Kaip skelbia TV3 žinios, medžių šaknys kapojamos kirviais ir kastuvais, o kauniečiai – pasibaisėję.

Darbininkų, kurie kirviais kapojo medžių šaknis, pro savo kabineto langą užfiksavo ir Nacionalinio Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas. „Tai, ką pamačiau, sveiku protu nesuvokiama. Tai, ką nufilmavau, buvo tik dalelė to, kas buvo“, – TV3 žinioms kalbėjo E. Stancikas.

Darbininkus bandė stabdyti teatro aktoriai, tačiau sulaukė tik keiksmų. „Pasikalbėjo statybininkų terminais, – įvardijo E. Stanickas. – Jam (vienam iš aktorių – DELFI) net kraujas užvirė ir jis sakė, kad tuoj sukvies visus teatro žmones ir parodys. Jis buvo pasirengęs visus mus sukviesti, kad mes juos suguldytumėme ant žemės, kad sustabdytume tą vandalizmą.

„Apkapotos medžių šaknys Laisvės alėjoje šiuo metu slepiamos po audeklais. „Mes šoke. Nesupratome, gal taip turi būti, bet...“ – nuostabos neslėpė Laisvės alėjoje dirbanti moteris. „Praeiviai jiems sakydavo, bet jie nekreipia dėmesio, – kalbėjo kita moteris. – Jiems yra įsakymas patvarkyti, kad apsigaubtų taip, kaip reikia tas medis ir viskas, jie daro savo darbą.

„Antrasis Laisvės alėjos atnaujinimo etapas kainuos apie 18 milijonų eurų.

„Šitoks grožis, tikiuosi, kad nenunyks“, – kalbėjo Laisvės alėjoje sutikta praeivė. „Kam reikia apkapoti taip stipriai? – stebėjosi kitas. – Galėjo kažką kitaip padaryti.„Yra ir tokių, kurie tikisi, kad tai medžiams nepakenks: „Galvoju, kad nepakenks, kad gal apskaičiavo viską“.Nors yra ir tokių, kurie teigia girdėję, kad senus medžius ketina apskritai nukirsti. „Nežinau, ar viskas atsipirks, nes senos turi reikšmę“, – kalbėjo praeivė.

Darbai Laisvės alėjoje

Kitas praeivis kalbėjo, kad pasekmės – kiek medžių nesužaliuos – bus matyti pavasarį. Specialistų teigimu, šįmet medžiai turėtų sužaliuoti ir sužydėti, nes yra prikaupę tam reikalingų medžiagų, tačiau neaišku, kaip medžiai atrodys kitąmet. „Pradės sprogti. Didžiausia bėda gali būti vasarą, jei prasidės dideli karščiai, sausros, tada jau, manau, kad gali ir stipriai paveikti ir pradės džiūti“, – TV3 žinioms kalbėjo dendrologė Lina Straigytė. Anot jos, pirmiausia turėtų pasimatyti džiūvantys lapai, tada šakos.

Dendrologės teigimu, Laisvės alėjos liepos pasmerktos nudžiūti, nes visos reikalingos medžiagos yra daug toliau nuo kamieno, plonesnėse šaknelėse. „Ten visa pagrindinė gyvybė tokio didelio medžio“, – teigė L. Straigytė.

Rekonstrukciją vykdanti įmonė „Autokausta“ buvo sudrausminta tik po to, kai vykdomų darbų vaizdo įrašą paviešino žinomas kaunietis. Tuomet įmonę sudrausmino Kauno savivaldybė. „Įmonė suprato, prisiėmė visą atsakomybę, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas. – Pažadėjo visus šituos darbus asmeniškai kontroliuoti, bet nepaisant to administracijos bus nubaustas.

„Jei vėl gausime naujų pranešimų ir skundų, kad yra žalojami medžiai, mes spręsime šitą klausimą ir jeigu reikės stabdysime su privalomaisiais nurodymais“, – kalbėjo aplinkosaugininkė Rasa Jancevičienė.

Aplinkosaugininkė teigė, kad žalai apskaičiuoti jie turi trejus metus, todėl patikra bus vykdoma kasmet ir kasmet skiriamos baudos. Įmonės vadovui gali būti skirtos baudos nuo 80 iki 300 eurų.

Į apslinkosaugininkus kreipėsi pasibaisėję kauniečiai

Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip Kauno Laisvės alėjoje darbininkai brutaliai žaloja ten augančią liepą – kirviu kapojamos jos šaknys. Kauniečiai kreipėsi į aplinkosaugininkus, kad šie nustatytų, ar buvo padaryta žala medžiui.

Į miestiečių nurodytą vietą Laisvės alėjoje atvykę aplinkosaugininkai nustatė rimtus pažeidimus. Kaip GRYNAS.lt informavo Aplinkos apsaugos departamentas, vasario 20 d. gavę telefoninį, o vėliau ir elektroninį pranešimus dėl žalojamos liepos Laisvės alėjoje vykdant rekonstrukcijos darbus ties Nacionaliniu dramos teatru, Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai nedelsdami atliko apžiūrą nurodytoje vietoje. „Apžiūros metu aplink minėtą liepą buvo matyti apkapotų šaknų medžio drožlės, pastatyta metalinė forma klombos bortų išliejimui.

Trinkelių klojimas Laisvės alėjoje

Aplinkosaugininkai nustatė, kad buvo nukapotos vienos liepos šaknys ir pažeistos gyvybinės medžio funkcijos. Vasario 21 d., aplinkosaugininkai patikrino ir kitą Laisvės alėjos atkarpą. Šio patikrinimo metu fiksuotas dar vienas analogiškas pažeidimas. Atsakingi įmonės UAB „Autokausta“ asmenys kaltę pripažįsta, jiems už medžio gyvybinių funkcijų sužalojimą bus surašomi administracinio nusižengimo protokolai“, – teigiama Aplinkos apsaugos departamento atsakyme. Pagal Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 281 str. 1 dalį, neteisėtas želdynų naikinimas arba neteisėtas ne miškų ūkio paskirties žemėje augančių saugotinų medžių ir krūmų žalojimas, naikinimas arba persodinimas užtraukia baudą asmenims nuo 60 iki 200 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 80 iki 300 eurų.

Taip pat bendrovei bus skaičiuojama ir pateikta atlyginti žala, padaryta aplinkai.

Tai ne pirmas kartas, kai kauniečiai piktinasi valdininkų miesto tvarkymosi darbais. „Medžių skandalas“ buvo kilęs ir tuomet, kai kai kurie medžiai buvo kertami atnaujinant gatves ir šaligatvius.

2017 metais buvo skelbiama, kad Kaune bus pasodinta apie 7 tūkst. naujų medžių.