Delfi susisiekus su A. Mickiene, klinikos vadovė šią situaciją vadino „didžiuliu nesusipratimu“.

Primename, kad penktadienį vakare premjeras Saulius Skvernelis pasibaisėjo žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės paviešinta informacija dėl sąlygų medikams Kauno infekcinėje ligoninėje.

Pasak jo, jei faktai pasitvirtins, ligoninės vadovas turi būti atleistas.

Į vadovo pusę stojo ir klinikos vadovė A. Mickienė.

„Reikia pabrėžti, kad maišeliuose esantys kostiumai yra trečiasis sluoksnis, kuriuo vilkdavosi gydytojos. Ant jo užsideda dar vienkartinį chalatą ir prijuostę, taigi po ligonio apžiūros, gydytojas nusiimdavo du viršutinius sluoksnius, rankogalius, pirštines, ir sulankstydavo tą trečią vidinį sluoksnį. Nei vienas kostiumas nepateko į maišus, su kuriuo buvo tikrinamas koronavirusu užsikrėtęs asmuo.

Mes kiekvieną dieną, kol atlikdavome mobilių patikrų punktų paslaugas, turėdavome po 20-25 pacientus su įtariama COVID-19 infekcija.

Ir tik vienam per dieną pasitvirtindavo infekcija. Iki šios dienos mūsų klinikoje buvo paimta 360 mėginių ir virusas patvirtintas 22 žmonėms.

Jūs paskaičiuokite ir pagalvokite, prie tų 360 pacientų su visa apranga eidavo 2 žmonės. Žiūrėkite, kokia yra tikimybė, kad testas bus teigiamas. Viską vertinome pagal protingumo kriterjų.

Nei vienas maišelyje kostiumas nebuvo nuimtas nuo aktyvias intervencijas dariusio mediko. Mes turėjome sunkios būklės pacientų, kuriems buvo įtariamas koronavirusas, jie gulėjo reanimacijoje ar buvo po hemodializės.

Gydytojai su ta pilna apranga turėjo kaip reikiant prie jų darbuotis. Tai po tokių pacientų jokiais būdais drabužiai nebuvo naudojami antrą kartą ir nebuvo saugomi.

Tad vadovavomės proto kriterijumi, sutaupytas trečiasis vidinis sluoksnis po pacientų, kurie buvo aptarnauti visiškai saugioje aplinkoje, o medicinos personalas neturėjo jokio tiesioginio kontakto“, – aiškino A. Mickienė.

Veryga: pagal vieną nuotrauką žmogaus atleisti negalima

Anot Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, kol vyks tyrimas Kauno klinikinės ligoninės vadovas A. Naudžiūnas lieka nušalintas.

„Kolektyvas vadovą palaiko. Norėsime tą situaciją ramiai išsiaiškinti, bet tą pasistengsime padaryti per maksimaliai trumpą laiką, kad nestrigtų klinikos darbas.

Vadovo nebuvimas, net ir laikinas, kelia įtampą darbuotojams.

Daugelyje įstaigų gali kilti netikėtų dalykų, pagal vieną nuotrauką, matyt, negalima atleisti žmogaus. Jei reikės, tuos sprendimus turėsime argumentuotai priimti. Šiandien mane šios klinikos specialistai nuramino, nes jie daug metų dirba su infekcinėmis ligomis, žino, ką ir kaip daryti“, – kalbėjo ministras.

Ministras buvo paklaustas, ar, jo manymu, premjeras S. Skvernelis pasikarščiavo.

„Stengiamės į kiekvieną situaciją reaguoti greitai. Premjero komentaro nevertinu, jis pats gali pakomentuoti, ką ir kodėl jis parašė.

Aš turėjau sureaguoti, nes premjeras yra mano tiesioginis vadovas, aš taip pat priėmiau tam tikrus sprendimus, bet todėl, kad galėtume truputį atsitraukti ir įvertinti padėtį“, – kalbėjo A. Veryga.

Kolektyvas reiškia palaikymą vadovui

Po to, kai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nuo pareigų nušalino Kauno klinikinės ligoninės vadovą Albiną Naudžiūną, ligoninė išplatino infekcinių ligų gydytojų, administracijos, ligoninės Ekstremalios situacijos darbo grupės pareiškimą apie reiškiamą „visišką pasitikėjimą“ generaliniu direktoriumi.

„Šiuo metu esame apsirūpinę būtinomis priemonėmis ir tam atvejui, jei šalį ištiktų itin plataus masto epidemija, taip pat rengėmės ir katastrofiškam scenarijui, kurį matome Italijoje, kitose Europos ir pasaulio šalyse. Tačiau kategoriškai neigiame, kad kaip nors rizikavome darbuotojų sveikata“, – teigiama pareiškime.

„Sprendimus priėmėme kolegialiai, išklausę infektologų pastabas ir atsižvelgdami į Pasaulinės sveikatos organizacijos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas. Dėl to dar kartą atsakingai pareiškiame visišką pasitikėjimą prof. A. Naudžiūnu ir kviečiame šiuo nelengvu šaliai ir visam pasauliui laikotarpiu dirbti susitelkus, negaištant laiko skaldymuisi ir nepagrįstiems kaltinimams“, – ragina medikai.

Premjeras Saulius Skvernelis penktadienio vakarą paragino sveikatos apsaugos ministrą atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą, „skandalinga ir pasibaisėtina“ bei „nusikalstama“ pavadinęs pasirodžiusią informaciją su nuotraukomis, kuriose matyti į maišelius supakuoti vienkartiniai Kauno klinikinės ligoninės medikų kostiumai.

A. Naudžiūną nuo pareigų nušalinęs A. Veryga šeštadienį susitiko su ligoninės bendruomene ir sakė, kad po pokalbių su Kauno klinikinės ligoninės darbuotojais situacija tapo aiškesnė, „nes tai yra specialistai, kurie daug metų dirba su infekcinėm ligom, tai infekcinė ligoninė, kuri žino, ką ir kaip daryt“.

Jis žadėjo kuo greičiau įvertinti situaciją ir priimti sprendimus dėl vadovo.