirio" rėmimo korta naudojama dėl geresnio mero įvaizdžio, "bet daroma viskas, kad komanda baigtų egzistavimą".

ELTA primena, kad "Kauno energijos" valdyba pirmadienį apsisprendė tapti garantu bankui dėl paskolos "Žalgiriui" remti. Valdyba įpareigos bendrovės generalinį direktorių Sigitą Aleksandrą Matelionį pasirašyti laidavimo raštą.

Pagal šį raštą vienas komercinių bankų suteiks 5 mln. litų paskolą "Krepšinio perspektyvų" viešajai įstaigai, per kurią Kauno miesto savivaldybė finansiškai remia krepšinio klubą "Žalgiris".

"Kitų galimybių gauti "Žalgiriui" reikalingų lėšų savivaldybė neturi, - pirmadienį aiškino miesto meras A. Kupčinskas žurnalistams. - Biudžeto surinkimo planas nevykdomas, privatizavimo sąmata taip pat nesurenkama".

Į klausimą, kodėl pasirinkti būtent energetikai, kuriems savivaldybė nuo praėjusio šildymo sezono liko skolinga ne vieną milijoną litų už jai priklausančių ikimokyklinių, socialinių įstaigų, mokyklų šildymą, meras atsakė, kad nieko kito pasirinkti nebuvo galima.

"Kitos įmonės - "Autrolis", "Kauno autobusai" perka transporto priemones, todėl jau turi įsipareigojimų bankams. "Kauno vandenų" įmonė vykdo tarptautinius projektus, kurie taip pat susiję su bankais. "Kauno švara" neturi pakankamai turto, kad galėtų tapti garantu bankui", - sakė miesto vadovas.

Pati Kauno miesto savivaldybė negali šiemet imti daugiau kreditų, nes baigia išnaudoti skolinimosi limitą. Rezerve - tik likučiai, pasak mero, reikalingi pradėtai Nemuno saloje sporto arenos statybai.

"Kauno energijos" įmonė, kaip teigia jos generalinis direktorius A. S. Matelionis, turi apie 50 mln. litų kreditinių įsiskolinimų. Vartotojai įmonei skolingi per 20 mln. litų, daugiau nei dešimtadalį šios sumos sudaro Kauno miesto savivaldybės skolos.