Moteris pasakojo, kad Rukloje tarnaujantis šauktinis penktadienį paleistas savaitgaliui į namus. Nuo penktadienio blogai jautęsis vyras šeštadienį kreipėsi į medikus. Šauktinį vargino 40 laipsnių karštis.

„Mane stebina Krašto apsaugos ministerijos atstovų kalbos, kad viskas tvarkoje. Nesinori, kad būtų antra mirtis. Kaip supratau, šauktiniai nesako, kad serga, nes už tai juos bauduoja, todėl jie visi vaidina didvyrius“, – teigė pašnekovė.

Moters teigimu, kūno temperatūrą vaikinui pavyksta numušti vos pusvalandžiui, tačiau ji vis vėl pakyla.

„Visą dieną stresas, o kai sužinojome, kad vienas mirė, tai žinote... Norime, kad jūs žinotumėte – jis iš to paties dalinio“, – kalbėjo moteris.

Hospitalizuojami 3 kariai

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kpt. Donatas Suchockis DELFI patikino, kad šiuo metu iš Ruklos įgulos civilinėse gydymo įstaigose hospitalizuojami 3 kariai, tačiau jis pabrėžė, kad visi paminėti atvejai su mirusio kario atveju panašių simptomų neturi.

„Kauno infekcinėje ligoninėje hospitalizuojami 2 kariai, vienas dėl virškinimo sutrikimų, kitas dėl anginos (pastarasis šiandien pervežtas iš Kaišiadorių raj. ligoninės). Jonavos ligoninėje hospitalizuojamas karys dėl kvėpavimo takų susirgimo.

Taip pat dar vienas karys šiandien buvo vežtas į Jonavos ligoninę atlikti plaučių rentgenogramą, po apžiūros parvežtas į dalinį“, – aiškino jis.

Teigė, kad nė vienas karys neturėjo nusiskundimų

DELFI primena, kad dar šiandien, pirmadienį, spaudos konferencijos Rukloje metu Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas, pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis tikino, kad nė vienas karys šįryt neturėjo nusiskundimų.

„Šiandien iš pat ryto apklausėme visus karius, ypač jo skyrių. Nė vienas karys neturėjo nusiskundimų. Absoliučiai nė vieno nusiskundimo. Nėra jokių prielaidų, kad sveikatos pablogėjimą sukėlė maistas. Papildomai dezinfekuojamos patalpos, kad išvengtume bet kokios rizikos“, - teigė A. Gaiževskis.

DELFI kreipėsi į Kauno klinikinės ligoninės atstovą spaudai Saulių Tvirbutą, tačiau, jo teigimu, patvirtinti arba paneigti fakto, kad į ligoninę buvo atvežtas dar vienas šauktinis su panašiais simptomais jie negali dėl Lietuvoje galiojančio paciento duomenų apsaugos įstatymo.

Į medikus kreipėsi sekmadienį

DELFI primena, kad pirminiais duomenimis, 21 metų karys M. Jurkus pirmadienį mirė nuo ūmaus infekcinio susirgimo. Karys dėl aukštos temperatūros ir pykinimo sekmadienį per pietus kreipėsi į Ruklos pirminės karių sveikatos priežiūros centro medikus. Suteikus būtinąją pirmąją medicinos pagalbą karys buvo nuvežtas į Jonavos ligoninę, vėliau į Kauno klinikas ir Kauno infekcinę ligoninę.

„Čia užgeso kario gyvybė. Buvo numatyta, kad karys turėjo būti perkeltas į Dragūnų batalioną, sausumos pajėgas“, - teigė Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas, pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis

M. Jurkus tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradėjo šių metų balandžio 4 d. ir šiuo metu tarnavo Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje.

Sveikatos būklė buvo aukščiausio lygio

Pastaruoju metu karys nusiskundimų sveikata neturėjo. Priešingai – M. Jurkus apibūdinamas kaip puikios fizinės formos karys.

„Jo sveikatos būklė buvo pačio aukščiausio lygio. Jis puikiai jautėsi po visų sportinių varžybų, pratybų. Jokių nusiskundimų nebuvo“, - teigė A. Gaiževskis.

Teigiama, kad kario sveikatos būklės pablogėjimą lėmė ne maistas.

„Galima tiksliai bus pasakyti po išsamių tyrimų. Tai buvo staigi forma. Gal sepsis. Tačiau tai tik spėliojimai. Nežinome galutinės diagnozės“, - teigė Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė Jolita Siesartienė.

Šauktiniai maištauja

Tuo tarpu kai kurie šauktiniai neslepia, kad nelaimė juos šokiravo. Kariai skundėsi, kad jiems neteikiama jokia informacija, todėl dalis vyrų atsisako valgyti valgyklos maistą. Skaičiuojama, kad tokių karių yra apie 80-90. Kariai privalo ateiti prie valgyklos, tačiau į vidų neina – tokią teisę jie turi.

„Nepykite, bet man svarbi mano gyvybė“, - teigė eilinis Žilvinas Kazlauskas.

Kariai teigia, kad dar bent 6 jų kolegos jaučia panašius simptomus, jie šiuo metu esą yra medicinos punkte. Kariai pasakoja, kad juos neramina ir kareivinių vandens būklė.